Mejla

Michael Carlsson

Carlsson: Sopar rent och det blir total show

Experten synar lopp för lopp på GS75 • Gävle söndag 24 januari

Sportbladets expert Michael Carlsson tror på Redén-show på GS75.
Sportbladets expert Michael Carlsson tror på Redén-show på GS75.

TRAV

Daniel Redén ser ut att dominera Grand Slam 75 som avgörs i Gävle.

Och mycket talar för att han sopar rent och det blir stor show.

Solvalla-tränaren har fem hästar till start och är favorit i fyra av loppen.

Jag väljer att spika två av dem – dels nyförvärvet Bugatti Miles som det låter ruskigt bra på – samt vinnarhästen Deal Done Zet.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelssystem på GS75 i dag. [Extern länk]


GS75-1:

Daniel Redén har en toppchans att slå an tonen direkt på miljonspelet. Han selar ut Versace Face som blir klar favorit från ett bra utgångsläge. Hästen gjorde fyra starter i fjol som treåring och tog en seger och två andraplatser som bäst. Jag pratade med Daniel i torsdags som berättade att han tror att Versace Face kommer att blomma ut i år och klättra en del i klasserna. Det är en stor rejäl häst som har tagit lite tid på sig och haft problem med sin aktion men nu är han rätt väg. Hästen gick omkull i hagen efter senaste starten och gjorde sig lite illa i ett framknä men blev snabbt bra igen och har tränat för fullt och gått rejäla jobb en längre tid. Redéns hästar är alltid väl förberedda när de kommer ut efter ett uppehåll och han säger själv att de har haft fina träningsförhållanden i vinter. Dom brukar inte behöva lopp i kroppen och visst har Versace Face en toppchans och är ett alternativ till spik. Vinner Redén alla sina lopp blir inte utdelningen mycket att hurra över. För de som vill köra flerkupong och markera bara V7 så finns ju det som alternativ. Garderingsbud i det här loppet är främst The Revenant, som efter två raka segrar höll starkt som tvåa från dödens senast. När han vann på Vermo för tre starter sedan övertygande han från utvändigt om ledaren. Har dock ett svårt läge med spår åtta bakom bilen här. Även Procedur Turn, som vann ett billigt lopp från ledningen senast, samt Bonfire Ås och Gentleman Sisu är tidiga.

GS75-2:

Öystein Tjomsland har dominerat kallblodssporten de senaste åren och han tränar favoriten Tangen Svenn i det här loppet som vann säkert senast. Hästen är en talang och var med i finalen av Svenskt Kallblodskriterium där det dock blev galopp. Han gör nu debut över lång distans men det är ett litet fält med endast nio hästar och loppet håller låg klass. Det är öppet bakom men en som har vunnit över lång distans är andrahandsfavoriten Jack M.R. Han är dock långsam ut och kan inte utnyttja innerspåret bakom bilen. Tidigt bud felfri och vi garderar upp med några till.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelssystem på GS75 i dag. [Extern länk]


GS75-3:

Ett öppet amatörlopp där favoriten Enge Eros gör comeback efter ett långt uppehåll. Han tävlade bra i somras där han radade upp tre raka segrar och vann bland annat i V75. Han provade även att kvala in till Svenskt Travderby utan att lyckas. Hästen har dragits med en halsinfektion som suttit i länge men har nu tränat rejält senaste tiden. Formen är såklart svårbedömd nu men kapacitetsmässigt är han nog bäst här. She’s Ready däremot har dokumenterad form och vann så sent som i torsdags på Bergsåker. Näst senast satt hon fast i V75 och innan dess hade hon tre raka segrar. Blir såklart giftig även här och kan mycket väl vinna igen.

GS75-4:

Daniel Redén satsar mer och mer på kallblod och har nu nio kallblodshästar i träning. En av dem är Roli Eld som har gjort två starter för Solvalla-tränaren. Efter andraplatsen i debuten i sin nya regi blev det en säker seger senast i dimman på Romme. Han fick ett fint lopp och avgjorde enkelt till slut. Daniel Redén berättade för mig att hästen fungerade helt okej med skor men att banan var svår. Han säger att Bokli Eld är mycket bättre barfota men att den här uppgiften ser bra ut med innerspår över kort distans. Hästen är snabb ut och visst är det jättebra chans till ledningen runt om. Men i en favoritbetonad omgång med små fält finns det utrymme för gardering och jag dubblar med starke B.W.Rune som har gjort det mycket bra i V75 på slutet. Först besegrade han Våler Nikolaj när han skrällvann och efter en galopp gången efter fullföljde han senast bra som tvåa bakom samma häst efter ett rejält slutvarv. Enklare emot nu och Jan-Olov Perssons stall är på gång rejält nu efter en svacka. Ingen blir förvånad om B.W.Rune bara sänker samtliga här, även om han bara har gjort ett fåtal starter över kort distans. Jan-Olov Persson har dock självaste Elitkampen i tankarna den sista helgen i maj för hästen och då behöver hästen få upp snabbheten i benen.

GS75-5: 

Här kommer omgångens bästa spik och det är Bugatti Miles som gör en intressant debut i sin nya regi Daniel Redén. Hästen ropades in av Daniel på auktion eftersom han har gillat vad han har sett i loppen tidigare. Hästen har vunnit fyra lopp hos sin tidigare tränare och två av dem är över lång distans. Daniel Redén berättade för mig att tycker det är en fin häst och att det verkar vara en stark rackare. Han tycker att det känns som att hästen är mer stark än speedig och att den långa distansen nu passar bra. Redén låter väldigt nöjd och vurmar nästan mest av alla sina hästar på Grand Slam 75 för den här och tycker det ska bli spännande att se honom tävla. Motståndet är minst sagt ihåligt och det skulle förvåna mycket om inte Bugatti Miles bara krossar samtliga. Jag spikar i alla fall utan att tveka.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelssystem på GS75 i dag. [Extern länk]


GS75-6:

Det är upplagt för Daniel Redén show även i den sjätte avdelningen. Deal Done Zet är en vinnarhäst som inledde karriären med fyra raka segrar i fjol. Han avslutade även säsongen med en seger och har därefter vinetränat i sand- och lerbanan på Furuby Gård utanför Enköping. Redén sa till mig att hästen är rejält jobbad och han är mycket nöjd med honom. Han brukar gå bra efter ett uppehåll och har vunnit över alla distanser, även den korta som det är i det här fallet. När det låter så bra på en väl förberedd häst från stall Redén, och dessutom när läget är perfekt med spår två bakom bilen och motståndet inte mycket att hurra över, ja då är det bara att hamra in spik nummer två. Deal Done Zet har dessutom vunnit fyra av sina fem lopp med skor.

GS75-7:

Morotai Degato är favorit i GS75-avslutningen och den här hästen har gjort stor succé för Oskar Kylin Blom. Han skrällvann en V75-final annandag jul och spurtade våldsamt till knapp förlust senast från spår tolv. Hästen flög då fram över upploppet och hade kanske hunnit fram till segern om han inte blivit lite rädd och brutit ut lite när Kylin Blom drog ner det norska huvudlaget in på upploppet. Nu genrepar Morotai Degato inför en ny V75-final om två veckor men från det här fina utgångsläget med spår två bakom bilen berättade Oskar för mig att han är sugen på att köra i ledningen. Hästen är snabb ut och Oskar tror att han kan hålla de andra utvändigt om sig från början. Det gäller framförallt att hålla startsnabba Boulder Luke utvändigt om sig och den är annars en het segeraspirant och visade fin form vid vinsten senast. Daniel Redén selar ut sin femte häst här i Flest Admiral och är väl kanske den sämsta chansen av alla Redéns hästar. Daniel säger att Flest Admiral är svår och knepig men att han har tränat bra och att en fast och fin vinterbana vore en fördel. Kapaciteten finns för att vinna ett sådant här lopp men eftersom hästen blandar och ger är han en typisk outsider.

Michael Carlssons GS75-system

GS75-1: 3–8–5–1–11 (10–12)

GS75-2: 8–1–5–7–2 (4–9)

GS75-3: 3–5–2–10–4–6 (9–7)

GS75-4: 1–3 (6–2)

GS75-5: 9 Bugatti Miles (12–2)

GS75-6: 2 Deal Done Zet (6–3)

GS75-7: 2–7–6–8 (10–11)

Systemet är på 1200 rader / kronor.

Av: 

Michael Carlsson

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Grand Slam 75-tips

Trav

Hästar