Kritikerstorm efter inställda tävlingar

Publicerad 2016-09-07

Solvalla tvingas ställa in onsdagens V86-tävlingar och flytta det till Eskilstuna.

Anledningen: banan är i för dåligt skick.

Nu riktar många travprofiler stark kritik mot arrangören.

– Det är katastrof. Jag hoppas att de som bestämmer förstår att det inte kan fungera på det här sättet, säger Solvallatränaren Stefan Melander till Trav365.

Markus Myron.

Det var under tisdagseftermiddagen som Solvalla tog beslutet att ställa in onsdagens V86-tävlingar.

Anledningen: helgens STCC-tävlingar på banan hade slitit hårt på underlaget.

Onsdagens V86-tävlingar kommer istället att köras på Eskilstuna – totalt handlar det om tio lopp som flyttas från Solvalla till Eskilstuna, varav fyra av dessa är V86-lopp.

– Det är rätt krångligt för oss och dyrt för hästägarna. Det kom rätt överraskande när man läste om det på nätet i går. Samtidigt är ju alternativet att köra på en dålig bana, så det är inte så mycket att välja på, säger Solvallatränaren Stig H Johansson till Trav365 och fortsätter:

– Jag förstår att de behöver sidointäkter men den här gången blev det fel. Med facit i hand kan jag tycka att de skulle skött det på ett annat sätt.

”Det är en gåta”

Mästertränaren Stig H Johansson, som skulle startat med sex hästar på Solvalla, är inte ensam om att vara missnöjd. Även Stefan ”Tarzan” Melander riktar skarp kritik mot arrangörerna.

– Det är katastrof det här. Jag hoppas att de som bestämmer förstår att det inte kan fortsätta på det här sättet. Jag förstår att man behöver sidointäkter, men man måste vara rädd om själva bankroppen. Om man nu tvingas göra sådana här saker måste man ha större marginaler. Det var ju ganska väntat att det skulle bli strul. Hela sommarens tävlingsschema har varit katastrof. Man måste komma ihåg att det här är hästarnas arbetsplats och att vi som håller på med det här satsar stora pengar, säger Stefan Melander till Trav365.

Kollegan Roger Walmann, som precis som Stig H Johansson skulle startat med sex hästar på Solvalla, ställer sig positiv till flytten. Samtidigt undrar topptränaren om banan är i tillräckligt bra skick till måndagens uttagningar till Svenskt Trav-Kriterium på Solvalla.

– För mig är det en gåta hur de ska få klar banan till måndag. Jag tror inte tävlingarna kommer ställas in, men är den tillräckligt bra för våra hästar? Det är ju det som är det viktigaste. Sidointäkter måste Solvalla ha, det är vi nog alla överens om, men däremot kanske man inte ska lägga STCC så nära inpå så viktiga tävlingar nästa år, säger Roger Walmann till Trav365.

”Praktfullt fiasko”

På det sociala verktyget Twitter har flera andra travprofiler uttryckt sitt missnöjda, bland annat Robert Karlsson, tidigare sportchef på Solvalla, och TV4-profilen Johan Edlund.

– Att Solvalla söker sidointäkter är absolut inte fel, men när det som nu sker på bekostnad av kärnverksamheten är det ett praktfullt fiasko, skriver Robert Karlsson.

– Att Solvallas bana inte håller måttet för onsdagens V86 på grund av helgens STCC-tävlingar är ett jättefiasko. Otroligt, skriver Johan Edlund.

Solvallas sportchef Markus Myron berättar för Trav365 att de just nu jobbar intensivt med att få banan i perfekt skick till måndagens uttagningar till Svenskt Trav-Kriterium på banan.

– Det som hände var att banan tog skada på ett sätt som den tidigare inte har gjort. Men på måndag ska allt vara löst. Vår banpersonal jobbar otroligt hårt och målmedvetet för att få till en körbar bana till måndags tävlingar, säger Markus Myron.

Vad kommer ni göra annorlunda nästa år?

– Vi har ett avtal med STCC som håller sig till nästa år och har utgått från deras tävlingskalender när vi planerat in det här. Nästa år kommer det ligga längre ifrån uttagningarna till svenskt Trav-Kriterium, säger Markus Myron.