Johan Arneng: Satsat mycket på det här

Tidigare SM-guldvinnaren gör succé i sin nya roll

avChristoffer Wickman

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Johan Arneng är i dag ansvarig för Stall Zets avelsverksamhet

Johan Arneng, 40, tog SM-guld med Djurgården och fick även representera det svenska A-landslaget som fotbollsspelare.

Nu gör han succé även i sin nya roll – som avelsansvarig hos Stall Zet.

– Vi har satsat mycket på det här, säger Johan Arneng.

Johan Arneng började spela fotboll i IK Oddevold, och innan karriären avslutades i IK Sirius för fem år sedan hade han hunnit representera klubbar som IFK Sunne, Degerfors IF, Djurgårdens IF och Syrianska FC i Sverige, italienska Serie A-klubben Empoli, och de norska klubbarna Raufoss IL, Vålerenga IF och Aalesunds FK.

Som fotbollsspelare vann han bland annat SM-guld med Djurgårdens IF år 2003 där han bildade mittfält med Kim Källström, och året efter fick han prova på spel i svenska A-landslaget. Arneng har också gjort mål på Juventus FC på Råsunda i kvalet till Champions League.

Efter sin fotbollskarriär har Arneng jobbat som kommentator för Eurosport, och han är också avelsansvarig för stjärntränaren Daniel Redén och Stall Zets avelsverksamhet. Johan Arneng lyckas väl även där.

”Så klart roligt när det lyckas”

På söndag avgörs det klassiska och anrika unghästloppet Svenskt Trav-Oaks på Solvalla med miljoner i förstapris och Stall Zet kvalade in hela tre hästar till finalen, som är tolv hästar stort. Gemensamt för alla tre hästar är att de är efter hingstar som Stall Zet själv ansvarar för, och två av dom är dessutom uppfödda av Stall Zet på egen hand.

– Det är så klart roligt när det lyckas. Både med uppfödningen och avelshingstarna, säger Johan Arneng till facktidningen Travronden.

De tre hästarna från Daniel Redén och Stall Zet som kvalade in till den stora finalen på Sveriges huvudstadsbana var i tur och ordning Alaska Kronos, Diana Zet och Award Kronos. Alaska Kronos är uppfödd i Italien och är efter Stall Zets hingst Trixton, Diana Zet och Award Kronos har man fött upp själva, och de är efter Hard Livin och Father Patrick.

– Vi har satsat mycket på det här. Det betyder jättemycket för verksamheten. Vi har en del fölston och har fått bra kvalitet på verksamheten på sistone och det är så klart roligt när det lyckas. Både med uppfödningen och avelshingstarna. Det behöver man, säger Johan Arneng till tidningen.

”Det var någonting extra”

Johan Arneng har goda minnen från just Svenskt Trav-Oaks, som alltid avgörs sista söndagen i september. 2014 vann Face’em det klassiska och anrika travloppet för sin kusk och tränare Peter G Norman, en häst som Johan Arneng tillsammans med sin fru Emmelie Arneng äger och fött upp själva.

– Det är klart det var någonting extra. Det var helt otroligt, säger Johan Arneng.

I fjol vann dessutom Daniel Redén och Stall Zets Conrads Rödluva Svenskt Trav-Oaks.
– Svenskt Trav-Oaks är ett lopp som betyder enormt mycket för mig, säger Johan Arneng till Travronden.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Solvalla

Eurosport