Tränaren tillbaka efter motgångarna

TRAV

Per Lennartsson hoppas på framgångar i tisdagens derbykval med Extra V75

Foto: Kanal 75/THOMAS BLOMQVIST
Per Lennartsson har haft ett tungt 2014, men ser positivt på framtiden och hoppas kunna kvala in Order to Fly till Svenskt Travderby under tisdagens extra V75-omgång på Jägersro.

Från varm till kall.

Per Lennartsson upplever ett motigt år som travtränare.

En seger i Svenskt Travderby kan förändra allt.

– Vi har varit nere på botten och vänt förut och det kommer vi att göra den här gången också, säger Solvallatränaren som startar Order To Fly när Jägersro bjuder in till derbykval och en extra V75-omgång på tisdagen.

För två år sedan var Per Lennartsson en av landets absolut hetaste travtränare.

Segrarna avlöste varandra och hästägarna stod på kö för att få rida på framgångsvågen.

2011 hade han två hästar med i Elitloppet och tog tredjeplatsen med Rakas.

2012 kopierade han siffrorna med över 14 miljoner kronor inkört till stallet och fick utmärkelsen ”Gasell” av tidningen Dagens Industri, något som tilldelas landets snabbast växande företag.

2014 är resultatet drygt två miljoner kronor inkört.

– Vi fick en infektion som drabbade hela stallet och då dök allting på ett år. Från att ha varit knökfullt med 100-110 hästar har vi bara hälften i dag, Men det går inte att göra så mycket heller, man måste bara se till att få bort sjukdomarna ur stallet, säger Lennartsson utan att försöka dölja sin frustration.

– Man har hästar som levererar som maskiner ena månaden, nästa månad går de ingenting. Förklaringen är ju inte så att man plötsligt blivit en dålig tränare.

Kan man kalla 2014 för ett förlorat år?

– Visst kan man det, samtidigt är det omöjligt att köra in 15 miljoner kronor med 50 hästar. I alla fall om man som jag har mycket unghästar och inte några stjärnor i toppen. Men nu är sjukdomarna borta och jag tycker att vi har kraftig uppgång i formen för närvarande så jag ser positivt på framtiden.

"Fantastiskt bra ägare"

Bland de som utmärkt sig finns Order To Fly. En häst som härdats på V75 under året och tagit fyra pallplaceringar efter gedigna insatser.

Men hela säsongen har egentligen bara varit uppladdning inför vad som händer på tisdagen. I kvalen till Svenskt Travderby ska fyraåringen visa om han duger mot sina främsta kullkamrater och försöka kvalificera sig till landets största årgångslopp.

– Ur rörelsens perspektiv är det inte jätteviktigt att han går till final, vi kommer att kämpa vidare och resa oss ändå. Men för hästen är det hans viktigaste uppgift i livet så jag hoppas verkligen att det lyckas. Det är en väldigt trevlig häst att jobba med på alla sätt, dessutom har han fantastiskt bra ägare som uppskattar varje steg han tar på banan.

Tisdagens extra V75-omgång består av de sex kvalen till Svenskt Travderby där de två främsta når finalen, samt en uttagning till Derbystoet. Order To Fly startar i V75-6.

– Ska jag gnälla så tycker jag att han hamnat i det tuffaste heatet. 12 Archangel Am, 4 Dominator och 10 Boys Going In är alla hästar som platsar i en derbyfinal. Men min häst är bra han också och drog ett perfekt läge så vi har gott hopp. Han gjorde ett kanonlopp senast och uppladdningen efteråt har fungerat som den ska.

Måste gå försiktigt fram

1998 vann Per Lennartsson Svenskt Travderby med Jolly Rocket, en häst han jämfört Order to Fly med vid ett par tillfällen.

– De är lika på det sättet att båda är väldigt flegmatiska i loppen. Men Jolly Rocket var cool i alla sammanhang medan Order to Fly kan bli lite stressad ibland. Däremot reagerar de på samma sätt för ljud. Den dagen jag kan sätta urryckare i öronen på Order to Fly tror jag att det får stor effekt, men det är för tidigt ännu. Det finns många andra saker som man kan utveckla på hästen, därför tror jag mycket på honom på sikt, men man får gå försiktigt fram eftersom han är lite speciell.

Om Order to Fly skulle få alla bitar att falla på plats lagom till karriärens största uppgift skulle det förändra hans tränares säsong totalt.

– Självklart, en derbyseger vore enormt stort, men det är väldigt långt dit. Och vi tillbaka oavsett hur det går på tisdag. Alla tränare har sina "ups and downs", det är en del av sporten, säger Per Lennartsson.

Robin Johansson/Kanal 75