Michael Carlsson

”Imponerade stort senast – V75-spikas”

Carlssons V75-tips • Analys lopp för lopp på Vermo söndagen den 1 maj

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Örjan Kihlström och Epimetheus spikas från Vermo i dag.
Örjan Kihlström och Epimetheus spikas från Vermo i dag.

Det är V75 på Vermo i Helsingfors som bjuder på stortrav med Finlandia-Ajo i spetsen.

Inte omöjligt att elitloppstrean från i fjol, Gareth Boko, sänker alla efter att ha sett lysande ut vid segern senast.

Men bästa spiken i omgången är Epimetheus – som Örjan Kihlström knappt fick stopp på efter mål senast då han imponerade stort vid segern i V75.


ANNONS: V75 i dag – här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas V75-system. Spelstopp: 15.00. [Extern länk]


V75-1:

3 Bosse Nice är en finsk segermaskin som har vunnit tolv lopp på 18 starter i karriären. Han ståtar med fem raka segrar nu och har imponerat tillsammans med Santtu Raitala, som är en av Finlands bästa kuskar. Hästen har hög kapacitet för klassen, har aldrig varit sämre än tvåa felfri, och är snabb ut. Det är klart att det är en riktigt bra chans om han skulle få ledningen och han kan även vinna från andra positioner. En tänkbar spik för de som gör ett mindre system.

7 Ateeco Degli Dei är snabb från start och är nedstruken ett spår nu. Har vunnit två lopp tillsammans med Mika Forss och avslutade bra även i senaste starten. Lyckas han snuva favoriten på täten kan det bli intressant.

10 Pegasus Eva vann sju lopp förra året och var tvåa i årsdebuten från ledningen. Kan bli giftig nu med lopp i kroppen som torde ha fört fram formen.

V75-2:

7 Parvelan Retu vann 13 lopp på 15 starter i fjol och är ett av Finlands bästa kallblod, kanske det allra bästa. Vann Nordiskt Mästerskap i fjol från spår tolv och slog då flera av konkurrenterna som han möter i det här loppet. Vann ett billigt lopp i årsdebuten vilket torde ha fört fram honom ytterligare. Öppnar bra bakom bilen men är väldigt vass till slut med lopp i ryggar. Hamnar han inte alltför illa till är det en riktigt bra chans att han spurtar ner konkurrenterna.

5 Evartti tog första årssegern senast och formen är i stigande. Öppnar snabbt och kanske kan köra sig till ledningen efter en bit.

V75-3:

10 Unique Creation är en stark långdistansare som ofta startar över de dryga tre varv som bjuds nu och som han gynnas utav. Hästen vann hela 16 lopp på 21 starter i fjol och var bland de tre främsta i 19 av dessa. Har fått två lopp i kroppen nu och kommer närmast från seger där han vann enkelt från spets. Det är lite galopprisk från femtespåret i voltstart men felfri är han med och slåss om segern.

1 Versace Face höll undan till en knapp men säker seger över den här aktuella distansen i årsdebuten. Var senast trea på Romme och har nu läge för ledningen från innerspår på startvolten. Daniel Redén säger att han nu kommer att lätta hästen i balansen och köra barfota bak för första gången. Det blir troligen även ett norskt huvudlag istället för can’t see back som senast.

14 Martin de Bos är härdad i tuffa gäng och efter två raka segrar blev det senast galopp i Seinäjoki i en trång situation. Kan mycket väl runda samtliga trots 40 meters tillägg.


ANNONS: V75 i dag – här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas V75-system. Spelstopp: 15.00. [Extern länk]


V75-4:

4 Amornero Roc visade vilka kvaliteter han besitter när han i fjol vann ett V75-lopp på en 1.11-tid och även var tvåa bakom Admiral As på V75. Efter ett misslyckat vintermeeting i Paris har Gocciadoro-hästen tränat på hemma i Italien och kommer nu väl förberedd. Gocciadoro säger att hästen redan är i form och är snabb ut, så från ett bra läge kan det absolut bli seger direkt.

12 Kurri Jari Boko är en häst som Veijo Heiskanen håller högt och han provades mot årgångstoppen flera gånger i fjol. Har vunnit fyra lopp på fem starter i år och jagar tredje raka segern nu. Men det har varit från ledningen och nu är det sämsta läget med spår tolv. Lita dock på att Heiskanen har toppat till honom nu när det är hemmaplan på Vermo.

8 Jason’s Camden tog två raka segrar i mars och senast spurtade han vasst som trea bakom Selmer I.H. och Next Direction. Dåligt läge nu men det är spännande ändringar som aviseras, och det kan bli både barfota runt om och jänkarvagn den här gången. Dessutom troligen ett blinkers-huvudlag.

V75-5:

5 Colibri Jet var enorm vid några segrar i fjol på svensk mark, bland annat när han dundrade runt på 1.11,0 under Hugo Åbergs-kvällen i oerhört imponerande stil. Senast kördes han passivt i återkomsten på svensk mark, och satt då fast med krafter kvar i ett lopp som vanns av Mister Hercules. Öppnar snabbt om Gocciadoro trycker av honom och från spets lär nog övriga få köra om andrapriset, om formen sitter där.

8 Asteroid är en vinnarhäst som närmast kommer från seger på Åby. Han är väldigt startsnabb och trots spår åtta bakom bilen kanske det blir att Goop laddar rejält från start. Är anmäld barfota runt om den här gången.

2 Donizetti har hög kapacitet och var en av de mer betrodda i Kriteriet i fjol efter en övertygande insats i försöket. Vann i sin årsdebut i ett billigt gäng i Kalmar och har nu lopp i kroppen och bästa läget av den här betrodda trion som loppet lär stå emellan.

V75-6:

1 Epimetheus imponerade stort vid segern i V75 på Romme under påskdagen. Trots en tuff resa med tredjespår och dödens, så fick Örjan Kihlström knappt stopp på hästen efter att mållinjen passerats. Det såg ut som att Epimetheus skulle kunna springa minst ett varv till och han verkar minst sagt vara under kraftig utveckling. I fjol kvalade han in till finalerna i både Sprintermästaren och Breeders Crown, och har nu hittat ytterligare växlar. Kan öppna bra och strular det inte från innerspår och han blir fast, så förlorar han knappast det här loppet.

V75-7:

9 Gareth Boko såg jättefin ut vid segern senast som var första starten i Sverige i år. Hästen visade i fjol att han tillhör världseliten när han tävlar på topp, genom att spurta in som trea i Elitloppet. Har nu fått ett lopp i kroppen och lita på att det är trimmat för en topprestation i Finlandia-Ajo. Jerry Riordan säger att hästen känns lika fin nu som han gjorde i samband med Elitloppet förra året. Bakspår nu men har en bra rygg i startsnabba Cokstile och lär få en bra position av duktiga Santtu Raitala. Då lär spurten att bita bra till slut.

7 Brambling har sett årets två starter och avslutade sylvasst bakom San Moteur på Färjestad senast. Har nu visat att han inte bara har styrkan utan även snabbheten. Trots läget med spår långt ut är Brambling glödhet här. Troligen ändras det till ett helstängt huvudlag nu istället för Can’t see back.

6 Bepi Bi satt fast med gott om krafter kvar i ryggen på ledande Önas Prince på Färjestad och såg fulltankad ut. Den här gången lär han få chansen och Gocciadoros häst kan bli segerfarlig.


ANNONS: V75 i dag – här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas V75-system. Spelstopp: 15.00. [Extern länk]


Söndagens hetaste tips


1 Versace Face (V75-3)

Står perfekt till för att leda långloppet runt om. Nu med lättare balans och barfota bak för första gången.


1 Epimetheus (V75-6)

Ruggig insats senast. Kan väl knappast förlora det här.


9 Gareth Boko (V75-7)

Är hästen med ”nio liv” som aldrig upphör att leverera. Är lika fin som vid Elitloppet i fjol säger Riordan och kan få loppet här.

Michael Carlssons V75-system

V75-1: 3–7–10 (11–2)

V75-2: 7–5–2 (10–1)

V75-3: 1–10–14–8 (2–6)

V75-4: 4–12–8–1–10 (11–2)

V75-5: 5–8–2 (11–1)

V75-6: 1 Epimetheus (12–2)

V75-7: 9–7–6–2–10 (4–3)

2 700 rader/1 350 kronor.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!