Oscar Berglund: Jag är optimistisk

Östersundsproffset tror på Arch Lane

avChristoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MATILDA ÖHRMAN / TR BILD /LEIF NORBERG / ALN / TR BILD
Oscar Berglund och Emilia Leo

Krafter sparade i debuten för Oscar Berglund – i första starten på över ett år.

Då är Östersundproffset optimistisk inför V75.

– Emilia Leo behöver inte köra snällt med honom den här gången, säger Oscar Berglund.

Det var på nyårsdagen på Bergsåker som den numera sexårige valacken Arch Lane gjorde tävlingsdebut för Östersundtränaren Oscar Berglund, 26.

Arch Lane gjorde inte bara sin tävlingsdebut för Oscar Berglund, han gjorde också sitt första framtränande på tävlingsbanan sedan december 2018 – då han slutade tvåa på V75 för Björn Goop.

I comebacken senast fick Arch Lane aldrig chansen och gick i mål med krafter sparade – och när det på lördag är dags för V75 från Bergsåker är Oscar Berglund optimistisk.

”Kommer göra ett topplopp”

– Jag har bara positiva saker att säga om Arch Lane, det var ju en häst som var väldigt lovande som yngre hos Timo Nurmos och som gjorde det mesta rätt. Han kom till mig i fint skick och hade inför debuten senast gjort allt rätt, han löste också den uppgiften prickfritt, säger Oscar Berglund och fortsätter:
– Efter det loppet känns han fortsatt jättefin i träning och det känns också som att han har gått framåt med det loppet i kroppen, det är lite mer tryck i honom och det känns bara bra.

På lördag har Arch Lane tillsammans med Emilia Leo lottats till innerspår i V75-avslutningen, i ett lopp över distansen 2 640 meter voltstart.

– Jag är optimistisk med honom, framför allt är jag optimistisk kring att han kommer göra en bra prestation. Det är några tuffa emot som alltid på V75 men jag tror min häst kommer göra ett topplopp.

”Kommer göra allt hon kan”

Är plan A för Emilia Leo att försöka spåra loppet från start till mål?

– Ja, det är det så klart. Emilia kommer göra allt för att försöka hålla upp ledningen och i ledningen tror jag de blir svårslagna, så känns det i varje fall. Blir det inte ledningen så får Emilia Leo försöka hitta ut så tidigt som möjligt och ta dom den vägen istället. Hon behöver inte köra snällt den här gången i varje fall.

Några ändringar på honom i balans och utrustning?

– Ja, han kommer att tävla med rycktussar den här gången och det är första gången i hästens karriär, och det har fungerat jättebra i jobb. I övrigt blir det samma balans och utrustning som senast.

Oscar Berglund har även 3 Cobourg Hanover (V75-1) till start, men där är han inte alls lika optimistisk.

– Där ligger vi lägre, jag har inga krav på honom längre. Han har haft många hack i skivan genom karriären med bland annat mycket sjukdomar och för oss är det bara en bonus att han kommit tillbaka till den här nivån. Han vinner inte ett sådant här lopp på beställning och jag hoppas på ledningen och att Emilia Leo sedan kan släppa till Doctor Doxey Zenz och har han en bra dag kan han vara tvåa-trea, men att vinna blir svårt, säger Oscar Berglund.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

V75