”Hade sålt honom om jag ägt själv”

Foto: Hoppas få skåla i champagne på Solvalla igen Fredrik Solberg, norska amatörtränaren bakom superhästen B.B.S.Sugarlight, i stor intervju med Klubb33. Berättar om förväntningarna inför nästa veckas storlopp, Jubileumspokalen på Solvalla.
TRAV

Historien om B.B.S.Sugarlight är en saga som aldrig vill ta slut.

I en stor intervju med Klubb33 berättar norska amatörtränaren Fredrik Solberg om hästens chanser i Jubileumspokalen på Solvalla nästa vecka, hur han kom över supertalangen och det gigantiska budet han fått på hästen.

– Hade jag ägt hästen själv hade jag sålt honom, säger han.

Foto: NYA NUMRET AV KLUBB33 KOMMER UT TORSDAG 14 AUGUSTI

Norske travhästen och amatörtränaren Fredrik Solberg har tagit hela trav-Norge- och trav-Sverige med storm i år. Det är tidningen Klubb33 som fått en pratstund med norrmannen Fredrik Solberg som berättar om sin ögonsten som förvandlades från en ”medelmåtta” till en elithäst – över en natt.

Hittills i år har supertalangen kutat in 1,3 miljoner kronor och nästa onsdag ska han tampas med delar världseliten då Solvalla arrangerar det stora femårings-loppet Jubileumspokalen.

”Hade varit en trygghet i hela livet”

Men allt började för fyra år sedan då Fredrik Solberg hittade Super Light-sonen B.B.S.Sugarlight i en norsk travtidning, där hästen var till salu för 50 000 kronor.

– Vi hade hans bror, Gidde R.Icke, som tjänade 1,1 miljon kronor och som tog tre raka V75-segrar i Norge. Jag gillade den hästen, och när jag såg annonsen i travtidningen tvekade jag inte utan köpte honom direkt. Det var inget snack, säger Fredrik Solberg till Klubb33.

Då kunde inte amatören från Frediksstad i vårt västra grannland ens drömma om de framgångar som hästen haft i år.

Eller vad sägs om följande: han har gjort soprent på V75 med sex segrar, blivit en av Norges och Sveriges mest populära hästar, som ovan nämnt sprungit in över miljonen på bara några månader och är en av favoriterna i Jubileumspokalen.

Och framgångarna på tävlingsbanan har fått ringar på vattnet. Det är många kapitalstarka travintresserade som har hört av sig till Solberg, men det har bara kommit in ett konkret bud på hästen.

Och inte vilket bud som helst – i mångmiljon-klassen.

– Jag vill inte säga den exakta summan, men det rör sig om mycket pengar. Vi har fått bud från Finland, och hade jag ägt hästen själv hade jag nog sålt, det hade varit en trygghet för hela livet. Nu är vi fyra delägare på hästen, och vi har under alla år drömt om en sådan här häst och vi vill leva drömmen så länge vi kan.

”Jag tror på min häst”

I nästa vecka reser den omåttligt populäre hästen till Sverige igen för att försöka vinna Jubileumspokalen, med en miljon i förstapris, och för att ägarna ska fortsätta få sväva på moln och drömmen ska hålla sig vid liv.

– Det blir helt fantastiskt, och det gläder mig att så fina hästar tävlar. Allt tyder på att han håller den fina formen han haft, och jag tror på min häst. Han tränas rätt så lugnt här hemma, men går tre eller fyra långa joggingturer i veckan som är cirka 10 kilometer långa. Dessutom får han varje vecka ett dressyrpass som han gillar. Det är en väldigt snäll häst, som uppträder som en äldre häst och han brukar ingen energi på något annat än det han ska göra. Jag brukar lägga tömmarna på ryggen på honom när vi är ute i skogen, och går vid hans sida. Det är fantastiskt trevligt.

Som vanligt är det svenske toppkusken Peter Untersteiner som sköter tömmarna i loppet. Precis som han gjorde vid hästens förvandling från en vanlig häst till något extra i vintras...

Startlistan till Jubileumspokalen på Solvalla 20 augusti blir klar på torsdag