”Vi tror verkligen på det här…”

avChristoffer Wickman

TRAV

BILDEXTRA: Ny milstolpe nådd – här är staden som ska rädda Solvalla: ”Enormt stöd från kommunen”

1 av 2 | Foto: Tengbom
Visionsillustration över det framtida arenatorget vid Solvalla

Staden som ska rädda Solvalla har passerat en ny milstolpe.

Planerad byggstart för bostäderna: under 2018.

– Både vi och kommunen tror verkligen på det här, säger Veronica Palmgren på Solvalla till Trav365.

Foto: Solvalla Utvecklings AB
Veronica Palmgren på Solvalla

I början av december i fjol rapporterade Trav365 om Solvallastaden.

Ett stadsutvecklingsprojekt som omfattar 150 000 kvadratmeter bostäder.

Staden intill Solvalla ska rädda travbanans ekonomi.

– Den hoppas vi ska hjälpa oss med ett stort kapitaltillskott, sa Veronica Palmgren till Trav365 då.

Nu kan Trav365 berätta att Solvallas stora planer går vidare.

Projektet är nu ute på samråd och har därmed passerat en ny milstolpe.

Under 2018 och 2019 hoppas och tror Solvalla att bygget av bostäder och detaljplaneringen för restauranger, caféer, multisporthall, vårdcentral med mera ska påbörjas.

Projektansvariga Veronica Palmgren på Solvalla berättar mer för Trav365.

”De vill stå bakom det här”

– Projektet är nu ute på samråd, det innebär att vi har passerat en ny milstolpe och att vi startar nästa etapp, säger Veronica Palmgren och fortsätter:

– Det är kommunerna som bestämmer hur man ska använda mark och vattenområden, hur de ska utnyttjas. De myndigheter och instanser som är involverade kallar man till olika samråd. Där presenterar man vad man vill göra och frågar vad har ni för tankar och idéer om det?

För de som inte riktigt hänger med, kort och gott, vad innebär det att projektet nu är ute på samråd?

– Att kommunen tagit det här till samråd innebär att de tycker det här är väldigt bra och att de vill stå bakom det här. Man tror tror på det förslag som vi tillsammans har utvecklat för området. Marknaden, de som vill komma och bygga här sen, visar också stort intresse och det är väldigt intressant att komma ut och få ta del av alla reaktioner.

”Utveckla arenan Solvalla”

När hoppas ni kunna börja bygga?

– Det är planprocessen som styr, och det är inga större förändringar sedan senast vi talades vid. Om allting rullar på som det ska, räknar vi med byggstart av bostadshusen 2018/2019.

Veronica Palmgren berättar vidare att de intäkter som Solvalla beräknas få av det här projektet bland annat kommer att gå till arenautveckling.

– Det första som är givet, det är att utveckla arenan Solvalla. Solvalla kommer få en ny entré, inomhushallar som är flexibla och som ska kunna användas av andra sporter, och kort och gott vill vi få en större flexibilitet, och göra en multisportarena av Solvalla, säger Veronica Palmgren och fortsätter:

– Vi ska starta arbetet för att ta fram ett program för hela arenans utveckling. Hur förbättrar vi publikupplevelsen? Hur får vi den travnära upplevelsen för våra travarrangemang? Vi vill vidareutveckla och skapa förutsättningar för nära travupplevelser. Vi ska ha en arena som används ofta av olika aktörer, och som ger ett resultatöverskott som kan användas både för travsporten och för arenan.

När kan ett första förslag komma?

– Vi hoppas kunna presentera ett första utkast till hösten hur arenan ska utvecklas, allt från travovalen till defileringsvolten och vinnarcirkeln, hur nära kommer vi? Var kommer eventuellt nya restauranger och loger att placeras och hur kommer vårt nya stallområde att se ut? Vi kommer involvera flera i utvecklingsarbetet. Människor som är nära Solvalla, föreningar, aktiva och publik, säger Veronica Palmgren.

Läs mer om Solvallastaden här

ARTIKELN HANDLAR OM

Solvalla

Trav