Nya regeln ska stoppa fuskarna i travsporten

Övervakningsstall inför tävlingar: ”Vi har möjligheten att öka kontrollen”

avErik Pettersson

Publicerad:
1 av 2 | Foto: TR Bild
Linda Höijer, chef över avdelningen för hästvälfärd, på Svensk Travsport.

I USA har man ”detention barn” vid stora travdagar.

Nu inför förbundet Svensk Travsport övervakningsstall.

– Vi kan kontrollera att ingen, varken tränare eller utomstående, får möjlighet att tillföra hästen något preparat eller annat som kan påverka hästens prestation på banan, säger Linda Höijer, chef över avdelningen för hästvälfärd.

Syftet med att införa övervakningstall är att förbundet ska ha större kontroll över vad som sker med hästarna inför loppen.

– Vi kan dels kontrollera att ingen utomstående gör något mot de hästar som är uppstallade i övervakningsstallet i syfte att säkerställa hästarnas säkerhet. Dessutom kan vi kontrollera att ingen, varken tränare eller utomstående, får möjlighet att tillföra hästen något preparat eller annat som kan påverka hästens prestation på banan, säger Linda Höijer till travsport.se.

”Planerat in flertalet banor”

ST ska kunna kontrollera hästarna i 24 timmar innan start, men kommer. till att börja med, använda ett annat upplägg.

– Vi kommer även att använda oss av en "light-version" där hästarna ska finnas på plats i övervakningsstallet senast två timmar före start. 

Övervakningsstallen kommer inte bara att införas vid storloppen. Höijer berättar:

Kommer ni bara att bevaka hästarna i storloppen?

– Självklart kommer övervakningsstall att införas vid till exempel Elitloppet, Hugo Åbergs Memorial och Åby Stora Pris, där vi redan nu stämt av med banorna gällande kontroll- och bevakningspersonal och liknande. Men vi har även planerat in flertalet banor och "mindre" tävlingsdagar där vi kommer att köra med bevakningstall, men då handlar det om "light-versionen" i första hand.

Hon fortsätter:

– 2020 blir lite av ett test-år för att se hur vi sedan kan utveckla och eventuellt förbättra delarna kring övervakningen. Det är självklart oerhört viktigt från vår sida att kommunicera ut informationen och att även banorna får tydliga instruktioner för att kunna informera sina aktiva, säger hon till travsport.se.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Elitloppet