Mejla

Michael Carlsson

Brakar till ledningen och sedan är det slut

Michael Carlssons tipskrönika till V75 på Rättvik lördagen den 3 augusti

Publicerad:
Uppdaterad:
Michael Carlsson spikar Sorbet på V75
Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Michael Carlsson spikar Sorbet på V75

Vi har en smarrig jackpott framför oss och jag drar till med de gamla klyschorna.

Krångla inte till det eller gå ­inte över ån efter vatten.

Den svarte snyggingen Sorbet bombar hem gulddivisionen och sedan finns det härliga kantbollar i övriga lopp som är bortglömda.

V75 i Rättvik med Sommar­travets final och därtill en jackpott med 44 miljoner till en ensam vinnare.

 Jag spikade Sorbet när han överraskade många genom att alla ledningen i ”Vägen till Elitloppet” i Gävle och vann hur enkelt som helst. Att han sedan inte kom till från spår åtta i Elitloppsförsöket på den svårbemästrade banan är redan glömt och förlåtet.

Nu har Sorbet en perfekt uppgift och Daniel Redén skulle aldrig ta ut sin svarta krigare om han inte var i stridsdugligt skick. Och eftersom Redén är en så skicklig tränare ligger ribban högt hur ­hästarna ska kännas när han tar ut dem på V75.

Jag krånglar inte till det utan spikar Sorbet i en tämligen blek gulddivision. 

Inget ont om de andra, absolut inte, men Sorbet är en Elitloppshäst som i mycket säkre Carl Johan Jepsons händer brakar tidigt till ledningen och sedan är det slut.

Har råd med båda

  V75-inledningen är en ren och skär tvåhästarsuppgörelse. Jag spikar inte någon av dem utan har råd med båda. Hade jag fått en pistol mot mitt huvud och tvingats välja, hade jag sagt Bucks to Burn, på form, läge och vasse Calle Jepson i vagnen. Hästen flög fram till slut i Mikkeli men efter en tackling blev han diskad.

  Milliondollarrhyme har varit med i Elitloppet, Norrbottens Stora Pris och senast Årjängs Stora Sprinterlopp och tampats mot eliten. Nu går Fredde B:s svarta stjärna tillbaka ner i silverdivisionen och hade det inte varit för spår sju bakom bilen hade nog spiken varit given. Nu blir det ett lås i stället, kalla det färglöst om ni vill.

 Peter Untersteiner kan ha något stort på gång i Get Ready on Tour i V75-2. Men han stannande till betänkligt senast i sin ensamhet och han får sällskap med ett gäng på systemet.

  Troll Ronja eller Zitor, som båda står på start, tror jag är någon av vinnaren i kallblodsloppet, V75-4. Den av dessa två som når ledningen kan spåra runt om över den korta distansen. Zitor ska återigen tävla barfota runt om och på Färjestad i våras var han tvåa bakom Joker C.K., men då fick Björn Goop till en mästerlig styrning bakom den sistnämnda och kom nästan oförskämt bra till från bakspår på tillägg. 

Hästen tränar kanon

 Likt en dåres envishet fortsätter jag att jaga och tjata om Global Winner. Om tränaren Timo Nurmäs säger att hästen tränar kanon och att han har kapacitet för Svenskt Travderby får jag stora öron. Dessvärre har det strulat mycket för Global Winner och senast blev det av någon anledning startgalopp. Nu byter man kusk till Carl Johan Jepson och felfri räds hästen inte någon av sina konkurrenter här. Det kan mycket väl bli seger trots spår åtta.

Och Jaques Noir släpper jag inte heller. Mycket snabb avslutning senast och vinner när som helst.

  Urgent Call var heroisk senast efter ett tungt lopp och håller han upp ledningen i V75-6 kan det vara slut. Hästen är ojämnt startsnabb och blir han av med täten är det en öppen historia. Jag vurmar för Sanda Love som har form och kan få loppet här och speeda ner samtliga. 

  Jag spikade Muscle Hustle i lördags och fick stå där med långnäsa efter att hästen rullat över i galopp i första sväng när spets­striden var avgjord. Jag tänker därför inte släppa honom trots dubbla tillägg över lång distans. Annars kan det vara så enkelt att Björn Goop spårar hela vägen med Royal Nevy Neo?

  Helgens tips

1. 3 Zitor (V75-4)

Är snabb i benen och kan -rinna undan om han kommer till spets. Barfota runt om nu.

2. 8 Global Winner (V75-5)

Har haft mycket stolpe ut på V75. Är högkapabel och felfri kan han sänka alla trots läget.

3. 9 Sanda Love (V75-6)

Toppform och stark till slut. Kan få loppet här och speeds ner samtliga.

  Michael Carlssons V75-system

V75-1: 1, 7 (2, 4)

V75-2: 3, 2, 5, 11, 9 (12, 7)

V75-3: 5 Sorbet (7, 6)

V75-4: 3, 1, 5, 15 (14, 4)

V75-5: 8, 5, 10, 4 (1, 7)

V75-6: 1, 9, 4, 11, 8 (2, 10)

V75-7: 6, 13, 1 (5, 9)

2 400 rader/1 200 kronor

Av: Michael Carlsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN