Elitloppsstjärnans straff: ”Drivningen är för yvig”

Riksdomaren: ”Två slag med körspöet”

Franske stjärnkusken Matthieu Abrivard körde Vivid Wise As till en fjärdeplats i Elitloppet - värd 625 000 kronor.

Efter loppet straffades han med 50 000 kronor i böter och tre dagars avstängning.

– Drivningen är alldeles för yvig. Han har tömmarna väldigt högt uppe, över axelhöjd – och dessutom är det två slag med körspöet som vi tydligt kan se sker med kraft, säger riksdomaren Pär-Olof Grannas.

Under söndagen avgjordes Elitloppet på Solvalla med fem miljoner kronor i förstapris.

Franske skrällen Etonnant tog hem loppet – med galopp på vägen.

”Tömmarna väldigt högt uppe”

Efter loppet delades få bestraffningar ut.

Den enda som ådrog sig straff var franske stjärnkusken Matthieu Abrivard, influgen till Sverige, Stockholm och huvudstadsbanan för att köra italienske topphästen Vivid Wise As åt tränaren Alessandro Gocciadoro.

Över upploppet drev han sin häst, som slutade fyra, yvigt. Så pass att domarna delade ut 50 000 kronor i böter och tre dagars avstäning för felaktigt bruk av körsp.

– Drivningen är alldeles för yvig. Han har tömmarna väldigt högt uppe, över axelhöjd – och dessutom är det två slag med körspöet som vi tydligt kan se sker med kraft. Därför är den självklar för oss, säger riksdomaren Pär-Olof Grannas till Travronden.

”Informerad om svenska drivningsreglementet”

Abrivard var inte nöjd med bestraffningen.

– Abrivard är informerad om det svenska drivningsreglementet inför loppet, men tycker att straffet är alldeles för hårt. Men som jag var inne på tidigare så beror straffet inte på gärningen i sig, utan på loppets förstapris. Men även han har möjlighet att överklaga, om han så önskar, säger Grannas.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!