EDLUND: ”Jag förstår verkligen hans glädje”

TRAV

Experten imponerad av Oscarssons makalösa upplopp: ”Tror inte han vinner fler V75-lopp på det sättet”

Axevallas trippeltrav är unikt i Sverige.

Folkigt, ja rent av lite ”bonnigt” men med en atmosfär som är speciell.

Och som alltid spelar landets längsta upplopp en avgörande roll.

Fransyskan Anna Mix, som är ett av Frankrikes bästa ston, har inte haft någon större lycka under sitt gästspel i Sverige hos Sofia Aronsson(gjort två starter) förrän i dag. Erik Adielsson avvaktade den första rusningen och körde sedan till ledningen och väl där var Anna Mix helt överlägsen och vann på nytt världsrekord över lång distans. Känslan är att hon funkar bäst över längre distanser och i spets är hon extra svårbesegrad.

Erik Adielsson dubblade när han gav Seedorf O.M. ett perfekt lopp i andra ytter (i rygg på favoriten Nadal Broline) och kort innan mål tog sig förbi den mycket tappre Nadal Broline.

■ ■ ■

Veijo Heiskanen är en av landets bästa tränare (rent av den skickligaste?) men som kusk är han inte lika vass, och jag tror att han gärna kört något lugnare med storfavoriten Some Summit i V75-1. Forceringen som gjordes i tredjespår under första varvet, efter en tappstart, i stenhårt tempo gjorde att hon fick ge sig den sista biten mot Nancy America som fått en löpning i ”vinnarhålet” mestadels. Some Summit var mycket tapper trea och utan tvekan bästa hästen i fältet.

■ ■ ■

Björn Goop hade en omtumlande dag. Hans Mouron Rouge, som startade i V75-2, gick omkull kort efter start och hästens liv gick tyvärr inte att rädda. Goop handlade föredömligt och tog direkt hästen ut från fältet när han kände att det inte stod rätt till och undvek en olycka som kunnat få stora följder. Obduktion väntar inom de närmaste dagarna för att klargöra dödsorsaken.

Björn Goop vann också två V75-lopp. Pampalo (V75-4) hade inga problem att avgöra när han fick chansen 400 meter från mål. Skön vinst för tränaren Ulf Stenströmer som haft ett blekt år på V75. Goop avrundade sedan med Furious Francis, som tog sin första seger på V75 i tolfte försöket, när han på läckert vis långspurtade hem V75-epilogen.

■ ■ ■

Axevalla har verkligen hittat sitt koncept med trav i tre dagar (fredag-söndag) med V75 på lördag och Stochampionatet, det största loppet för de fyraåriga stona, på söndagen (med V75 också för den delen) som det som sticker ut. Under den här helgen är stämningen bland det bästa jag vet under travåret. Det är glatt och högljutt, framför allt på campingen på den bortre långsidan av banan där doften av grillat och alkohol brukar vara stark.

■ ■ ■

Läckraste upploppet var det i V75-5. Kevin Oscarsson och Global Respons var sist när 227 meter återstod men efter en enorm avslutning längst ut vid staketet kunde Oscarsson göra segergest fem meter innan mål. Jag förstår verkligen hans glädje för jag tror inte han kommer att vinna många fler V75-lopp på just det sättet.

■ ■ ■

Jag gillar Mattias Djuses sätt att visa upp sina hästar på tävlingsbanan. I går dominerade han V75-2 från start till mål med Minnestads Dubai som såg ut som en vinnare hela loppet. Intrycket lovade mer.

Till sist: I morgon vinner Galactica Stochampionatet.

Johan Edlund

ARTIKELN HANDLAR OM

V75