”Anders får gärna hålla ögonen på honom...”

Amatörens uppmaning till Solvallas sportchef: ”Drömmer om Elitloppet”

From The Mine har skördat stora V75-framgångar de senaste åren.

Efter att ha varit nära att dö i kolik under hösten siktar tränaren, amatören Catarina Norqvist, stort.

– Vi drömmer om Elitloppet!

Få hästar under de senaste åren har blivit så folkkära som den numera nioårige "grållen" From The Mine. Hästen undan From Above och Kålmans Tap Girl, den senare vann endast ett lopp på 53 starter, har tjusat sina fans runt om i landet genom att vinna flertalet V75-lopp under karriären. Den lilla, lilla hästen med det stora, stora fighterhjärtat har inte synts till på travbanorna sedan december månad och under hösten nåddes trav-Sverige av nyheten att den amatörtränade valacken insjuknat i kolik. Sjukdomen kan vara dödlig, vilket hans tränare Catarina Norqvist visste sedan tidigare.

– Jag har förlorat en häst i kolik en gång i tiden och det är som en vägg rasar över en. Man blir jätterädd och vi var beredda på det värsta, att From The Mine skulle dö, berättar Catarina för Trav365.

”Funderat på att flytta”

Amatören från den lilla orten Ström i närheten av Umeå märkte tidigt att något inte stod rätt till med hästen. Han var sig inte lik den där mörka dagen. Introvert och tillbakadragen. Något var galet.

– Han står normalt sett och hoppar i hagen när det är dags att träna, vilket han älskar att göra. Dock inte den där dagen. Jag upptäckte tack och lov att han var dålig redan innan magen stannade. Veterinär tillkallades och han fick dropp här på gården. Vi gjorde det vi kunde och fick sedermera igång magen under natten. Efter fem, sex dagar av dygnet runt-bevakning blev det bättre men det hade kunnat gå riktigt illa.

Catarina berättar vidare att om det krävts operation så hade From The Mine troligen inte varit med oss längre, detta eftersom det inte finns en enda klinik som utför buköppning i hela Norrland.

– Den närmsta kliniken finns i Uppsala men tydligen vill inte veterinärer jobba här uppe i norr. Det borde ju rimligtvis finnas något åtminstone i Sundsvall, men så är inte fallet. Jag har funderat på att flytta söderut och skulle fara iväg som ett skott om min övriga familj gjorde detsamma, men då mina två söner ännu inte uppvisat några indikationer på att de vill flytta så blir vi kvar här.

”Gjort ett jävligt bra jobb”

När Trav365 når tränaren så har hon precis kommit hem efter att bilen havererat på väg till ett äventyr som skulle ha inkluderat en kvällstur i skogen med släde och nordsvenska brukshästar, i hopp om att få avsluta dagen med att få se norrsken.

– Men nu blev det inte riktigt så. Vi hade tio mils resväg men bilen rasade samman redan efter tre mil. Vi kom dock fram på annat vis. Nu är vi tillbaka på gården och förhoppningsvis blir det inte alltför dyrt att reparera. Tack och lov var detta bara vår privata bil och inte hästtransport. Hade den gått sönder så hade jag blivit förtvivlad!

För en mindre tränare som Catarina är det ofta svårt att få ekonomin att gå ihop. Väldigt få amatörer har turen att under sin livstid vara lyckligt lottade att ha en topphäst i stallet.

Har livet alltid varit en dans på rosor?

– Herregud nej, som jag har fått kämpa! Men oavsett hur det gått så ångrar jag ingenting. Det är kärleken till djuren som driver mig och inte pengarna. Jag satsade länge främst på billiga hästar för 5 000-7 000 kronor, sådana som var galna men talangfulla, eller inte fungerade och skulle gå till slakt om ingen köpte dem. Man lär sig mycket mer av att träna sådana hästar än "färdiga" sådana och om jag får säga det själv så har jag gjort ett jävligt bra jobb.

Damen med fingertoppskänslan ändrade sedermera upplägg och valde att istället satsa på uppfödning. From The Mine ägs av familjen Grå som också är goda vänner. Att Catarina började med trav var en ren tillfällighet. Ingen i familjen var travintresserad men efter att som ung tjej givits möjligheten att få sköta om en ponny vid namn Bronco var hon så fast för alltid.

Hon har åtta hästar på sin träningslista och får hjälp i stallet av både familj och vänner. Yngste sonen är proffs i e-sporten League of Legends och reser normalt sett mycket, men nu under pandemin så bor han hemma i Umeå nära mamma och hjälper till på gården. En annan liten krabat som också visar sitt tryne, bokstavligt talat, i stallet är snart femåriga minigrisen Cornelis som flyttat in i stallet efter det att de förra ägarna på grund av allergiproblem inte längre kunde behålla honom.

– Han finns alltid med på ett hörn. Om vi skottar snö så är han snabbt framme och bökar där. Han och From The Mine har blivit goda vänner. Cornelis är väldigt klok och sällskaplig, en vän helt enkelt.

”Jag var en blöt fläck...”

Catarina har en bakgrund som utbildad undersköterska och har under åren även tagit hand om barn och ungdomar med problem, vilket hon trivs med. Det roligaste i livet är dock att ge sig ut på äventyr med sina fyrbenta familjemedlemmar och trots att hon är en liten amatör från en liten ort har hon stora drömmar. Drömmar som de flesta inte ens vågar yttra, än mindre lyckas förverkliga.

Det främsta minnet så här långt är när From The Mine vann bronsfinalen under Kriteriehelgen 2019.

– Jag var en blöt fläck då. Allt var så stort den dagen. Inte nog med att hästen vann, mina barn och bror var på plats, ägarna, deras vänner. Det var ett stort gäng. När det gäller framtiden så har jag under två års tid haft en dröm om att kunna starta honom i Lilla Elitloppet, Sweden Cup, men då gick man och strök loppet från schemat. Det var sorg, en jäkla sorg. Att vinna var min dröm men nu får vi istället drömma om Elitloppet, klurar tränaren.

Det har gått många år sedan en amatörtränad Umåker-häst senast blev inbjuden till Elitloppet, men om allt går som det ska och hästen mår bra så kommer kretsen kring From The Mine göra ett tappert försök att få en inbjuden av Solvallas sportchef Anders Malmrot. Och hur det skulle kännas att få en rosa biljett kan man inte ta miste på.

– Då grinar jag nog! Jag har sett så många Elitlopp från publikplats, med näsduken i hand, och vet hur fantastiskt det är att bara vara där, och att sedan ha häst till start... Det ger en rysningar. Vi kommer knappast att vara de som blir först inbjudna men jag tror inte att någon springer ifrån honom. Ärligt talat vet jag inte om det är en realistisk dröm för en liten amatör men när han vann på en låg 10-tid i höstas så menade kusken att det nog hade gått att springa en sekund fortare om From The Mine haft ett bättre startspår den dagen. Är han lika bra i år som i fjol så tycker jag faktiskt att han är värd en plats. Anders får gärna hålla ögonen öppna efter honom.

”Ser ut som han kommer mörda någon”

Catarinas brunskimmel verkar ha två ansikten. En snäll, en smått galen – och beskrivs av tränaren som att ha adhd för hästar.

– Han var oerhört utåtagerande som unghäst, hingstig. En "maniac", galning, skulle jag säga. Efter kastration blev han lugnare men han plockar ofta fram sin vilda sida i loppen då han drar upp läppen och visar tänderna. Då ser det ut som om han kommer att mörda någon. Han jobbar på och har gått ett banjobb. Förhoppningen är att han ska göra comeback på V75 i Gävle den första april.

Med framgångarna följer givetvis ett större massmedialt intresse, men också köpsugna spekulanter.

Vad vore då priset om någon vill köpa den så folkkäre grållen?

– Folk har frågat men han är inte till salu. Aldrig. Han är drömhästen som har allt man kan önska sig. Han är en fantastisk vän och vi älskar allt med honom. Han är ett energiknippe och står för hälften av underhållningen i mitt liv. Vi skulle inte byta bort honom mot vilken annan häst i världen, fastslår Catarina.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN