”Två raka på V75 – vilken ketchupeffekt”

Plusbetygen efter V75 på Solvalla • Fem bästa – och de sämsta prestationerna

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Rauno Pöllänen och Västerbo Grosbois.

Det skulle ta 25 försök innan Västerbo Grosbois fick vinna på V75.

Hur hästen svarade upp på den triumfen? Jo, genom att vinna igen.

Snacka om ketchupeffekt.

V75 på Solvalla – helgen före det stora slaget i Paris, Prix d’Amérique. Då fick Daniel Redén (Propulsion) och Timo Nurmos (Readly Express) en varsin seger på V75.

Nurmos Sebastian Journey snuvade Vikings Preacher i den första avdelningen medan Redéns seger med Sorbet var mer spektakulär.

Omgångens störste favorit Zenit Brick skulle bara ”jogga” hem loppet – då kom Sorbet längst ut och sopade banan med hela gänget. Då bör man komma ihåg att Sorbet låg sist i början på upploppet.

▪▪▪

Det stora förvandlingsnumret är ändå Västerbo Grosbois. Den 17 november 2017 gjorde hästen sin första start med Rauno Pöllänen som tränare, dit han kom från Nicklas Westerholm.

Under nästan hela 2018 blev hästens oförmåga att sätta nosen först på V75 en följetong. Det dröjde till start nummer 25 på V75, den 29 december, tills första segern kom.

Under lördagen följde Västerbo Grosbois och Pöllänen upp det med att vinna igen.

”Helt fantastiskt, det går inte att beskriva. Det är helt osannolikt”, sa Pöllänen.

▪▪▪

Häftig spetsstrid i V75-7 mellan Exclamation Mark och Adiago Trot. Men det var bara det som blev häftigt. För när Adiago Trot hamnade i galopp var loppet över. Starkt ändå av Exclamation Mark och ”Uffe” Ohlsson att hålla fokuset hela vägen in.

V75-omgångens 5 bästa – och den sämsta:

Vem: 7 Västerbo Grosbois, V75-6

Kommentar: Försökte och slet under 2018, men lyckades inte sätta nosen först på V75, förrän den 29 december, på det 25:e försöket på V75. Nu har hästen två raka segrar i travets elitserie efter en drömstyrning av tränaren och kusken Rauno Pöllänen, med en perfekt rygg på Erik Sting för att sedan även kunna fånga upp Super Zantos.

Hans kommentar om sin kuskinsats: ”Jag gjorde som man borde göra”.

Vem: 7 Sorbet, V75-3

Kommentar: Det skulle ju handla om Zenit Brick (omgångens mest spelade V75-häst) och om det fanns någon möjlighet för hedershästen On Track Piraten att kunna utmana och ta ytterligare en seger. Svaret blev nej – men få räknade in Sorbet.

Hästen och Örjan Kihlström låg sist in på upploppet men avslutade i raketfart. Nu hamnar Sorbet på hästbussen ner till Vincennes tillsammans med Propulsion och Prix du Luxembourg nästa lördag.

Vem: 4 Night Brodde, V75–5

Kommentar: Redan efter 500 meter aviserade Conrad Lugauer att han ville överta ledningen. Det var ingen som svarade. När loppet var överstod förstod alla varför. Det var omöjligt. Duon blev överlägsna och Lugauer vände sig om under loppet flera gånger och hade full koll på de övriga konkurrenterna. Segertiden 1.13,8 i klass II imponerade – med krafter kvar.

Vem: 14 Roly Poly, V75-4

Kommentar: Det här var upploppets afton på Solvalla. Carl Johan Jepson och Roly Poly låg näst sist i fältet i ingången till den sista kurvan. Sedan såg det ut som Roly Poly fick en jetmotor och vann med en längd. Konkurrenterna kunde bara se på.

Vem: Tony Löfqvist

Kommentar: Det är helt omöjligt att inte fängslas av amatörtränarens engagemang. Inför V75-starten valde 55-årige Löfqvist att sticka ut hakan och mena på att loppet mer eller mindre var över om hästen Vikings Preacher (V75-1) kom till ledning. Hästen kom till ledningen, men blev ”bara” tvåa, med Löfqvist vid bankanten, vilt påhejande.

Han sammanfattade: ”Ah, va fan, vi är klara för finalerna”.

Gott så.

Vad: Favoriterna

Kommentar: Det var ingen kanonkväll för de som lutade sig mot starka favoriter på V75-spelet.

Zenit Brick slutade tvåa, när det egentligen såg ut att vara omöjligt (läs; Sorbet gjorde en spurt som inte fanns) och Victory Topline kom aldrig riktigt in i matchen i V75-5.

avDaniel Söderbäck

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Solvalla