Micael Broberg: ”Då går jag till attack istället”

Tränaren får 30 000 kronor i böter och körförbud i tre månader: ”Reglerna är tydliga”

avChristoffer Wickman

1 av 2 | Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Micael Broberg

Travtränaren Micael Broberg tog en dubbelseger på V75 i lördags – och spelade dessutom in 384 000 kronor på V75 Tillsammans.

Nu döms Broberg till 30 000 kronor i böter samt tre månaders körförbud, samtidigt som han också är skyldig att återbetala den vinst som han själv vann på V75.

Anledningen: travtränare och travkuskar får inte spela på V75, när de har egen starthäst med.

– Reglerna är tydliga, säger Göran Wahlman, förbundsjurist på Svensk Travsport.

Det var under lördagens V75-tävlingar på huvudstadsbanan Solvalla som Bollnäs Micael Broberg tog en dubbelseger – det genom Dani Boko och West Wing. Två segrar som totalt inbringade 400 000 kronor till amatörtränaren.

Micael Broberg spelade också in 384 000 kronor på V75 Tillsammans via Direkten Bollnäs, något som Broberg själv antydde redan i segerintervjun på Solvalla.

Nu döms Micael Broberg för brott mot Tävlingsreglementets paragraf 42, ”Regler angående totalisatorvadhållning”.

Broberg, som hade starthästar på V75 i lördags, var samtidigt spelläggare i det nämnda V75-systemet för samma V75-omgång, något som inte är tillåtet.

”Flera människor tog kontakt”

I Tävlingsreglementet går det att läsa:

Den som kör/rider eller tränar häst som startar i lopp får inte i detta, varken personligen, genom ombud eller som ombud, ingå vad vid totalisatorn eller hos andra spelarrangörer. Detta förbud omfattar även sammansatta spelformer (till exempel V75) om aktuellt lopp ingår i dessa spelformer.

Micael Broberg döms därför till 30 000 kronor i böter samt körförbud i tre månader. Han är också skyldig att återbetala den vinst som hans egna andelar gav.

– Som tränare eller kusk får du inte spela överhuvudtaget om du har häst till start, eller själv deltar. Det har Broberg gjort, vilket han själv gick ut med i vinnarcirkeln och antydde. Flera människor tog kontakt med både ATG och Svensk Travsport, och när det dök upp pengar på Brobergs ATG-konto så framgick det ju tydligt att han hade spelat, säger Göran Wahlman, förbundsjurist på Svensk Travsport.

”Vi kollade upp det här på förhand”

Micael Broberg själv befinner sig nere hos spelbutiken Direkten Bollnäs när Trav365 når honom.

– Vi kollade givetvis upp det här på förhand, där butiken ringt och kollat med sin sälj-coach på ATG om det här var okej, sälj-coachen i sin tur frågade sin chef och de kom tillbaka med att det var okej, säger Micael Broberg och fortsätter:

– Så jag var spelläggare för ett lag på ATG Tillsammans via den här spelbutiken och vi fick sex rätt och spelade in 384 000 kronor, delat på 67 andelar. Jag hade själv tre andelar, och sedan var det tre personer som swishade mig pengar som inte hade egna ATG-konton, så totalt hade jag sex andelar. Nu har jag fått 30 000 kronor i böter, tre månaders körförbud och tvingas betala tillbaka de här sex andelarna.

Hur ser du på det här?

– Jag kan sätta mig ner och gråta, men det tänker jag inte göra, utan då går jag till attack istället. Det finns betydligt större grejer gällande spelsäkerhet som man kan ta tag i än det här, det finns betydligt större och värre saker än så här. Jag tycker det är kränkande att de går in på ATG-kontot och kollar och sedan väljer att göra en offentlig grej av det. Jag tänker inte spela en krona till via ATG, och det är bara gå runt och titta i butikerna, där kuskar och tränare går in och spelar på sina hästar.

”Vet att folk kallar mig pajas”

Men reglerna är ju tydliga, som tränare och kusk får du inte spela V75 om du själv deltar?

– Jag vet reglerna nu, jag gjorde fel, och jag förlorade 70 000 kronor på det. Men jag kommer inte gräva ner mig över det här. Vi kollade upp det här innan om det var okej, och fick tillbaka att det var okej, så det är inte vi som har gjort fel, utan det är snarare dom som inte kan sina regler, säger Micael Broberg och fortsätter:

– Om du tror på dina hästar måste du kunna gå på det, så länge man inte spelar emot dom. Jag hade med Dani Boko på fem hästar och West Wing spikade jag. Jag sitter inte i sulkyn och kan inte påverka något, och jag har inte dolt något om det här, jag sa redan på förhand att båda hästarna skulle vinna och det gjorde de ju också.

Tar det här bort glädjen från dubbelsegern på V75 i lördags?

– Nej, men ska ATG ha intervjuer, tips och så vidare i framtiden, ska jag sluta ge dom det då? Men då drabbar det ju andra om jag ska tjura till det. Jag tycker man ska vara öppen, och jag sa i vinnarintervjun i lördags att vi vunnit pengar, och det var en jäkla tur att vi inte fick sju rätt, då hade jag förlorat totalt 1,2 miljoner kronor och då hade jag slutat med trav, då hade jag aldrig fortsatt. Men jag älskar travet och prestationen från mina hästar kan dom inte göra något åt, sedan vet jag att folk kallar mig pajas och så, men de får de göra i så fall. Jag jobbar hårt och tror på mina hästar, sedan kanske de inte vinner varje gång.

Micael Broberg säger att de fått ok från ATG att spela V75?

– Som jag förstått det, utan att veta i detalj, så har frågan som någon på ATG fått om en hästägare får spela, och en hästägare får spela om man tar med sin egen häst på kupongen, men som jag förstår det så är frågan inte ställd om en tränare får spela, för där är reglerna tydliga, säger Göran Wahlman.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav

ATG

Solvalla