”Marres” sjuka kross av eliten

Foto: En bild säger mer än tusen ord När Maharajah utklassade världseliten i Olympiatravet var många lite chockade. Så även Örjan Kihlström som visade sällan skådade vinnarkänslor. Pisken åkte all världens väg när mållinjen passerades...
TRAV

2013 har varit fyllt av speciella händelser i trav-Sverige.

Här är Trav365:s lista på de hetaste snackisarna under året som har gått.

På plats 5 finns Maharajahs osannolika utklassning av världseliten i Olympiatravet i våras, som fick den annars lågmälde kusken Örjan Kihlström att brista ut i segertårar.

Efter ett fullkomligt misslyckat tävlande i Frankrike förra vintern, där nollan i resultatraden från storloppet Prix d´Amérique, står ut – trodde en hel del travfans, så även tränaren Stefan Hultman, att Maharajahs karriär kunde vara över.

Men stjärnhästen, och till viss del tränaren Hultman, reste sig på nio och i början av april dök hela trav-Sveriges kelgris upp i startlistan igen.

Från ingenstans.

I V75-loppet på Mantorp backades Maharajah sig sist från spår 1 och många trodde nog att det var kört.

Men in på upploppet kom hästen flygande, som något slags väsen längst ut vid staketet, tillsammans med kusken Örjan Kihlström.

Ekipaget var centimetrar från att knäppa ledande G.H. Nemo på mållinjen – men fick nöja sig med en andraplats.

Kihlström i segertårar

Efter den mersmakande insatsen, med barfotabalans och jänkarvagn för första gången, spände Stefan Hultman bågen och anmälde ”Marre”, som hästen kallas, till Olympiatravet på Åbytravet där delar av världseliten väntade.

Vad som hände? Maharajah svepte fältet på den bortre långsidan och försvann till en imponerande och mäktig seger.

Det syntes inte minst på den normalt så lugne kusken Örjan Kihlström. När mållinjen skars så slängde han pisken rakt upp i luften i ren eufori.

Efteråt berättade han om känslorna:

– Ingen häst har berört mig lika mycket som den här hästen, äntligen fick han visa hur bra han är en gång för alla. Det är så jäkla kul det här, säger en mycket tagen kusk, Örjan Kihlström efter segern.

Till slut lyckades han inte hålla tårarna tillbaka och utbrast i gråt.

– Det har krånglat och strulat, många har varit tveksamma, men nu fick han sin revansch. Jag är så otroligt jäkla glad just nu, sa Kihlström i TV4.

Rankats som årets bästa

Efter loppet har många tyckare och experter rankat Maharjahs uppvisning som en av årets absolut bästa på diverse listor. Med all rätt, med tanke på vad Ekerös konung visade upp på Åbyovalen.