”Kan verka hög, men använder inte droger”

Gunnar Melander jagar sin första titel i Elitkampen • Känslan av eufori • Hjärnornas kamp • Spåren klara: ”Mental träning”

Uppdaterad 2022-05-25 | Publicerad 2022-05-23

Superduell i Kallblodens Elitlopp – Elitkampen.

Odd Herakles mot Månlykke A.M..

Nu berättar tränaren Gunnar Melander om mentala träningen – och ruset vid en eventuell seger.

– Skulle vi lyckas vinna kan jag verka påverkad, så stark är känslan och lyckan för mig, säger 75-åringen till Trav365.


Läs allting inför Elitloppshelgen här

Elitloppshelgen på Solvalla närmar sig och är bara en vecka bort.

Spekulationerna om vem som är med i vilket lopp har varit i full gång länge men nu är startlistorna klara.

Nyligen höjdes pulsen rejält då det stod klart att giganterna Odd Herakles och Månlykke A.M. möts i årets upplaga av Kallblodens Elitlopp, Elitkampen.

Superduellen körs som första lopp (V75–1) under söndagen på nationalbanan.

Statusen har höjts markant på storloppet då vinnaren numera tar hem en miljon kronor, mot tidigare 500 000 kronor.

Kallblodens superduell blir verklighet

När norske tränaren Odd Paulsen tackade ja till att försöka ta tredje raka titeln i Elitkampen hoppades många att Gunnar Melander också skulle ge tummen upp med Månlykke A.M..

Förra måndagen kom beskedet alla väntat på.

Månlykke A.M. blir en av de tio startande i miljonloppet på ”Valla”.

–  Vi ville att hästen skulle få bestämma. Nu har han sett finare och finare ut. Då bestämde jag mig. Det känns som han är i god form och då kan vi försöka, sa Gunnar då till Trav365.no.

”Hästen bestämmer själv”

Gunnar Melander har varit verksam inom travet sedan barnsben och tidigare haft kallblodsstjärnorna Lapp Nils och Månprinsen A.M. i sin regi.

Men någon seger i Elitkampen har aldrig infunnit sig. Som bäst har det blivit ett par andraplatser för Månprinsen A.M. (2015, 2020).

För två år sedan blev tillståndet sämre för Månprinsen A.M.. Han tvingades avlivas vilket blev ett hårt slag för alla runt hästen.

Men på något sätt lever han vidare i avkomman Månlykke A.M. som snabbt tog steget in i eliten och visade fatresurser få hästar tidigare mäktad med.

Under söndagen är tanken att han ska göra sitt livs lopp och försöka besegra segermaskinen Odd Herakles.

– Jag har alltid sagt att hästen bestämmer själv. Dörren har varit öppen och då han visat så bra form var det givet att tacka ja. Han har tagit de senaste loppen på bästa sätt och känns otroligt fin och vunnit mycket lätt med krafter kvar. Vi får se hur långt det räcker. Om banan tillåter så kör vi barfota runt om, säger Gunnar om sin ögonsten.

Uppladdningen på Umåker blev optimal. Säker seger med krafter kvar. Nu väntar Elitkampen på Solvalla med en miljon till vinnaren.
Uppladdningen på Umåker blev optimal. Säker seger med krafter kvar. Nu väntar Elitkampen på Solvalla med en miljon till vinnaren.

”Kan verka hög – drivs av känslan”

Vad skulle en seger betyda i Elitkampen och hur förbereder du dig?

– Det är otroligt roligt att få vara där med Månlykke och jag vill verkligen vinna. Jag håller på med det här för att jag tycker det är roligt, men jag är samtidigt väldigt tävlingsinriktad. Nu blir det ett stort mediapådrag vilket ger en extra krydda, nu är det skarpt läge. Jag som kusk och tränare måste skärpa till mig och förbereda mig själv för att kunna vara på topp. Jag blir aldrig nervös men mycket fokuserad. Timmarna innan loppet kommer jag gå in i en bubbla och blir inte social överhuvudtaget, kan bli lite ”goddag yxskaft” över mina svar.

– Jag njuter och skulle vi lyckas vinna då kan jag verka påverkad, så stark är känslan och lyckan för mig, men jag försäkrar att jag inte använder droger. Det är den känslan som jag drivs av, den känslan är få förunnat.

Gunnar Melander tänker inte lämna något åt slumpen i förberedelserna inför Elitkampen.
Gunnar Melander tänker inte lämna något åt slumpen i förberedelserna inför Elitkampen.

”75-årig gubbe som åker runt”

Gunnar Melander är 75 år men just nu finns ingen anledning att tänka på slutet.

Så länge han är frisk finns bara en sak han vill hålla på med.

– Jag är och har alltid varit väldigt intresserad av hästar. Jag gillar att vinna travlopp men vet samtidigt att jag är på övertid. Jag försöker njuta av mitt stora intresse. Det är inte så vanligt att en 75-årig gubbe åker runt så här och tävlar på den här nivån. Men jag ser stallet, naturen och hästarna som min medicin, när jag kör i skogen då mår jag väldigt bra.

Hur mycket tänker du på superloppet Elitkampen? Du fick spår 8 och Odd Herakles fick spår 10. Hur ser du på det?

– När det väl blir tävling då kan det bränna till. Jag är oftast väldigt lugn men i sådana här storlopp kommer adrenalinet. Spårlottningen var mycket viktig och drömmen var att få spår 2–5 med Månlykke, men nu blev det spår 8 och det är bara gilla läget. Chanserna minskar naturligtvis men jag hoppas kunna hitta ner hyfsat tidigt och att de kör rejält där framme. Det är ingen idé att backa och visst vill jag komma före Odd Herakles.

– Jag har många förberedelser och gör på ett visst sätt. Det här har varit ett mål länge och jag har lagt upp travschemat efter det. Jag vet att det finns de som kör många fler lopp än vad jag gör men jag kan min häst och ska göra allt för att undvika misstag. Har jobbat länge med mental träning och nu ska jag överföra mina målbilder på hästen. Jag spelar upp ett scenario på Solvalla i huvudet.

Gunnar Melander, Månlykke A.M. och Anna-Maria Öberg.
Gunnar Melander, Månlykke A.M. och Anna-Maria Öberg.

Världsrekordet: ”En dag kommer det slås”

Tisdagen den 12 juli 2005 sprang kallblodsfenomenet Järvsöfaks 1.17,9 på Gävletravet.

Tiden gäller än i dag som världsrekord över sprinterdistans.

Gunnar Melander vet att Månlykke A.M. kan springa riktigt fort i Elitkampen men att nå världsrekordet är inte riktigt rättvist att prata om .

– Det handlar mycket om hur banan är och vilka positioner man får och hur loppet blir kört. En dag kommer även det rekordet att slås men nu gäller det att vinna loppet, avslutar Melander.

Startlista Elitkampen

Häst – Tränare

1. Todin (Vidar Hop)

2. Bellfaks (Åke Svanstedt)

3. Söndre Jerkeld (Pål Buer)

4. Åsrud Vilja (Örjan Kihlström)

5. nylans (Antti-Ala Rantala)

6. Tangen Haap (Erik Adielsson)

7. Stallone (Iikka Nurmonen)

8. Månlykke A.M. (Gunar Melander)

9. Stjärnblomster (Mats E Djuse)

10. Odd Herakles (Tom Erik Solberg)

Tid: Söndagen den 29 maj (V75–1) klockan 15.00

Distans: 1 640 meter med autostart

Förstapris: En miljon kronor

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!