Det här krävs för att klara Elitloppshelgen

Foto: Kanal 75
Solvalla räknar med att ta emot 60 000 besökare nästa helg
TRAV

Över 1 000 personer i personalstyrka.

Drygt 30 000 liter öl.

2,5 ton hamburgare och korv.

Det är bara något av de som krävs för att genomföra en Elitloppshelg.

– Vi har förberett oss väldigt väl inför den här helgen, säger Solvallas vd Mats Rosén till Trav365.

Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Solvallas vd Mats Rosén

Sista helgen i maj avgörs Elitloppet på Solvalla – Elitloppshelgen sparkas igång redan fredag den 26:e maj med V65 och lunchtävlingar, för att sedan följas upp av bland annat Sweden Cup, V75 och Harper Hanovers lopp på lördagen, för att sedan på söndagen avsluta med huvudlöpningen Elitloppet och Extra V75.

De två- och fyrbenta stjärnorna i alla ära – men bakom kulisserna har förberedelserna för att kunna arrangera Elitloppshelgen pågått i cirka nio månader.

Trav365 har kollat med Solvallas vd Mats Rosén – hur de rustat upp inför vad många tror och hoppas, ska bli det bästa Elitlopp någonsin.

”Tror vi kan komma närmare 60 000 besökare”

I fjol hade Solvalla 53 000 besökare under dagarna tre, i år hoppas de på betydligt mer.

– Om man tittar rent sportsligt så ser det ut att kunna bli århundradets Elitlopp, vi har aldrig haft den bästa franska hästen, den bästa amerikanska och de bästa svenska hästarna på plats samtidigt, lägg därtill någon finsk och övrig häst också. Jag tror aldrig vi haft sådant här startfält tidigare, säger Mats Rosén till Trav365 och fortsätter:

– Om vädret är med oss så kommer vi sätta publikrekord för 2000-talet. Vi hade 53 000 besökare i fjol, jag tror vi kan komma närmare 60 000 besökare i år.

För att kunna ta emot 60 000 besökare under tre dagar, vad är det egentligen som krävs som arrangör? Solvalla som en vanlig travdag gästas av ett par tusen besökare.

– Vi har över 1 000 personer som jobbar den här helgen, det är över 400 i restaurangen, över 300 totokassörer, och sedan mellan 150 och 170 stycken säkerhetspersonal. Lägg där till alla andra funktionärer, berättar Mats Rosén.

”60 000 glas öl”

De 60 000 besökarna som Solvalla räknar med att ta emot i dagarna tre ska inte bara titta och spela på hästarna, de flesta lär vara törstiga och hungriga också.

– All mat har lagats och testats i förväg, vi har byggt sådana menyer som man klarar en sådan här helg. Vi har över 10 000 sittande matgäster under lördag och söndag en sådan här helg, och det är lång förberedelse för att klara av det, säger Mats Rosén och fortsätter:

– Vi kommer servera över 30 000 liter öl den här helgen, de flesta i halvliters glas och det ger 60 000 glas öl. Om vi räknar med att vi har öppet i 20 timmar den här helgen så blir det tre liter öl i timmen, 50 öl i minuten.

Förutom matgästerna i restaurangen så är grillarna väl ”preppade”.

– När det gäller hamburgare och korv så har vi köpt in 2,5 ton kött till den här helgen.

”Hoppas jag trav-Sverige uppskattar”

Hur länge pågår förberedelserna kring att kunna ta emot de antal besökare som Elitloppet lockar?

– Vi släppte biljetterna 1 december och vi börjar egentligen planeringen redan i september, många av sådana saker vi använder oss av den här helgen är sådant som måste beställas innan årsskiftet. Vi hyr också in olika typer av utrustning till den här helgen, bara restauranger har hyrt in 40 000 enheter av glas, tallrikar och bestick. Det är många personer som lägger ner många timmar för att det ens ska fungera en sådan här helg.

Känner du som vd för Solvalla att ni med bara drygt en vecka kvar till Elitloppshelgen är där ni vill, och behöver, vara?

– Ja, det måste jag säga, säger Mats Rosén och avslutar:

– Vi har förberett oss väldigt väl för den här helgen, vi har verkligen fått till den bästa sporten och det hoppas jag trav-Sverige uppskattar, det krävs hårt jobb för det också, att få de bästa hästarna att verkligen vilja komma hit. Ett stort tack till Markus Myron för ett grymt jobb.