Trav

”Ångesten är som en knuten näve i magen”

Brother Bill springer för sin delägare på lördag: ”Kommer ha en rosa rosett på sig för att hedra mig”

Av: 

Erik Pettersson

TRAV

Hotell var bokat i Östersund likaså en plats på travrestaurangen, hästägaren och spelaren, Peter Källberg, 56, skulle, efter coronamörkret, få se sin stjärnhäst Brother Bill kämpa om segern i Jämtlands Stora Pris.

Då kom samtalet som inte får komma: Peters cancer är tillbaka.

– Ångesten är som en knuten näve i magen. Nu vet jag att jag kan dö, säger han.

Traventusiasten, spelaren och hästägaren Peter Källberg, 56, besegrade sin tjocktarmscancer och har kämpat sig tillbaka till ett drägligt liv.

På lördag startar hans delägde stjärnhäst Brother Bill i storloppet Jämtlands Stora Pris på Östersundstravet.

Peters plan var att, efter coronamörkret, göra resan från Gävle till Östersund för att få se sin häst kämpa om segern på plats.

– Mattias, en delägare, ringde och sa att hotell var bokat, ta med dig frugan, så åker vi upp. Jag blev så jäkla glad! Planen var att vi skulle åka upp redan på fredag, så att jag kunde vila upp mig, gå på travet på lördagen och sedan sova över en natt till och åka hem på söndag, säger Peter Källberg.

Då spricker rösten.

– Nu känns det tungt. Tungt som fan!

”Finns möjlighet att leva – så tar jag den”

I veckan ringde läkaren.

– Jag går ju på regelbundna kontroller och läkarna har inte hittat någon ny cancer. Jag lämnade nyligen prover och först såg det bra ut. Men läkaren ringde mig och frågade om jag kunde sätta mig ner. Han berättade att cancern är tillbaka. Det var en sån jävla käftsmäll.

– Första gången när man får cancer så tror man inte att man ska dö, man vet ingenting, egentligen, men nu vet jag. Det är så mycket tankar som kommer tillbaka. Jag genomgick många operationer, var nära att dö och spenderade 180 dagar på sjukhus...

På måndag åker Källberg till Akademiska sjukhuset i Uppsala för scanning. 

– Som läkarna säger, då är det på riktigt. Då får man se hur hur cancern har spridit sig. Ångesten är en som en knuten näve i magen. Jag ska sätta mig och gå igenom testamentet igen, jag är beredd på allt. Nu vet jag att jag kan dö, det kan gå fel. Såna tankar hade jag inte förut. Jag kommer att börja behandlingen direkt och jag kommer att opereras, men i vilken utsträckning, det vet jag inte. Men finns det en möjlighet att leva, så tar jag den.

Peter funderade länge, men kom fram till att han stannar hemma och ser Brother Bill springa i tv-soffan.

– Drömmen hade så klart varit att vara där, men jag ska äta gott, dricka gott - unna mig - in i det sista - innan vi vet. Jag kan inte sitta i soffan och tycka att livet är piss. Jag ska heja så gott jag kan.

”Tror på jäkligt bra chans”

Tränaren till Brother Bill, Timo Nurmos, har ringt, peppat Peter i läget han befinner sig i, och berättat att Brother Bill springer för sin delägare på lördag.

– Han kommer att ha en rosa rosett på sig för att hedra min kamp mot cancern. Det är jag jävligt stolt över. Jag är väldigt glad över att Nurmos hör av sig och frågar hur jag mår. Jag vill få fram hur bra uppslutning det är inom travet, alla är så engagerade och det värmer otroligt. Jag tror inte det spelar någon roll vilket stall man ”tillhör”, alla bryr sig. Jag har hållit på med trav och ägt hästar i 30 år, jag vet hur underbar travsporten är i med- och motgång.

Björn Goop kör Brother Bill som startar från spår 4 i Jämtlands Stora Pris, där vinnaren får 700 000 kronor.

– Det blir jättespännande! All cred till Jorma Kontio, men vi har tagit ett gemensamt beslut att testa något nytt, jag ringde Björn Goop och han tackade jag till att köra direkt. Jag tror på jäkligt bra chans. Jag hoppas att han får visa hur bra han är.

Publisert:

LÄS VIDARE

”Vardagen är tuff och själen har tagit stryk”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

V75

Björn Goop

Östersund