Oscarsson: Mina hästar är till salu

TRAV

Unga och talangfulla.

Den här veckan gör tvååringarna entré på V64-spelet i ett Breeders' Crown-lopp som vimlar av framtidslöften.

Tre av dem tränas och ägs av Jim Oscarsson.

– De är till salu. Det är bara att betala och komma till vinnarcirkeln, säger unghästspecialisten.

Med 175 000 kronor i förstapris är tvååringarnas Breeders' Crown-lopp inte bara det mest välbetalda denna Solvallakväll.

Det har också alla förutsättningar att bli en sportslig pärla med en räcka hästar som inlett tävlandet ytterst lovande.

Tre av deltagarna kommer som obesegrade, bland dem Jim Oscarssons Dreams Take Time som ståtar med tre raka segrar.

– Det är en riktigt fin häst, men jag kan inte säga att han är bäst av mina, säger Oscarsson som stadigt flyttat fram sina positioner som unghästtränare de senaste säsongerna.

I fjol hade stallet två finalister i Sveriges största tvååringslopp, Svensk Uppfödningslöpning, och nyligen kvalade han in Donttellmewhattodo till treåringarnas dito, Svenskt Travkriterium.

En anmärkningsvärd prestation med tanke på det lilla materialet.

Jim Oscarsson har nämligen bara 15 hästar i träning, huvuddelen av vilka han både fött upp och äger själv.

- Uppfödningen har gett ett stort överskott så jag klagar inte. Jag kan säga direkt att utan den hade gått i konkurs för länge sedan. Däremot tycker att det är konstigt att ingen vill köpa mina hästar.

För faktum är att Jim Oscarsson trots framgångarna inte alls strävar efter att äga sina hästar själv.

- Jag har åtta fölmärrar och en kull med ettåringar på väg in. Då går det inte att behålla alla. Dessutom vill jag ha nya kunder till stallet för att kunna expandera och satsa ännu mer. Men försöker man sälja dem som ettåringar säger folk att det dröjer för lång tid till start. När jag sedan startar dem och fortsätter ha dem till salu undrar man om någonting är lurt, varför jag vill sälja när de går så bra.

Tar revansch i aveln

Det främsta resultatet av familjens uppfödning är Dig For Dollars. Den snart femfaldige miljonären startar närmast i SM på Åby på lördag.

– Honom lyckades jag faktiskt sälja halva delen i tidigt som treåring. Sedan har jag köpt tillbaka hästen, men det blev ju en otroligt bra affär för ägaren som gick kraftigt plus. Och eftersom alla mina hästar är till salu så tycker att det är konstigt att man inte får fler telefonsamtal.

Hästarna som startar på onsdag, går de också att köpa?

– Absolut, alla tre. Däremot vill jag inte gå ut med några priser. Jag vill ju gärna ha kvar dem i träning, det är därför jag jobbar fram dem. Om någon köper för att flytta blir det ett pris, får jag behålla dem säljer jag billigare. Det är en förhandlingsfråga.

Av de tre är två egenuppfödda varav obesegrade Dreams Take Time är ett rent "hemmabygge" efter Oscarssons egen hingst Andover Andover.

– Det är roligt att han visar att han klarar att vara avelshingst. Det var en riktig flygmaskin som tyvärr hade problem med ett framknä när vi köpte honom. Han fungerade i några starter efter operationen, men fick sedan följdskador. Då bestämde jag mig för att satsa på honom i aveln.

Tre avkommor blev det första säsongen där även Donttellmeanymore debuterade med seger.

– Den tredje hästen dog tyvärr. Men att de andra både har startat som tvååringar och vunnit lopp säger väl en del, bättre procent går ju inte att få.

Ett resultat som går helt emot hingstens resultat vid avelsvärderingen där han hamnade i den lägsta kategorin med "mycket lågt" förväntat avelsvärde.

– Jag måste erkänna att det gör att jag njuter speciellt. Men han har varit populär ändå. I fjol fick han 65 ston och i år 50. Det är en kanongrej att stoägarna är mer vakna än värderarna. Själv har jag aldrig tvivlat, man vet ju vad man har tränat, säger Jim Oscarsson som ger följande omdöme när han ombeds beskriva 4 Dreams Take Time.

– En liten häst med en enorm energi och fin koordination. Innan han skulle kvala trodde jag väl inte att det var en häst som skulle ta tre raka, men då han kom in på banan så rätade han upp sig. Då förstod jag att det här skulle bli riktigt bra. Han har dessutom väldigt god fysik, blir aldrig trött i träningen och är en jädra kämpe i loppen.

Lyckat nostalgiköp

10 Tell Me No Lies är däremot segerlös på fem starter, men har varit på pallen tre gånger och tjänat pengar i varje start.

– Han är numret större och mera klafsig i aktionen. Men det är en häst som kommer för varje start. Vi har kört smygare med honom varje gång förutom senast då han gick en riktig repa och torskade på målfoto. Man riktigt känner hur hästen blir bättre och han har närmat sig mina andra två i loppet kraftigt den senaste tiden.

Tredje häst och den som Jim Oscarsson väljer att köra själv är 12 Kenderson, en halvbror till Andover Andover.

– Ja, vi köpte honom i USA och det var av lite nostalgiska skäl. Han är lite krokhasig, men vi tänkte att vi provar ändå.

Ett beslut man inte behövt ångra.

– Verkligen inte. Han har gjort allting rätt från början och visat både talang och träningsglädje. Det var nästan så att jag fick ta det lugnt ett tag så att hästen inte skulle bli för tidig. I första starten blev vi nerknuffade på innerspår i första sväng och torskade nog loppet på det. Nu hann han inte fram trots att han spurtade sylvasst. Senast vann han helt okörd. Han har legat först av mina tvååringar hela tiden och gör nog det fortfarande.

Hur ska då spelarna behandla stallets trio i V64-2?

– Det är lite svårbedömt eftersom Kenderson hämmas av sämsta utgångsläget. Samtidigt har Dreams Take Time aldrig provat bilen och kommer att få köra det innan tävlingarna. Jag skulle nog råda till att sätta ett stort kryss för alla tre.

Robin Johansson/Kanal75