”Bazire lämnade en öppning...”

Planen var att åka till Paris för att bjuda in Bold Eagle till Elitloppet - Solvalla-chefen fick ändra på upplägget

Foto: Kanal75
Här vinner Belina Josselyn Prix de France före Bold Eagle och Propulsion. Nu hoppas Solvallas sportchef Anders Malmrot att få se henne i Elitloppet.

avErik Pettersson

TRAV

Efter segern i Prix de France är Belina Josselyn högaktuell för Elitloppet.

Solvallas sportchef Anders Malmrot har tagit pulsen på kretsen kring stjärnstoet.

– Jag pratade med Bazire efteråt, han själv kommer inte att komma, det gjorde han klart för mig, men han lämnade en öppning för att hästen kan komma, säger Malmrot.

Anders Malmrot åkte till Paris i söndags med planen att, vid seger i Prix de France, bjuda in franske superhästen Bold Eagle till Elitloppet.

Trots ett topplopp, i stenhårt tempo i ledningen, fick han ge sig på mållinjen mot en ilsket spurtande Belina Josselyn och Jean-Michel Bazire.

– Jag tyckte att Bold Eagle var bättre i söndags, än vad han var i Prix d’Amérique, med den öppningen, att han höll ifrån sig Propulsion. Han var jättebra och jag var jättenöjd med vad han visade. Men man ville att han skulle vinna innan man gör något med honom. Jag riktade in mig på Belina Josselyn, som vann loppet, och som är en fantastisk häst.

”Jobbar på att det ska lösa sig”

Stjärnstoet blev fyra i årets Prix d’Amérique efter en tuff resa och fick nu alltså ta karriärens största seger.

– Ägaren blev jättesmickrad och tyckte det lät fantastiskt att få kommer till Solvalla under Elitloppshelgen, men det är Bazire som bestämmer och han skulle prata så gott han kunde med honom.

Just Jean-Michel Bazire bojkottar Sverige efter att han själv tycker sig bli orättvist behandlad av domarna i Sverige, som enligt egen utsago, skriver ut alldeles för höga böteslappar till den franska stjärnkusken.

– Jag pratade med Bazire efter loppet också och han själv kommer inte att komma, det gjorde han ganska klart för mig. Men han lämnade en öppning för att hästen kan komma, det är vet vi jobbar på, att det ska lösa sig.

Hur är feelingen kring Bold Eagle då?

– Det är en bra känsla där och jag har pratat mycket med kretsen, men vi avvaktar Cagnes-sur-Mer (sprinterloppet Criterium Vitesse i början av mars).

”Allaire är väldigt sugen att skicka iväg honom i montéloppet”

Malmrot har inte bara sonderat terrängen i Frankrike vad gäller själva Elitloppet. Andra lopp, som Harper Hanovers lopp, vars förstapris är höjt från 500 000 kronor till 900 000 kronor till i år, är intressant för många franska tränare.

– När man går runt på Vincennes är det väldigt många tränare som vill komma till Elitloppshelgen. Sweden Cup kan vara intressant för vissa hästar också. Om det blir så bra i maj, som det känns nu, så blir det en fantastisk Elitloppshelgen med många franska inslag.

Kan du rabbla några namn på hästar du är intresserad av.

– Traders är jag intresserad av i någon form. Det kanske inte är någon Elitloppshäst, han öppnade inget i söndags, men det är mera något till Harpers, hoppas jag. Men tränaren Allaire var väldigt sugen att skicka iväg honom fort i montéloppet också.

– Briac Dark verkar svår, tränaren Duvaldestin var brydd på att han har lite dåliga ben, där får vi se närmare.

Aubrion du Gers?

– Det är lite samma där, som med Belina Josselyn. Han tränar nu och har inte så många lopp som valack. Han är med på min lista, vi får se hur han är när han kommer ut. Han åkte ju till Oslo Grand Prix i fjol med annan kusk, så både han och Belina Josselyn hade varit fantastiska hästar för oss, säger Anders Malmrot. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Solvalla

Elitloppet