Dominansen: Kan tjäna 3,7 miljoner

Foto: Åke Svanstedt och Torvald Palema kan på lördag vinna Olympiatravet för andra gången.
TRAV

21 hästar till start på lördag – 13 inom V75.

Åke Svanstedts dominans i trav-Sverige är för tillfället helt enorm.

– Det är helt sanslöst, han är en hästkarl ut i fingerspetsarna, säger kompisen och TV4-experten Lennart Forsgren.

Axevallaprofilen Åke Svanstedt har inlett 2011 på bästa sätt och kört in 6,5 miljoner kronor till stallet på 346 starter. Det trots att tränaren inte kunnat träna sina hästar på den berömda sandbanan och att några av de bästa hästarna inte startat ännu.

Fyra hästar – i samma lopp

På lördag, när Åby kör V75 med Olympiatravet, kan Svanstedt få en dag som han sent kommer glömma. Tränaren har 21 hästar till start varav 13 stycken startar i V75-finalerna. En enorm dominans och i flera av V75-loppen har Svanstedt flera hästar till start. I bronsdivisionen, V75-1, har Svanstedt fyra egentränade till start och skulle det bli full pott under dagen, vilket knappast är troligt, så kör Svanstedt in 3,7 miljoner kronor till stallet. Det viktigaste loppet för Svanstedts del under dagen är V75-3  som är Olympiatravets final med 1,5 miljoner kronor till vinnaren.

”Helt sanslöst”

Lennart Forsgren, expert i TV4 och kompis med Svanstedt, är mycket imponerad över bedriften att ha så många hästar till start under en och samma tävlingsdag.

– Det är imponerande, det kan man inte säga någonting om och det är inga dåliga hästar han har heller. säger Forsgren.

Vad gör Svanstedt så dominant just nu?

– Han har hästsinnet, det är en hästkarl ut i fingerspetsarna och han anpassar träningen efter individerna. Det är konsten att kunna se vilken träning som passar en speciell häst.

Forsgren fortsätter:

– Torvald hoppas han mest på av förklarliga själ. Det är egentligen helt sanslöst, vilka jävla hästar han har med. Det är synd att de ska ta pengar av varandra, för flera av de i samma lopp kan vinna. Det måste vara hur kul som helst att ha så många hästar i en finalomgång under Olympiatravet. Det är ett kvitto på att man duger.