Hans-Owe Sundberg om pensionen: ”Rätt beslut”

Travlegendaren i stor intervju om livet som pensionär: ”Jag hjälper definitivt till mycket mer här hemma än förr”

Publicerad 2022-11-08

Efter drygt 50 år i travets tjänst lämnade Hans-Owe Sundberg, 72, i fjol yrket.

Ett knappt år senare har han anpassat sig till ett liv som pensionär.

Ett liv han tycks trivas alldeles utmärkt med.

– Det var rätt beslut, jag kände mig färdig med tävlingsbiten, säger Hans-Owe till Trav365.

Travlegendaren Hans-Owe Sundberg avslutade sin tränarkarriär för nästan exakt ett år sedan. Och någon beslutsångest tycks inte finnas hos 72-åringen.

– Det var rätt beslut, medan man fortfarande mår bra. Jag börjar landa i att inte längre behöva stressa på samma sätt som när man har många fina hästar och ett stort ansvar. Då var man ofta rädd över att göra fel. Jag har inte längre något behov av att jobba som jag gjort tidigare, berättar Hans-Owe för Trav365.

”Jag är tillfreds med det mesta”

Hur mår du egentligen för dagen?

– Jag är tillfreds med det mesta och hälsan är riktigt bra. Jag hade tidigare problem med framför allt ena axeln. Det var riktigt jobbigt ett tag. Jag har nu sluppit den irriterande värken om nätterna, vilket är skönt, och kroppen har definitivt blivit mycket bättre sedan jag slutade.

Numera njuter han av pensionärslivet till fullo. Han har rest land och rike runt och även hunnit komma iväg till värmen utomlands. En som inte klagar över det nya normala är hustrun Rosmarie, som även hon hjälpte till i stallet och gick i pension samtidigt som Hans-Owe.

– Hon blev riktigt glad när jag sa: ”Nu går vi i pension!” Frun har artros och lite sådana grejer och var nog mer sliten än jag. Vi började med att vara borta under en hel månad, något vi aldrig tidigare kunnat unna oss, och om några veckor ska vi ner till Spanien och stanna där i tre veckor.

– Över jul och nyår ska vi träffa barn och barnbarn, och sedan kanske åka ner till värmen på nytt under januari månad.

Det verkar vara en stor men välkommen omställning för paret Sundberg. Under Hans-Owes aktiva karriär blev det som mest två veckors semester under ett år och ständigt hästar på hjärnan. Nu kan han äntligen koppla av och bara njuta.

– När jag var 40 år reste vi till Florida under två veckor, vilket var första gången vi hade mer än fyra, fem dagar ledigt.

”Behöver inte gå upp halv sex på morgonen”

Känner du att familjelivet blev lidande av att du arbetade så mycket under så pass lång tid?

– Jag vet tyvärr att så är fallet för alla oss som arbetar med det här yrket. Om vi vill komma någonstans så krävs det mer än heltid.

– Nu försöker vi göra vad vi kan för att hjälpa till lite med barnbarnen, något som framför allt inte jag kunnat göra tidigare. Rosmarie har varit den som dubbelarbetat, både i stallet och i hemmet.

Hur ser egentligen en vanlig dag ut i era liv numera?

– (skratt) Det är svårt att säga. Vi stressar framför allt inte och behöver inte gå upp halv sex på morgonen som vi tidigare gjorde i stort sett dagligen. Nu kan vi ta det lugnt, äta frukost och sedan gå ut med våra hundar.

– Rosmaries mamma är gammal och bor i Eskilstuna. När hon hälsar på henne någon dag i veckan passar jag på att besöka min vän Conny Johansson på Sundbyholmstravet, vars pappa ägde min allra första V65-vinnare. Conny har ett eget stall och där kör jag något jobb ibland. Det känns väldigt lagom, som man brukar säga här i Sverige.

Hans-Owe Sundberg

”Jag var färdig med tävlingsbiten”

Med allt mer tid i hemmet har hustrun lyckats få pli på gubben sin. Att ducka hushållssysslorna blir allt svårare när man inte längre kan falla tillbaka på jobbrelaterad utmattning.

– Jag hjälper definitivt till mycket mer här hemma än förr, även om jag inte kan påstå att jag är en supertillgång ännu. Vi har hus och trädgård och jag har klippt häcken och gräset, saker som jag aldrig tidigare haft tid eller intresse för. Det är roligt för mig att testa på andra saker men ännu är matlagning inte min starka sida, även om jag kan grilla.

Har pensionen blivit som du tänkt dig?

– Många sa till mig att jag kommer att bli stressad men jag tycker mig ha landat väldigt väl. Vintrarna hade blivit tyngre och tyngre och jag är ganska frusen av mig. Det kändes verkligen som att jag var färdig med tävlingsbiten.

Har det ändå varit någon abstinens eller saknad?

– Nej, inte så att jag skulle vilja köra lopp. Vi är dock med på några hästar och har ett fölsto. Man följer med ändå på det viset. Har vi någonting vi ska göra på lördagen så kan jag till och med stå över att se på V75.

Avslutade karriären med dubbla segrar

Hans-Owe lyckades med konststycket att vinna sina sista lopp, både som kusk bakom Helios di Quattro och tränare till Selected News. Ett bättre slut kunde han således inte ha fått.

Den 1 december togs Nygård över av tränarkollegan Svante Ericsson men det händer fortfarande att Sundberg hälsar på när tillfälle ges.

– Jag har varit nere någon gång och hjälpt till att sladda slingorna. Man tittar förbi och morsar men jag vill inte störa, han ska få jobba i lugn och ro. Jag håller dock tummarna för att det ska gå bra för honom.

Hur mycket följer du dina forna hästar som exempelvis Great Skills och Selected News?

– Det är klart att jag kollar när de startar, då är det extra roligt, och det är kul att de gått så pass bra. De har blivit väl omhändertagna.

Great Skills och Daniel Wäjersten vann tidigare i år StoChampionatet på Axevalla, en häst som formades av just Hans-Owe Sundberg.

”Jag har ingenting mer att bevisa”

Sundberg blev medlem i ”Tusenklubben” redan 1994 men har ännu så länge under tiden som pensionär inte dykt in i lopparkivet en enda gång för att återuppleva sina främsta travminnen.

– Det som har varit har varit. Man kan inte ändra på utgången.

Trots att han officiellt har lagt ner sin travkarriär är det som bekant svårt för travfolket att vara utan hästarna under längre tid.

Den gångna helgen publicerades det ett foto på travtränaren Sandra Luomalas Facebook-sida där man klart och tydligt ser ”röd kusk” i sulkyn. Slipade han månne på formen inför en stundande comeback?

– Takterna sitter fortfarande i, man har det i ryggmärgen. Jag körde min första häst när jag var tio, elva år och sedan har det rullat på hela livet. Köra lopp eller träna har jag dock gjort färdigt och har ingenting mer att bevisa.

”Jag skolkade nog många timmar”

Sundberg blev kvar i travsporten under hela 57 år efter att som 14-åring hoppat av skolan och istället valt att prioritera hästarna före läxorna.

– Om jag kan ångra något så är det att jag var för intresserad av hästar när jag var så ung. Skoleleven Hans-Owe Sundberg var inte alls engagerad i skolan, det handlade mest om att komma därifrån. Jag skolkade nog många timmar och åkte istället ut till stallet, men brukar ofta säga att jag åtminstone kan lägga ihop två och två.

Slutligen, har du något råd att ge dina kollegor i samma ålder som kanske är oroliga över att gå i pension?

– Jag har sett många vara så utslitna att de knappt kunnat gå för egen maskin, och sedan inte klarat göra någonting när de väl slutat. Man ska nog tänka på att lägga ner medan det fortfarande är möjligt att njuta, avslutar Hans-Owe.

Hans-Owe Sundberg

Följ ämnen i artikeln