Stjärnan var ’klar’ för finalen - backade ur

Franske topphästen skulle ha startat i Olympiatravet - men kretsen ändrade sig: ”Dålig ursäkt”

Foto: Kanal75
Aubrion du Gers var så gott som klar för miljonloppet på Åbytravet - då backade kretsen kring hästen ur.
TRAV

I lördags skulle Åbytravet gå ut med att franske topphästen Aubrion du Gers var klar för Olympiatravet.

Under fredagen ändrade sig kretsen runt hästen - och backade ur.

– Den var klar till 90 procent hela veckan. Det var den jag förväntade mig mest av, det är en stor besvikelse, säger Åbys sportchef Jon Pedersen.

Lördag 28 april avgörs årets första storlopp på svensk mark, Olympiatravet på Åby-banan i Mölndal.

Det största affischnamnet och dragplåstret skulle de franske stjärnan, Aubrion du Gers, tränad av Jean-Michel Bazire vara.

Hästen har radat upp toppinsater och tog hem Mastersfinalen, där Europas bästa hästar möttes, i höstas.

Åbytravet hade fått klartecken från kretsen kring hästen och i lördags skulle de gå ut med nyheten.

Men i fredags kom ett rejält bakslag.

– Den var klar till 90 procent hela veckan, men under fredagen backade kretsen ur. Då var det snack om att de trodde det var flyg, något vi varit tydliga med från början, att det inte är. Det var en dålig ursäkt. Det var den häst jag förväntade mig mest av, det är så klart en stor besvikelse. Jag hade räknat med det hela veckan. Vilken grundorsaken är till att de inte vill komma är det ingen idé att spekulera i, säger Åbys sportchef Jon Pedersen.

Han fortsätter:

– Det hängde väldigt mycket på honom, då hade det var riktigt bra!

”Kommer att ta kontakt”

Pedersen och sportavdelningen på banan har nu fått bryta ihop och komma igen. Nu väntar intensivt arbete för att hitta andra hästar som kan förgylla miljonloppet.

– Jag håller på att jobba med några till. Dijon är en häst som är intressant, han ska starta på söndag i Turin, så får vi se. Det finns ett par till vi jobbar med, men jag kommer inte att ta hit någon häst bara för att ta hit någon. Takethem vann i går på Charlottenlund och där kommer jag att ta kontakt med tränaren Steen Juul under dagen. Jag kanske inte får svar i dag, men jag får i alla fall höra hur inställningen är. 

”Jag blev positivt överraskad”

Inkvalade till finalen är On Track Piraten och Zenit Brick, samt att titelförsvararen Lionel, som satsar på att försvara densamma, har en friplats.

Vad säger du om Zenit Bricks seger i lördags på Solvalla?

– Det var skitbra! Jag trodde han var chanslös att vinna varvet från mål, men han kom tillbaka och vann enkelt, det var en jäkla bra vinnare som överraskade mig positivt. Han har bara gått framåt och det känns bra att de två vinnarna som kvalat in nu kommer med toppform! Även Queer Fish gjorde ett fantastiskt bra lopp utvändigt ledaren i lördags.

Nästa lördag är det återigen ett kval till Olympiatravet på Jägersro. Det är ”bara” vinnaren som får en biljett till finalen, men Jon tror flera av de startande hästarna kan bli aktuella.

– Det blir nog 1-2 hästar från lördagen, säger han.

Åtta storloppsvinnare 2017 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav