Uppvisningar i världsklass!

TRAV

Summering Solvalla lördag:

Två uppvisningar i världsklass, två Elitloppsbiljetter delades ut.

Maven vill självklart vara med. För Digital Ink är det inte lika givet – väl?

Tänkte ni också så, att det blev oerhört tydligt? Känslan var i och för sig att förra årets Elitloppsdeltagare Maven gick ner i klass men att det skulle se ut så här, det trodde jag aldrig.

Det var som om en storstjärna från Real Madrid gjorde ett inhopp i Superettan.

Direkt efter loppet fick hon en inbjudan till Elitloppet och det har väl nästan aldrig varit så givet. För fasen, här har du två biljetter, en för 2016 också, typ.

Trots en blytung inledning i tredjespår utan rygg i 1.08-fart första 500 och fortsatt vanvettigt tempo såg hon aldrig ut att gå för fullt. Hon liksom bara lekte sig runt de två varven. Vet inte var hennes maxfart ligger men 1.08 är absolut inte högsta växeln. Då spinner hon som en katt. 

”Jag har aldrig åkt 1.11,2 full distans så lätt”, sa Johnny Takter efter loppet och då ska ni veta att han kört många av de bästa hästarna i världen.

Oskar Svanberg imponerade

Storfavoriten i V75-2 Ready for More

råkade ut för exakt samma mardrömsinledning. Från spår åtta bakom bilen blev han hängande i tredjespår första 600.

Problemet var att när han landade utanpå ledaren fick han nöja sig där. I ledningen var det upptaget, Johan Untersteiner bakom Wilda Tigern Jack hade strikta order om att vinna eller dö med puffran klickande.

Usain Henna drog upp spurten i tredjespår utan rygg 850 kvar och lyckades kriga sig till målfotoförlust. Ready for More höll strålande i lite sämre stil än tidigare (täta starter var kanske inget plus?), men jag vill ändå påpeka att vinnaren var grym.

Vilken hårding, vilken urstark soldat. Jag gör honnör och saluterar tränare Oskar Svanberg.

Åt upp ledaren likt en mums-mums

Två slogs i täten i gulddivisionen, det var rena rama Indiana Jones-inledningen och en bit bak satt Digital Ink och Örjan Kihlström och hade det mysigt med chips och Cola.

Johnny Takter bakom Dreams Take Time hade lovat att svara ut VästerboontheNews och så blev det också. Via 1.07 första 500. Tjosan. Sen kom Peter Ingves och VästerboontheNews i en andra våg och tog över. 

Men då hade de redan fuckat upp allting. Blåröken låg tät. Digital Ink gled fram

utanpå ledaren efter ett varv och när Kihlström smackade på honom lite

700 kvar åt han upp ledaren likt en mums-mums.

In mot mål defilerade ”Inken” och tog sjunde raka i högsta klassen. Jag står upp och applåderar en djävulskt bra travare.

I vinnarcirkeln fick kretsen kring hästen en inbjudan till Elitloppet. Det kändes också givet men vad Stefan Melander svarar är troligen inte lika solklart.

Förra året startade hästen i världens största sprinterlopp för äldre hästar och gick till final. Han galopperade som sliten och slagen i sista kurvan och sen var resten av säsongen förstörd.

Frågan är om Melander vill riskera ett nytt knäckarlopp? För att dra till med ett typiskt Melander-svar: Vi får se.

Micke Nybrink