UTKLASSNINGEN

TRAV

Halvdålig form, tveksam i senaste starten och en tränare som inte trodde på seger.

Ingenting talade för Maharajah på Solvalla.

Trots det krossade han motståndet – och är nu favorit i Prix d'Amerique.

– Det är skönt att han är frisk och tillbaka på banan igen, sa kusken Örjan Kihlström efter segern.

Det var upplagt för en superduell på Solvalla mellan elitloppsvinnaren Iceland och snackhästen Maharajah. Men det blev ingen duell. Maharajah utklassade och krossade motståndarna då han vann från utvändigt ledaren på ett bländande sätt.

Björn Goop körde direkt till ledningen med Iceland och fick bestämma tempot med Maharajah och Örjan Kihlström utvändigt. Men på sista långsidan ökade Maharajah tempot och Iceland var direkt slagen. Runt slutsvängen var Iceland trött medan Maharajah sprintade ifrån till en överlägsen seger. Inför onsdagens lopp låg tränaren Stefan Hultman mycket lågt då hästen i starten innan tävlat sjuk men de frågetecken som fanns rätades ut till utropstecken. Nu är hästen favorit till att ta hem världens tuffaste travlopp, Prix d'Amerique, som går på Vincennes travbana i Paris i januari.

– Det är skönt att han är frisk och tillbaka på banan igen. Han kändes bra. Bara hästen är frisk så vet jag hur bra han är, det gäller bara att de kommer över sjukdomarna snabbt och nu gjorde han det, sa kusken Örjan Kihlström efter succén.

”På banan igen”

Även tränare Hultman var nöjd:

– Det känns ju jätteskönt. Det har strulat lite grann, jag har min långsiktiga plan och nu är vi på banan igen. Jag har matchat honom ganska länge för det som komma skall, han har inte varit trimmad på länge. Hästar är hästar och det kommer bakslag ibland. Det är kul nu, vi halkade ner i diket efter Gävlestarten men nu är vi på vägen igen.

Maharajah vann på 1.13,9 över 2 140 meter med bilstart. Förstapriset i Gösta Nordins lopp var 125 000 kronor.