Lasse Granqvist

Lasse Granqvist: Det är som en saga

Delägda hästen tvåa i superloppet • TV-profilen om: • Känslorna • Hyllningen till Melander med mera

Av: 

Daniel Söderbäck

Lasse Granqvist och delägda supertalangen Greenshoe.
Lasse Granqvist och delägda supertalangen Greenshoe.

TRAV

Supertalangen Greenshoe slutade tvåa i finalen av Hambletonian.

Delägaren Lasse Granqvist följde dramat i stekande sol på The Meadowlands.

– Det värsta är inför start, då känns det som hjärtfrekvensen stannar av för en stund, säger han och skrattar.

Under lördagen avgjordes storloppet The Hambletonian på klassiska The Meadowlands i New Jersey.

Marcus Melander-tränade favoriten Greenshoe, som ägs av Unibet-grundaren och storhästägaren Anders Ström tillsammans med Morten Langli, Hasse Backe och Lasse Granqvist, vann sitt försök och slutade tvåa i finalen, slagen av skrällen Forbidden Trade.

– Vi gjorde allt vi kunde och det räckte inte riktigt, sa tränaren Marcus Melander efter loppet.

– Jag är besviken, men inte så mycket som jag trodde att jag skulle vara, sa Hasse Backe till Trav365 en stund efter finalloppet.

”Han är väldigt lugn och balanserad”

51-årige Lasse Granqvist har hunnit landa i Sverige och smält intrycken efter lördagens batalj, en andraplats som gav en prissumma på 250 000 dollar.

– Till att börja med är det alltid bra att komma till New York, det finns någonting för oss alla och det var inget undantag den här gången. När du dessutom har juvelen i kronan blir det ännu bättre. Det är tredje året i följd jag har fått förmånen att vara på plats, man börjar känna igen sig lite på The Meadowlands, ha ha.

Under fredagen besökte hela ägargänget Marcus Melander på den legendariska gården Continental Farms.

– Vi åkte dit tidigt som tusan, klockan fem på morgonen. Det jag slogs av, som var så imponerande, var hur lugnt det var. Jag menar, det var ändå dagen före stora Hambletonian, jag hade varit rätt nervös, säger Lasse Granqvist och hyllar svensktränaren:

– Han är väldigt lugn och balanserad. Han är bara 27 år och har inte den ivern, som exempelvis en unghäst har, ha ha. Bara att driva det jätteföretaget är en jätteutmaning tillsammans med familjen. Det är mycket imponerande.

”Såg bra ut med 200 meter kvar”

Försöket som Greenshoe vann följde Lasse Granqvist i restaurangen på The Meadowlands tillsammans med de övriga delägarna.

– I grunden är jag nervös, jag en sådan figur. Han var väldigt nära att galoppera i försöket och det kom ut en så kallad outrider på banan för att lugna honom. Det värsta är inför start, då känns det som hjärtfrekvensen stannar av för en stund.

Till finalen valde han att ta ett kliv ner för att bege sig ut på läktaren för att följa dramat.

– När du själv har ett intresse blir det en jäkla lång väntan, det märkte jag. Till finalen gled jag ner en trappa för att ta en plats i solen där både starten går och mållinjen är. Det var varmt som ett elände. Det såg bra ut med 200 meter kvar och jag tänkte att det här sätter han klorna i. Med sedan kom en skicklig, och bättre häst för dagen invändigt, säger han och berättar om känslorna med några dagars distans:

”Du hör ju, det finns inte”

– Det är tudelat. Gör man en blick över hästens totala prestation med en seger i försöket och en andraplats i Hambletonian ska det rätt mycket till för att man ska vara missnöjd. Han gjorde enorma prestationer är enormt läcker. Sedan å andra sidan var han stor favorit, så det var ju inte bara jag och vi i ägargänget som höll tummarna, på det viset hade vi en favorit som inte levererade. Men jag vänder inte orden på det sättet.

Att ha fått starta en favorit i Hambletonian är dock någonting som Lasse Granqvist har svårt att ta in.

– Det är som en saga. Man är delägare på en häst och första dagen i augusti ska jag få åka över och se Hambletonian där vi startar jättefavoriten, den som hela travvärlden pratar om, som pryder förstasidan på Paris Turf. Du hör ju, det finns ju inte, avslutar han.

Om du får drömma fritt över starter framledes. Vad tänker du där?

– Det är lite för tidigt att tippa på det, jag vet inte helt enkelt. Anders Ström som är kraftig majoritetsägare är jättebra att ha att göra med, han lyssnar är uppmärksam och frågar. Men som svensk travvän vore Elitloppet häftigt.

”Två skålar man ska väga det i”

I det senaste avsnittet av podcasten ”Sporthuset” med Lasse Granqvist, Tommy Åström och Jens Fjellström tar profilerna upp Hambletonian.

Och på Jens Fjellströms fråga om Greenshoe kan dyka upp i Elitloppet, svarar Lasse Granqvist så här:

– Det vet jag inte, det är två skålar man ska väga det i. Det ena är det sportsliga där säsongen kommer gå vidare och om hästen är frisk hoppas vi få se den på Kentucky Futurity på Lexington, det är första helgen i oktober. Breeders’ Crown i Toronto kommer också säkert, det är sista helgen i oktober. Men sen kommer november och då ska det avgöras om hästen är fertil eller inte, är den inte det, det vill säga om den ska bli aktuell för avel eller inte, då kommer tävlingssäsongen gå vidare nästa år och då kommer det inte alls vara omöjligt att den dyker upp i Sverige också.

– Jag tror Green Manalishi, som också Anders Ström äger, säkert kommer på de svenska storloppen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kanadensisk knall i årets Hambletonian

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Lasse Granqvist

Trav

New Jersey

Hasse Backe

Hästar