Stjärnan skadad – missar storloppet

Favoriten borta från Hambletonian: ”Det är tungt”

Glöm förhandsfavoriten i Hambletonian 2017.

Stjärnhästen Walner är skadad och missar storloppet.

– Det är tungt. Hade det varit ett lopp, hade vi kanske chansat, säger tränaren Linda Toscano.

Den 5 augusti är det storloppet ”The Hambletonian” på Meadowlands Racetrack. Men loppets förhandsfavorit och stjärna kommer inte ens till start. Skälet är att hästen dras med en skada och på Hambletonian Societys webbplats förklarar tränaren att man inte vågar chansa med sin stjärna.

– Vi måste göra vad som är bäst för hästen. Han är speciell och vi kan inte göra något som kan leda till skada. Jag vågar inte ta risken. Vi pratade om det och tog tillsammans beslutet. Det är vad det är, säger Linda Toscano.

Vunnit med tre längder – sju lopp i rad

Treåringen Walner har gått från klarhet till klarhet och vunnit nio av sina tio starter. Han är obesegrad sedan september i fjol och har imponerat med sju raka segrar där marginalen ner till tvåan varit minst tre längder. Totalt har det blivit 567 652 dollar, lite över 4,6 miljoner kronor i insprungna prispengar.

Till harnessracing.com utvecklar Toscano problemet.

– Det är tungt. Efter senaste loppet blev han lite tjock i höger framben. Vi kollade upp det och behandlade i några dagar och det såg strålande ut. VI joggade honom varje dag och han verkade 100-procentig. Men så körde jag några jobb med honom och då tjocknade det.

Tränaren säger att de diskuterade med ägarna och kom fram till att det inte var värt risken att ställa upp i Hambeltonian.

– Hade det varit ett lopp, hade vi kanske chansat, men nu handlar det om två heat, säger Toscano.

Melander chans på 500 000 dollar

Sista anmälningsdag till storloppet är 1 augusti och enligt tränaren ville man vara tidigt ute och berätta om skadan och att Walner inte ställer upp. Detta för att ge andra möjligheten att skicka in sin anmälan.

– Vi ville meddela det här tidigt. Vi tänkte att han kanske skrämt bort andra – och vi vill inte döda feststämningen. Vi vill ge alla tillräckligt med tid för att avgöra om de vill tävla, säger hon till harnessracing.com

Förstapriset i storloppet är 500 000 dollar.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!