Skärper bevakningen av stallkörning i lopp

TRAV

Extrainkallat möte under måndagen

Efter Svanstedt-härvan: Nu skärps bevakningen av misstänkt stallkörning.

Dessutom kommer måldomarnämnden i fortsättning få ta beslutet om stallkörning.

– Det blev en konstig situation förut, säger Per Wetterholm, sportchef i STC.

Under måndagen kallade travförbundet STC samtliga måldomare på landets travbanor till ett extrainkallat möte.

Bakgrunden är det uppmärksammade fallet på Åby i Drottning Silvias Pokal där Åke Svanstedt först fälldes för stallkörning, men senare friades. Han fälldes av STC:s disciplinnämnd för ett uttalande i TV4 där han erkände att han hjälpt stallkamraten till seger. Straffet blev en månads avstängning och 100 000 kronor i böter. Ett straff som Svanstedt överklagade till STC:s överdomstol som helt friade stjärnkusken.

Ett beslut som kritiserades hårt – framför allt inom STC.

Ändrar inte reglerna

Därför kommer förbundet nu att ändra sina rutiner och skärpa bevakningen av stallkörning.

– Vi har inte ändrat i reglementet, men i rutinerna. Sådana här saker som är rena löpningsförseelser ska behandlas av måldomarnämnden. Disciplina ordningssaker som medling mellan kuskar och måldomare ska STC:s disciplinnämnd ta hand om, säger Per Wetterholm, STC:s sportchef.

Varför ändrar ni?

– Det blir en konstig situation när STC ställs mot STC. Det blir rörigt för utomstående och det ska vi undvika.

Fler förhör

Med de nya rutinerna kommer måldomarnämnden ha möjligheten att bestämma straffet direkt eller att vänta i några dagar. Kusken som fälls kan precis som förut överklaga till överdomstolen.

– Dessutom så ska man förhöra kuskar oftare. Är det något som ser misstänkt ut ska det hålls förhör. Vi måste bli bättre förberedda på sådan här saker. Därför ska måldomarna också titta igenom startlistorna innan ett lopp och titta efter stall som har två hästar med i samma lopp.

– Tidigare har man mer tittat förutsättningslöst på loppen.

Kommer det bli lättare att fälla för stallkörning?

– Det är fortfarande väldigt svårt att bevisa avsikten. Det kan man bara göra om man får ett erkännande, men man kan fälla för andra saker som att man inte kört för bästa placering.