”Inbillar mig jag har den bästa unghästen i världen”

Conrad Lugauer hade show på Jägersro

avChristoffer Wickman

1 av 3 | Foto: Mikael Rosenquist/TR Bild
Campo Bahia

Conrad Lugauer hade uppvisning på V75 i lördags.

Fyraårige Campo Bahia vann i överlägsen stil – trots galopp.

– Jag inbillar mig att jag har den bästa unghästen i världen, säger Conrad Lugauer.

I lördags avgjordes V75-tävlingarna från Jägersro i Malmö och hemmaproffset Conrad Lugauer hade stor uppvisning.

Visst, Gambit Brodde, Norton Commander och Sahara One räckte inte hela vägen, men Lugauer tog en V75-dubbel med Campo Bahia och Harran Boko.

Fyraårige Campo Bahia hade inte startat på drygt sex månader – men spelades trots det till V75-omgångens störste favorit. Fjolårets tvåa i Svenskt Trav-Kriterium har visat det där lilla extra, och det ”viskades” dessutom om toppjobb i träningen.

Campo Bahia fick V75-spelarna att tappa andan, i varje fall för en kort sekund, det när han kort efter start högg i galopp.

Men trots galopp så vann Campo Bahia i överlägsen stil – och hyllas nu stort.

”Allting var alldeles utmärkt”

Conrad Lugauer är inte sen med att hylla sin Muscle Hil-son, som hittills i karriären vunnit fyra lopp på sju starter.

– Han visade redan i fjol att han mer eller mindre är en undantagshäst, han slutade tvåa i Svenskt Trav-Kriterium med bara fem lopp i kroppen och sedan har han tränat väldigt bra i vinter, och han avslutade också sin träningsperiod med ett väldigt bra provlopp, säger Conrad Lugauer och fortsätter:

– Allting inför lördagens start tydde på att han skulle göra ett bra lopp, det gjorde han också och han gjorde väl det vi förväntat oss av honom. Det är den största talang jag någonsin tränat.

Hur upplevde du loppet i lördags?

– Han var jättebra så klart, men han var helt enkelt en bättre häst än de övriga, och då ser det också lite bättre ut. Om en fotbollsspelare ska hålla bollen i luften 100 gånger så är det för en amatör wow, men Campo Bahia är ingen amatör och ska helt enkelt göra det. Det är en häst för toppuppgifterna i Europa, och jag var väldigt nöjd med hur han rörde sig, hästens styrka, och hästens fysik. Allting var alldeles utmärkt.

”Uppfyller alla mål som en tränare har”

Campo Bahia galopperade kort efter start, men Conrad Lugauer hann aldrig bli orolig.

– Det går så fort så du hinner inte tänka så mycket. Det jag hade bestämt på förhand var att hästen skulle delta i loppet och att han skulle få gå rejält sista 800 meterna, det för hästens utveckling och för framtida uppgifter och resultatet spelade faktiskt mindre roll för mig i lördags. Men han ställde sig snabbt efter galoppen och sedan bestämde jag mig just för att delta, och jag kände redan varvet från mål att han skulle vinna, för han är så bra.

Hur bra är han?

– Vad vill du att jag ska vara på det? Just nu är han så bra som de 2,5 miljoner kronor som han har på kontot. Men återigen, det är den största talang som jag tränat och framtiden för honom kommer bli väldigt positiv för honom, för stallet, och för mig. Han är en världsartist och kommer också delta i dom loppen, säger Conrad Lugauer och fortsätter:
– Det är en häst som uppfyller alla de mål som en tränare har i karriären. Det är en häst man drömmer om, letar efter, och en häst som man vill ha. Jag ser verkligen fram emot framtiden med honom.

”Den bästa unghästen i världen”

Det var inte bara Campo Bahia från Conrad Lugauers stall som imponerade i lördags, imponerade gjorde även femårige Harran Boko som var fullständigt överlägsen i Bronsdivisionen.

– Jag är lite extra stolt på två saker, det första i hur han presterade, men också hur han orkade. Ibland tävlar Harran Boko mot sig själv, men jag sa till mitt team att om jag låter honom tävla så orkar han, han har sådan kraft och sådant psyke så jag lät honom tävla i lördags och han var ruskigt bra. Det roligaste var kanske att han kändes starkare än någonsin de sista 300 meterna och lördagens lopp tror jag kommer skicka honom både ett och två steg ytterligare framåt i sin karriär.

Har du i dag ett av Sveriges mest intressanta travstall?

– Det kan jag inte värdera, jag vet inte hur alla stall ser ut med unghästar och så, men vi har väldigt hög kvalitet på de hästar som vi har och som vi startar och jag inbillar mig att jag har den bästa unghästen i världen i Campo Bahia, så jag är i varje fall väldigt uppåt.

”Stallets utveckling jättebra”

Det är lätt att heta Conrad Lugauer för dagen?

– Ja, visst är det så, men samtidigt vet jag att det kan svänga fort i den här branschen, det går lika fort så är jag borta från kartan igen, sådan är sporten, säger Conrad Lugauer och fortsätter:
– Men stallets utveckling de senaste tre åren har varit jättebra. Jag kommer aldrig bli årets tränare då jag inte har det antalet häst i träning, men vi har och vill ha hög kvalitet i stallet och vi försöker vara ett högklass-stall med hög kvalitet på våra hästar.

Vart blir nästa start för Campo Bahia?

– Det blir uttagningslopp till Kungapokalen på Åby, säger Conrad Lugauer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

V75