Trav

”Hade glömt bort hur fin han var”

Av: 

Minimedia

Michael Carlsson

TRAV

I onsdags tog han seger nummer 5000.

Dagen efter kvalade stjärnhästen Torvald Palema på Åby.

– Dra åt helvete vad fin han var, säger en lyrisk Svanstedt till Trav365.

Axevallatränaren är het för dagen. Hästarna tävlar riktigt bra och såväl januari som februari är rekordmånader för stallet. Svanstedts hästar har sprungit in 3,6 miljoner kronor vilket är två miljoner upp gentemot fjolåret.

I måndags passerade Svanstedt en exklusiv milstolpe i karriären. Han tog seger nummer 5000 vilket skedde på Solvalla med hästen Estepona. Tidigare har bara Stig H Johansson och Olle Goop av svenska tränare lyckats med den bedriften.

– En extra merit är att jag har tränat 75 procent av vinnarna, säger Åke Svanstedt med lite stolthet i rösten.

– Jim Frick är bara ett par segrar från 5000 men sedan lär det nog aldrig mer bli någon tränare som vinner så många lopp. Det lär nog bara bli catchdrivers framöver. Det är lite synd att utvecklingen går åt det hållet.

”Hade glömt hur fin han var”

Under torsdagen på Åbytravet fick Svanstedt uppleva ett annat glädjeämne. Stjärnhästen Torvald Palema kvalade på ett mycket övertygande sätt. Fjolårets vinnare av Olympiatravet har varit borta länge på grund av skada i en kota men är nu redo för comeback. Kvaltiden blev 1.16,3 efter en avslutning i 1.10-tempo sista halvvarvet.

– Dra åt helvete vad fin han var. Jag hade nästan glömt bort hur fin hästen är att köra. Torvald Palema har aldrig varit så fräsch och stark som han är nu. Han kändes helt enkelt jävligt fin, säger Svanstedt.

– Han kommer att starta på Åby den 19 mars och går sedan ut i kvalet till Olympiatravet på Jägersro den 28 mars.

Första rundbanejobbet för Snazzy Hot Rod

Det våras alltså för stall Svanstedt och ytterligare ett vårtecken kom under fredagen. Den store snackhästen Snazzy Hot Rod – som köptes för fem miljoner kronor från Kanada – gick sitt första rundbanejobb. Stjärnhästen, som delägs av Leif ”Loket” Olsson har vunnit flera stora lopp i Nordamerika och blir högintressant att följa.

– Han fick springa 1.25 över 2000 meter och det var första rundbanejobbet hos oss. Han har bara tränat intervaller i sandbanan tidigare. Det var skötaren som körde då jag själv körde en treåring i samma jobb. Men Snazzy Hot Rod såg jättefin ut och allt verkar bra så här långt.

– Det är möjligt att det blir debut innan den 4 april för då slipper hästen att kvala. Men vi får se lite längre fram hur det blir.

Apropå de tråkiga anklagelserna under vintern, har du hört något från polis, åklagare eller STC under veckan?

– Nej, jag har fortfarande inte hört någonting. Ingen har meddelat något varken skriftligt eller telefonledes.

Du har sex hästar till start på V75, hur ser du på chanserna?

– Jag tror faktiskt inte att jag vinner något lopp. Inte med mina egentränade hästar i alla fall. Going Southwind (V75-2) har gått upp en klass men känns bra och kanske kan vara med i platsstriden.

– Caramba Hall (V75-3) ska tävla barfota runt om och har nu ett lopp i kroppen. Han var seg senast på Mantorp men gick då med skor och broddar. Nu borde hästen vara rejält förbättrad, säger Svanstedt.

Åbytravet har ju open stretch, ett extra invändigt spår över upploppet. Du är en av få tränare och kuskar som är för det.

– Jag gillar open stretch och tycker att det borde finnas på fler banor. Det krävs helt andra taktiska upplägg. Man måste exempelvis köra till stenhårt över sista bortre långsidan för att splittra upp fältet. Jag har märkt att fler och fler kuskar har börjat ta efter det, bland annat Björn Goop. Det är väl kul att det blir lite annorlunda ibland.

– Jag är trött på snacket om att bästa hästen inte vinner när det finns open stretch. Om exempelvis ledaren blir avslagen av någon via open stretch då är han inte bästa hästen. Så enkelt är det, säger Svanstedt till Trav365.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!