”Ska han förlora krävs det 40 meters galopp”

Franske travexperten Anders Lindqvist hyllar Face Time Bourbon • ”Tävlar mot sig själv i Prix d’Amérique”

Björn Goop och Face Time Bourbon vann under söndagen Prix de Bourbonnais – trots galopp.

Superstjärnan blir megafavorit att försvara fjolårssegern i Prix d’Amérique.

– Han är i en helt egen division och jag kan inte se någon annan utmana honom, säger travgurun och Frankrike-experten, Anders Lindqvist, till Trav365.

Under söndagen avgjordes det andra så kallade b-loppet (kvallopp till Prix d’Amérique) Prix de Bourbonnais på Vincennes i Paris.

Tre biljetter till ”världens största lopp” nästa år låg i potten.

Trots mycket strul med bland annat en lös häst och en egen galopp hade Björn Goop och Face Time Bourbon inga problem att vinna loppet och de 430 000 kronorna i förstapris.

”Kan inte se honom förlora”

Få kan den franska travsporten bättre än den svenske travikonen Anders Lindqvist – och får man tro honom blir denna vinters upplaga av Prix d’Amérique odramatisk.

– Face Time Bourbon blir skyhög favorit att vinna loppet och kanske den största favoriten sedan Ourasis dagar. Jag tycker inte att han gjorde sitt allra bästa lopp i söndags men han ska säkert inte vara i bästa skick redan nu. Tränaren Sébastien Guarato visste att det skulle räcka ändå. Nu blev det en galopp vilket är mycket ovanligt för honom och det är väl något sådant som skulle kunna ställa till det för honom om han ska förlora i Prix d’Amérique, säger 68-årige Lindqvist till Trav365 och fortsätter hyllningen av den franske megastjärnan:

– Även om han skulle galoppera den sista söndagen i januari så tror jag han måste galoppera bort uppemot 40 meter för att han inte ska vinna ändå. Jag kan inte se honom förlora och han tävlar bara mot sig själv.

Vad är det som gör Face Time Bourbon så bra och överlägsen sina konkurrenter för tillfället?

– Hans pappa Ready Cash var ju fantastiskt duktig men han själv är lite lugnare skulle jag säga. Ready Cash kunde bli lite skarp och det upplever jag inte Face Time Bourbon på samma sätt. Han klarar samtidigt av att avla och sköta tävlingsdelen, lugnare helt enkelt. Sen har den där egenskapen att när det går riktigt fort i loppen, att kunna öka ytterligare. Det är en enorm speed. För tillfället kan ingen utmana honom. Nu vann han senast med galopp och han verkar klara det mesta.

Face Time Bourbon och Björn Goop vann Prix de Bourbonnais – trots galopp
Face Time Bourbon och Björn Goop vann Prix de Bourbonnais – trots galopp

Utmanaren: ”Bättre än någonsin”

Bakom Face Time Bourbon. Finns det någon häst du har fastnat för?

– Kusken Francois Lecanu slungades i backen med hästen Fakir du Lorault och det blev dramatiskt senast i Prix du Bourbonnais. Men det här är en häst som jag gillar skarpt. Nu får vi se hur det gått med allt. Men jag vet sedan tidigare att om en häst klarar sig bra från en sån här händelse kan det faktiskt få dom att tända till. En av de mer betrodda, Davidson du Pont, tycker jag inte känns speciellt het just nu.

– Sen måste jag säga Bahia Quesnot som var trea i första b-loppet (Prix de Bretagne) och kvalificerade sig till Prix d’Amérique. Hon är snart tio år men känns otroligt fin för dagen. Hon är helt fantastisk och kanske bättre än någonsin. Vi får se vad som händer i övriga kvallopp men att någon skulle kunna utmana en frisk Face Time Bourbon håller jag som osannolikt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!