Mejla

Mattias Karlsson

Nuncio hade den största vinnarskallen genom tiderna

Karlsson efter beskedet: ”En av de allra största”

Han är den mest omdebatterade hästen vi har haft.

Har hade den största vinnarskallen vi har sett.

Nuncio kommer alltid att bli ihågkommen som en av de allra största genom tiderna.

Nuncios tävlingskarriär är över.

Nu lever han vidare som avelshingst.

Beskedet kommer lika tidigt som väntat.

Nuncio blir sju år 2018 och borde som många travhästar stå på toppen av sin karriär i år.

Den svarta amerikanskfödda hingsten med den vita stjärnan på huvudet har ändå haft en lång och framgångsrik karriär.

Han tävlade i de tuffaste sammanhangen redan som tvååring i sitt hemland USA på andra sidan Atlanten.

2016 vann Nuncio Elitloppet före Åke Svanstedts Resolve.
2016 vann Nuncio Elitloppet före Åke Svanstedts Resolve.

Reklamkupp för aveln

Många har velat avsluta hans karriär sedan femteplatsen i Elitloppet i år.

Själv har jag sedan i november förstått att Stefan ”Tarzan” Melander och Catarina ”Cattis” Lundström ansett att det i stort sett är över.

När uppladdningen inför Prix d’Amerique var i ett viktigt skede så flyttades Nuncio till Menhammar för att avelstestas, ”Tarzan” som aldrig tar semester åkte plötsligt och firade sin 60-årsdag i USA och betydelsefulla skötaren och ”Tarzans” livskamrat ”Cattis” följde med.

”Tarzan” och ”Cattis” som aldrig velat lämna sin ögonsten utom synhåll och alltid varit nära vid hans sida, ”Tarzan” som inte tycker att det någon gång går att vara borta från sina älskade träningsbanor och sin älskade traktor.

Sedan fortsatte det med att Nuncio inledde sitt avelsarbete på Menhammar på allvar, ”Tarzan” som aldrig trott det att det går att kombinera avel och tävling på ett bra sätt.

I själva verket verkar ”Tarzan” ha ansett att det inte går att utmana Bold Eagle, Propulsion, Redaly Express, Belina Josselyn och de andra på allvar i Prix d’Amerique.

Samtidigt som ”Tarzan” har saknat några självklara kuskalternativ förutom sig själv sedan Örjan Kihlström och Björn Goop väljer andra alternativ.

Den efterlängtade segern i gulddivisionsförsöket på V75 på Bergsåker den 4 november och snacket om att satsa mot Prix d’Amerique verkar ha passat för att höja avelsintresset.

Nederlaget i det undanskymda V5-loppet på Solvalla på luciadagen blev ännu en missräkning.

Bilder vi vant oss vid. Stefan ”Tarzan” Melander i vinnarcirkeln tillsammans med Nuncio. Här efter segern i Sundsvall Open Trot 2016.
Bilder vi vant oss vid. Stefan ”Tarzan” Melander i vinnarcirkeln tillsammans med Nuncio. Här efter segern i Sundsvall Open Trot 2016.

Tvekampen inställd

Visst gör det ganska ont att aldrig ha fått se Nuncio på Vincennes i Paris och att de upphaussade dubbelmötena i Prix d’Amerique och Elitloppet med franska motsvarigheten Bold Eagle uteblivit, sedan årets Elitloppet blivit mer eller mindre pannkaka för dem båda.

När det har varit svårt att få ordning på Nuncio under året har jag önskat att ”Tarzan” gjort vågat föra något drastiskt och riktigt modigt, han gillar ju show och uppmärksamhet och har tidigare försökt få legendarerna Stig H Johansson och John Campbell att köra Nuncio i Elitloppet.

Varför inte flytta Nuncio ett par månader till Robert Bergh eller Lutfi Kolgjini, eller flyga hem och hyra in Åke Svanstedt under den amerikanska lågsäsongen eller anlita Stefan Hultman som assisterande specialtränare?

Tredje vinstrikast

Efter andraplatsen bakom stallkompisen Trixton på 1.08,7 i stora klassiska treåringsloppet Hambletonian på Meadowlands i utkanten av Manhattan och avslutad treåringssäsong tog ”Tarzan” hem Nuncio från Jimmy Takter i Nordamerika, där han totalt sprang in 14,5 miljoner kronor.

Som fyraåring blev han trea i Elitloppet, och vann Sprintermästaren och Breeders Crown.

Som femåring vann han Elitloppet, Oslo Grand Prix, Masters-finalen, Sundsvall Open Trot och Jubileumspokalen – förra året tog han elva segrar på elva starter och tjänade 9,4 miljoner kronor.

Som mest var segerraden upp i 15 raka, och fram till Olympiatravet i år hade han aldrig varit sämre än trea på 54 starter.

Totalt facit under tävlingskarriären blev 42 segrar-14 andraplatser-4 tredjeplatser på 63 starter, och det har gett 28,7 miljoner kronor (bara Victory Tilly med 37,7 miljoner och Commander Crowe med 34,3 miljoner har tjänat mer av de som jag räknar som svensktränade/svenskägda).

Stefan ”Tarzan” Melanders fem bästa hästar genom tiderna: 1) Nuncio, 2) Scarlet Knight, 3) Gigant Neo, 4) Iceland, 5) Lucky Po.

Två gånger Elitloppshistoria

Det jag minns allra främst från Nuncios tävlingskarriär är de två första Elitloppsinsatserna (i den tredje vann han ju faktiskt också ett försök och var femma i finalen) – tredjeplatsen som fyraåring med Stefan Melander i sulkyn efter att ha sprungit sista halvan av loppet först i tredjespår utanpå Magic Tonight med Örjan Kihlström och Mosaique Face med Lutfi Kolgjini och blivit slagen med en halv längd, och segern som femåring med Örjan Kihlström som kusk på 1.09,2 från dödens på Un Mec d’Heripre och Jos Verbeeck i större delen av loppet.

De båda insatserna är bland det absolut svettigaste och mest minnesvärda som jag har sett på en travbana.

Jag vill påstå att Nuncio aldrig riktigt sett helt fräsch ut sedan han kom från USA, det han i stället har levt på är den otroliga vinnarskallen och det säger också mycket om hur stor den verkligen är.

De rent ut sagt förskräckliga värmningarna och sättet hästen dragit bakben och hängt på töm i loppen har dock aldrig oroat Stefan ”Tarzan” Melander som uppträtt självsäkert, för det ska samtidigt sägas att han ändå varit nöjd.

Örjan Kihlström, Nuncio och Stefan Melander efter segern i Elitloppet 2016.
Örjan Kihlström, Nuncio och Stefan Melander efter segern i Elitloppet 2016.

Väckte mycket känslor

Nuncio har varit omåttligt populär, en stor stjärna och mycket viktig för travsporten.

Aldrig tidigare har en häst berört så mycket, varit så omdiskuterad och varit någon som så många haft så mycket åsikter om.

Visst har vi haft folkkära hästar som Ego Boy, Legolas, Ina Scot, Järvsöfaks, Copiad och andra – men där har det mest handlat om just förbehållslös kärlek.

Nuncio föddes på stuteriet Hanover Shoe Farms i Hanover i Pennsylvania den 17 april 2011.

Stefan ”Tarzan” Melander hittade honom själv på auktion i Harrisburg i Pennsylvania den 6 november 2012 för 7000 dollar.

Det är både en saga och ett bevis på ”Tarzans” kunnande.

Efter att Melander köpt Nuncio var tanken att ta honom till Sverige, men det visade sig att hästen inte var importberättigad hit eftersom hans mamma Nicole Isabelle inte hade ett tillräckligt bra löpningsrekord (1.13,4 som slagen) och inte heller någon av hennes syskon.

Måste hyllas stort

Nuncio fortsätter nu som avelshingst på miljardären Margareta Wallenius-Klebergs Menhammar stuteri på Ekerö utanför Stockholm.

Att han blir kvar i Sverige innebär i alla fall att det finns chans att tacka av honom ordentligt på Solvalla vid största möjliga tillfälle.

Den där lite kylslagna men samtidigt nordiskt ljusa och försommarystriga och stillsamma söndagskvällen i maj då jag tog emot Nuncio och tillbringade flera timmar hemma hos honom efter segern i Elitloppet är en av mina bästa minnen i livet.

Se till att servera favoriträtten mycket och ofta, ”Cattis” varma specialblandning efter franskt recept med bland annat linfrön, vetekli och vitlök.

Tack ”Nunne”, ”Tarzan” och ”Cattis”.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!