Tränaren: Han gör ett ännu bättre lopp

TRAV

Roger Malmqvist om löftet

Det har gått 13 år sedan Roger Malmqvist vann något riktigt stort som tränare.

I år kan det vara dags igen.

Treårige Ghetto Blaster ser ut som ett stjärnämne.

På onsdagen jagar han 200 000 kronor på Solvalla.

Roger Malmqvist hade sitt största år på travbanan 1998.

Då vann han både E3 och Breeders' Crown med Igor Brick, som tjänade nästan två miljoner kronor som treåring - detta i superkullen som innehöll hästar som Victory Tilly, Gidde Palema och Viking Kronos.

Efter flera år som renodlad catchdriver började Malmqvist träna hästar igen för tre år sedan och trots litet material kom framgångarna snabbt.

Global Lawbreaker matchade kulltopparna som treåring, men förutom tredjepriset i Jarlsberg Grand Prix knöt det sig i de stora loppen.

Den här säsongen hoppas han att den riktiga fullträffen ska komma.

– Jag har aldrig haft så fina hästar som nu, både treåringar och tvååringar. Det gör det kul att gå upp och jobba varje dag. Jag blir jättebesviken om vi går igenom säsongen utan att Ghetto Blaster och ett par till kvalat in till flera stora finaler och hävdat sig där, säger Malmqvist som tagit hjälp av sin kollega Lutfi Kolgjini för att ge sina hästar bästa möjliga förberedelser inför säsongen.

Detta genom att vinterträna sina hästar på dennes anläggning i Vomb i Skåne.

– Jag har haft i princip haft alla mina starthästar där nere. Egentligen fanns det inte plats för dem, men Ludde gjorde plats och det är jag väldigt tacksam för. Nu har vi kunnat träna hästarna på ett sätt jag aldrig kunnat göra tidigare.

Vad är då så speciellt med Vomb kan man fråga sig?

– För Ludde är det otroligt att viktigt att han har fina banor att träna på. Och det är ju logiskt, ju bättre underlag desto färre skador och dessutom tar hästarna åt sig träningen bättre. Han lägger ner enormt mycket pengar på det och det märks verkligen, normalt ska det inte gå att ha så fina träningsbanor året runt i Sverige. Inte ens i Skåne, slår Malmqvist fast.

Ännu bättre nu?

Att träningen fungerat visade Ghetto Blaster då han i en enormt imponerande årsdebut utklassade fjolårets kulletta Global Noble trots en tung resa.

– Det är så jag måste köra med honom. Han är ganska grov och inte helt korrekt i sitt framställ. Det gör att han slår sig lite grann när det går riktigt fort, därför måste jag försöka utnyttja hans styrka istället.

På onsdagen möts de båda igen, i kvällens huvudlopp Treåringsfinalen (V64-6) med 200 000 kronor till vinnaren. Seger skulle innebära Malmqvists största triumf sedan comebacken som tränare.

– Det har blivit en månad mellan loppen och han har inte gått snabbare än 1.19,5 på gården. Men jag tycker att han tagit loppet jättefint och hittar inget som tyder på att han inte ska göra ett lika bra, eller ännu lite bättre lopp den här gången, säger Roger Malmqvist som har ytterligare två V64-hästar till start och låter förhoppningsfull med dessa också.

Först ut är 10 Avalon Spider (V64-2) som gick tuff press i ledningen senast och stumnade.

– Hade hästen haft toppform så hade han stått pall för det, men nu saknades det lopp i honom. Efteråt har han varit jättepigg, fräsch och fin. Jag tror att han är redo för en riktigt bra prestation den här gången och han har absolut segerchans, även om jag naturligtvis har respekt för 8 Cash is Fun Zaz.

Mixtrat med balansen

1 Booming Benz (V64-5) kunde inte ta något i en snabb avslutning från tredje inner i sin första start för året.

– Travet flöt inte perfekt och därför har jag mixtrat med balansen till den här starten. Det fungerade fint i det finslipande måndagsjobbet, men förmodligen kommer jag att testa lite till värmningen så det är värt att hålla ögonen på. Målet är att få honom att kunna öppna snabbare bakom bilen. Hästen är egentligen väldigt explosiv, men har lätt för att spänna sig i starten. I fjol mötte han kulltopparna hela tiden och det är inte alls någon tokig häst. Jag tror att han kommer att tjäna fina pengar och vinna flera lopp i år. Det kan vara dags redan nu om vi har lite tur från det här spåret.

Innerspår blev det även för Ghetto Blaster och det verkar vara Malmqvists största bekymmer.

– Ja, jag pratade med ägaren dagen innan vi anmälde och då kom vi fram till att det här var det enda spår vi inte ville ha. Men jag ska plocka bort sulorna fram vilket borde göra honom lite kvickare och hoppas att vi kan slinka ut någonstans. I sådana fall kör jag offensivt och då får de vara bra om de ska slå oss, säger Malmqvist och summerar:

– Jag tycker att alla mina hästar har vinstchans, det blir en väldigt spännande kväll.

Robin Johansson/Kanal 75