V75

”Håret reste sig på kroppen – man njuter”

Glenn Strömberg om: • Ett år på hotell på grund av pandemin • Travintresset • Succén i helgen

Av: 

Eric Flygare

Erik Pettersson

TRAV

Glenn Strömberg har spenderat det senaste året på hotell – med familjen isolerad hemma i Italien.

Då har det blivit mycket trav för fotbollsikonen.

– Jag kollar några timmar om dagen, säger han och berättar om lördagens V75-succé när hans delägde Ivory di Quattro vann överlägset.

I över ett år har fotbollsikonen och expertkommentatorn Glenn Strömberg, 61, bott på hotell i Stockholm. Hans hemstad, Bergamo i norra Italien, är en av de städer i Europa som drabbats hårdast av coronaviruset och hans fru och två döttrar har suttit isolerade i en stad i total lockdown.

– Jag kom hit den 10 mars förra året, så det är över ett år nu. Jag kan säga såhär, jag har haft tur. Eller tur är fel att säga i sådana här sammanhang, men jag har ändå haft det bättre än många andra, säger Strömberg till Trav365 och fortsätter:

– Jag har haft ett liv där jag har rest mycket de senaste 20 åren. Visst att man kommer hem emellanåt och får träffa barn och barnbarn, men de är vana vid att jag kan vara borta i längre perioder. Man saknar dem, men det är många som har det värre.

”Jag har en tumregel”

Trots omständigheterna kan Glenn jobba på som vanligt när han befinner sig i Sverige, men han saknar att kunna uppleva fotboll på plats.

– Klart det inte är roligt att inte kunna besöka arenorna och få uppleva publiken och stämningen, men det går inte klaga över det. Verkligen inte. Det är en piss i Mississippi jämfört med hur många andra har det, fortsätter han.

Utöver det stora intresset för fotboll är travsporten något som Glenn följer flitigt, lika mycket nu som innan coronapandemin.

– Ja, det är samma ungefär. Jag kollar några timmar om dagen. Normalt sett reser jag och flyger mycket och då är det alltid någon lounge man blir sittandes i och kollar travet. Så är det jämt. Jag kollar varje dag. Sen har jag en tumregel, jag spelar bara när jag har möjlighet att se loppen live. När det krockar med jobb eller flyg, då avstår jag spel men kollar loppen i efterhand. Jag satte både V4 och V5 på lunchen i dag (läs: tisdag), men det gav inget så det blev back ändå, säger Glenn och skrattar.

Glenn Strömberg.

Foto: BJÖRN LINDAHL

”Då brinner intresset mer”

Travsporten var något han tidigt kom i kontakt med via lagidrotten. Travintresset bidrog till en gemenskap i gruppen och i slutet på 80-talet var Strömberg med och delägde sin första häst.

– Bix Bay. Han tjänade över 4 miljoner och var tvåa i Derbyt och vann Europa-Derbyt. Det finns ju inte på kartan. Ens första häst. Då brinner intresset ännu mer såklart.

– Sen har travet alltid varit ett sätt att behålla kontakten med vännerna hemma i Sverige eftersom jag bott utomlands i två tredjedelar av mitt liv. Man följde det så mycket som möjligt, men det var inte så lätt på den tiden. Fick man tag i en fast telefon så ringde man hem till kompisarna direkt och frågade hur loppen hade gått och då blev det att man höll kontakten på det viset.

En annan häst Glenn Strömberg har varit med och ägt är stjärnhästen Tobin Kronos, numera avelshingst. Just avelsverksamheten är något han tycker adderar ytterligare en del till sitt intresse.

– Vi var några stycken som köpte honom, jag och Daniel Olenklint bland annat. Vi åkte ner till Italien ihop med Stefan Hultman för att titta på tre hästar och det slutade med att vi köpte alla tre. Nu är det hästägare som hör av sig och berättar att deras avkommor efter honom är tidiga och jättefina. Den biten ska bli otroligt kul att följa. Även om man inte äger alla själv så är man nyfiken över hur det ska gå. Han var fulltecknad två år i rad och allt ser lovande ut. Stefan (Hultman) har vurmat mycket för honom som hingst. Jag trodde jag hade upplevt alla delar i travet med kompisbiten, tävlingsmomentet och så vidare, sen kommer den här delen också, det är så jäkla roligt. Det är kul att känna att man är involverad.

”Makalöst roligt när de tävlar”

Det har hänt att du lagt ut filmer i sociala medier där du flitigt jobbar in dina hästar till seger. Hur blir du under ett lopp när du har häst till start?

– Jag har alltid varit tävlingsinriktad och det är makalöst roligt när de tävlar, men jag har lärt mig de senaste åren att verkligen se fram emot loppen. Att inte vara orolig och sen bli vansinnig när det går dåligt. Det går sakta men säkert framåt kan man väl säga. Sen ju närmare start man kommer så kryper adrenalinet på såklart.

”Lät rätt mycket”

I lördags hade Glenn två delägda hästar till start. Ivory di Quattro på V75 (V75–7) och King di Quattro i ett lopp efter V75.

Hur det gick?

Båda vann.

– Fantastiskt, kommenterar Glenn.

Strömberg hade precis landat Teneriffa och fått upp datorn när loppet gick iväg. Ivory di Quattro låg i en bra position i andraspår och tempot i täten var hårt.

När Rikard Skoglund, som körde hästen, styrde på gick det fort.

Riktigt fort.

Hästen sköljde fältet och gick undan till en fullkomligt överlägsen seger.

Hur lät det med 300 meter till mål?

– Det lät rätt mycket, ha ha. Jag har en kompis med mig ner och han skrek mer än jag. Han gick riktigt fort där han svepte fältet och nu är man där och svävar på molnen.

Det är inte ofta man vinner på V75 (travets elitserie) så enkelt?

– Nej, det var så att håret reser sig - man bara njuter.

– Det har blivit någon fenomen-grej kring just Ivory di Quattro. Det är hur många som helst som hör av sig till mig med positiva kommentarer och ryggdunkningar. Det kanske har att göra med att när pandemin slog till för ett år sedan så körde travet på och Ivory di Quattro gjorde några riktigt bra lopp. För det är som sagt folk som jag inte känner alls som hör av sig och och är imponerade av hästen.

Firade ni segern?

– Vi gick ut och käkade på en finfin restaurang härnere. Men man får ju inte vara ute så länge och vi fick sitta vid två olika bord. Men det var perfekt, mycket trevligt.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

/

V75

LÄS VIDARE

Soloprestationen på V75 – mer än en seger

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Glenn Strömberg