Succétränaren rycker skorna: ”Bra känsla”

Daniel Wäjersten närmar sig med stormsteg tio miljoner och jagar nya vinster på lördag: ”Ni spelare är inte ute och cyklar”

Daniel Wäjersten jagar nya V75-segrar på Solänget i dag. Men vilka vinner? Och vilka försvinner?
Daniel Wäjersten jagar nya V75-segrar på Solänget i dag. Men vilka vinner? Och vilka försvinner?

Daniel Wäjersten tillhör landets hetaste travtränare – och kuskar.

Stallsiffrorna talar sitt tydliga språk och på lördag selar stallet ut sex hästar.

– Jag plockar av alla fyra skorna på Gooner och har en bra känsla, säger Daniel till Trav365.

Daniel Wäjersten går som tåget. 17 vinster på de 37 senaste starterna som tränare, och 19 på 42 som kusk. Få, om ens någon, i landet kan matcha sådana siffror. En dryg miljon insprunget för stallet 2018, i år lär man passera tio miljoner med råge. Själv slår han dock sig inte för bröstet, statistiken till trots.

– Vi har fått fler hästar att jobba med, och bra bredd, så att vi skulle köra in mer pengar det förstod jag. Det viktigaste för mig är inkört per start, att vi håller en bra nivå. Jag har lyckats köra in ungefär 20 000 kronor per lopp sedan jag blev tränare, berättar Daniel för Trav365.

Varför går det så förbaskat bra just nu?

– Det vet jag faktiskt inte... men det är viktigt med kontinuerlig träning på bra underlag. Och så har vi duktig personal.

”Aldrig tänkt i de banorna”

På frågan om Daniel hunnit smälta faktumet att han redan nu tillhör landets bästa och mest framgångsrika kuskar och tränare blir svaret så där försiktigt svenskt:

– Jag har aldrig tänkt i de banorna. Som travtränare jobbar man två, tre dagar framåt hela tiden. Det kanske kommer i november, december. Att någon jämför mig med Nurmos och Redén är inget som jag har hört.

Reklamhästen är Esprit Sisu som skördat stora framgångar under året och blommat ut till att bli en allvarlig segerkandidat, oavsett i vilket lopp han startar. Wäjersten siktar på ytterligare några starter i år, innan en välbehövlig vintervila väntar.

– Han har visat att han tillhör de tio bästa i landet. På vårkanten får vi se hur han utvecklats, och om vi kan spänna bågen. Vårt största lopp är Sundsvall Open Trot och förhoppningsvis har jag med någon häst där.

Inte ute och cyklar

Under lördagen väntar V75 på Solänget och han har hela sex hästar inom V75-spelet, varav flera är hårt betrodda av spelarkåren.

Är det en annorlunda känsla att köra V75?

– Det måste man säga. Så är det. En extra utmaning att möta de bästa kuskarna och tränarna i landet. Jag har kört mycket lopp de fem, sex senaste åren, även om det största fokuset ligger på tränarbiten.

Vi blickar nu framåt mot lördagens V75-omgång där det finns gott om segerchanser från Wäjerstens stall. Diones Smaragd i V75–2 varnas det för på flera håll.

Spets och slut, hämta ut?

– Nä, hon är mycket snabb en bit och vi försöker spara krafterna.

Storfavoriten Santos de Castella tycks ha spelarnas fulla förtroende. Diones är bara streckad på två procent av de inlämnade systemen.

Är vi spelare ute och cyklar?

– Nej, det tycker jag inte. Det finns några som är huvudet högre. Jag hade lättat henne senast och det i kombination med att jag laddade blev inte så bra. Hon är ganska säker på benen i vanliga fall. Nu blir det halvstängt huvudlag och så återgår vi till den vanliga balansen.

”Det är nog alltid ett plus”

Bowling Orlando (V75–5) är tredjehandsfavorit men brottas med ett spår långt ut på vingen.

– Han har bara testat bilen i låga klasser och det var ett prov utan värde. Den sista tiden har han varit väldigt bra men nu är det andra förutsättningar. Jag har svårt att se var vi ska hamna, men kanske kan han öppna kvickt.

I V75–6 har han två hästar till start och sitter själv upp bakom Clandestine.

Har du valt rätt?

– Det har att göra med att hon galopperat mycket och därför vill jag köra henne själv. Det handlade inte om att välja bästa hästen.

Hur ska konkurrenterna kunna plocka in 20 eller 40 meter på en häst som näst senast kutade 11,2 över kort distans?

– Först och främst måste hon hålla sig lugn.Hon vill dra iväg och springa fortare än kusken vill. Det ligger lite i hennes natur, i hennes gener. Spåret är jag inte jätteorolig för.

Bowling el Mar i samma lopp kommer från en andraplats på V75 och verkar ha formen på topp. Trots att hon nu står 20 meter sämre till jämfört med vissa konkurrenter har Daniel inte givit upp på förhand.

– Hon har ett bra spår och kan hamna vettigt på det. Jag vidhåller att hon är bäst på speed och med rätt resa spelar det nog ingen roll varifrån hon startar. Med ryggar till 300–400 kvar är hon speedig och mina två är rätt så jämbördiga.

Kihlström istället för Wäjersten i sulkyn på henne, plus eller minus?

– Det är nog alltid ett plus när Örjan kör och det kändes bra att få honom.

Stallets bästa chans är...

Slutligen två deltagare i V75–7, som båda haft otur i spårlottningen. Gooner är den ur duon som är klart hårdast spelad, läget till trots, och han nosar just nu på favoritskapet.

Hur ska du gå tillväga för att vinna?

– Det ser väl ut att kunna bli ett tufft lopp för honom, även om jag hoppas på andra, tredje utvändigt. Vi får prova lite från början för att se var vi hamnar. Det är tufft på V75, framför allt över kort distans.

Du rycker alla skorna för andra gången?

– Det gav inte någon enorm effekt senast vi provade men han känns säker på benen och jag vill testa igen. Jag har bra känsla att det kommer att fungera. Det är små marginaler men jag hoppas att han höjer sig några procent barfota.

Slutligen Xanthis de Roi som stått för några ruskiga prestationer på V75, dock utan att få vinna. Bortvald nu och hemska spår åtta bakom bilen.

– Senast gick han ett fruktansvärt sista varv och det var bästa insatsen i min regi. Från ett bättre läge hade jag trott på vinstchans. Nu är jag orolig över att han kommer att hamna för långt bak. Han är dock verkligen på tårna för dagen.

Stallets bästa chans på lördag är...?

– Clandestine och Gooner känns som de hetaste segerbuden på förhand, avslutar Daniel

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN