Efter showen: ”Kan förbättra henne...”

Stallet om supertalangen: ”Otroligt kul”

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
American Hill och Marc Elias vid den överlägsna V75-segern i lördags.
Foto: TR BILD
American Hill och Marc Elias vid den överlägsna V75-segern i lördags.

Undantagshästen Campo Bahias helsyster American Hill hade uppvisning på V75 i helgen.

Nu är det fyraåriga stoet på ”allas” läppar.

– Det absolut roligaste är att hon har börjat fungera nu, säger Marc Elias, som körde hästen i senaste starten.

Muscle Hill som pappa och Americandream A.T. som mamma.

Fyraåriga stoet American Hill har en stam för förpliktigar, mycket på grund av att helbrodern Capmo Bahia har visat såna lysande resultat på travbanan.

Karriären började dock lite krokigt för lillasyrran.

Men nu har det släppt.

Rejält. 

”Är inte helt perfekt”

Hästen ståtar med tre raka segrar och i lördags, på V75, vann hästen helt överlägset tillsammans med Marc Elias i sulkyn.

– Det är klart att det känns otroligt kul att visa upp en sån häst. Hon har börjat fungera och vi har kommit rätt på henne, det är det som känns allra roligast. Det har strulat, men nu har vi jobbat med olika saker och nu är vi på rätt spår. Hon har fått aktionen att stämma bättre och bättre. 

Hur känns det att sitta bakom henne?

– Precis som med alla såna talanger, man känner redan i träningen, dom orkar mer och kan springa fortare helt enkelt. Samtidigt så tror jag att vi kan förbättra henne ytterligare, hon är inte helt perfekt.

Hur långt kan det bära?

– Det får vi se. Det är som farsan (Conrad Lugauer) brukar säga, hästarna är inte bättre än dom pengar som dom har på sig. Hon får visa i år. Vi siktar på Drottning Silvias Pokal, Stochampionatet och Stoderbyt. Det kan gå väldigt snett, det såg vi ju med Campo Bahia i Derbyt, det är en av Sveriges bästa hästar, men man måste ha mycket tur också.

Finns det likheter mellan syskonen?

– Jag kroppsbyggnaden är lik, dom är atletiska, men är grövre än till exempel Spartan Kronos och Ferrari Sisu, det är muskelberg. Sen så är deras steglängd enorm, det är sånt fruktansvärt driv.

”Är tur...”

Conrad Lugauer äger Americandream A.T. och är uppfödare till både American Hill och Campo Bahia. American Hill deläger han också.

– Det är klart att det är speciellt, säger Marc Elias.

Han fortsätter:

– Men det är ju också tur. Att Americandream A.T. är en så bra fölmärr. Sen är det ju en bra hingst på det också (Muscle Hill) så klart. Nu har de ett till syskon, som är efter Maharajah, så får vi se hur det går.

Var får travfansen se American Hill nästa gång?

– Förmodligen så blir det i finalen på Solvalla 28 mars. Säsongen är så pass lång, så vi tar det lugnt och försiktigt, men samtidigt så behöver hon rutinen också.

”Han är inte så jättepigg”

Campo Bahia floppade i senaste starten i Frankrike, var sjuk då, och reste hemåt Sverige igen.

Hur är läget med honom för dagen?

– Han har blivit tappad på sperma och det är klart nu. Nu får han två-tre veckors vila till innan vi drar igång med träningssäsongen. Avelsbiten var ganska ansträngande för honom och han var på mycket bättre humör inför Derbyt än vad han är på nu. Det är kanske vädret, mycket resor och avelsarbete i kombination, men han är inte så jättepigg. Men när vi ser att han är pigg och fräsch och leker i hagen igen, då börjar vi träna honom. Det är ingen stress, han kommer nog ut någon gång i juni eller juli sen så är Jubileumspokalen (på Solvalla i augusti) vårt första mål, säger Marc Elias.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN