Experten: Jag är oroad för kusken

Foto: Sebastien Ernault.
TRAV

Han är Frankrikes bästa häst och på söndag kan Oyonnax vinna Elitlpppet.

Men experten Anders Lindqvist är oroad – över hästens kusk.

– Han kan få problem.

Den franske stjärnhästen Oyonnax vann i januari världens tuffaste travlopp Prix d'Amerique på Vincennes travbana i Paris.

Hästen har utvecklats enormt då man kunnat köra barfota runt om på alla fyra hovarna. I förra veckan vann Oyonnax ett storlopp i Caen på en fantastisk vinnartid och efter den segern bjöd Solvalla in hästen till Elitloppet.

Oyonnax startar i försök två på söndag och startar från spår tre bakom startbilen – ett drömspår.

Anders Lindqvist, som är travtränare i Frankrike, har stora förhoppningar på Oyonnax.

– Oyonnax har utvecklats ett snäpp i år och det lyser form om honom för dagen. Han har tänt till rejält och jag tror att han kan gå 1.08,5 sista 1 000 metrarna på söndag. Han är stark och tål att göra jobb på egen hand och han är det bästa franska kortet i Elitloppet, säger Lindqvist.

Kusken – den svaga länken

Men trots att hästen fått ett perfekt spår och har formen på topp så är Anders Lindqvist tveksam till hästens vinstchanser i Elitloppet.

Anledningen: Kusken Sebastien Ernault.

– Han är en orutinerad kusk om man ser till de här sammanhangen och han få problem med hur det körs i Sverige. Det är en jävligt intressant häst men det kan bli svårt för honom med den kusken.

Om Björn Goop kört Oyonnax, hade han varit en vinnare då?

– Hans chanser hade förbättrats i alla fall.

”Bortkörd förra året”

Det är inte bara Oyonnax som kommer från Frankrike till årets Elitlopp. Även den nioårige valacken Nimrod Borealis startar på Solvalla och jagar revansch då han misslyckades i finalen förra året – som spelfavorit.

– Han blev lite bortkörd förra året men kretsen kring hästen tycker att han är bättre i år. Han verkar trivas bra hos Stefan ”Tarzan” Melander där han är nu och han kanske får en kick av miljöombytet. Han var inte favorit för intet förra året och han blir spännande att se. Han behöver ett smyglopp av Matthieu Abrivard, då kan han speeda fort.

Två italienska hästar

Från Italien kommer Lisa America som vann Oslo Grand Prix för några veckor sedan och Ilaria Jet som tränas av Fabrice Souloy som vunnit Elitloppet tidigare. Ilaria Jet körs av Jean Michel Bazire som är en av världens bästa kuskar.

– Lisa America har en ruskig speed men behöver ha ett perfekt lopp. Får hon det serverat så har hon visat att hon kan slå de här hästarna. Formen är på topp.

– Ilaria Jet är en jättefin häst som Souloy har höga tankar om. Bazire var inte så het på att åka, men Souloy övertygade honom. Kort distans är bra för hästen och hon är speedig men jag håller henne som en av fältets sämre hästar. Men man ska inte nonchalera henne då tränaren har höga tankar om sin häst, säger Anders Lindqvist.