Listan: Så här blir du en vinnare på V75

Sportbladets experter guidar: 10 rubriker du måste ha koll på

Av: Erik Pettersson, Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Hur blir man en vinnare på spelformen V75?

Här är rubrikerna som du måste ha koll på innan du lämnar in ditt system.

Sportbladets travexperter Erik Pettersson och Christoffer Wickman guidar dig.


ANNONS: Sugen att andelsspela med Sportbladets experter på V75 och V86? Nu är det möjligt – här kan du gå med i andelslaget. [Extern länk]


Stallform

Veckan innan aktuell V75-omgång måste du hålla koll på vilka stall i trav-Sverige som håller bra form. Hur går deras hästar i loppen inför V75? Är stallet hett kan du med gott samvete spika en sådan häst, eller ta med den som skräll på systemet.

Är det i motsatt riktning, stallets hästar går dåligt? Då ska du se upp!

Gå på egna idéer

Vi lever i ett informationssamhälle i dag och blir matade med nyheter om allt möjligt. Travsporten i allmänhet och V75 i synnerhet är inget undantag. Oavsett om du vill eller ej så blir du överöst med allt möjligt inför varje V75-omgång. Experter överallt, tränare som snackar om toppchans och avslag från kreti och pleti.

Försök var benhård, har du en vinnare, gå på den - oavsett snack. Det kräver sin man, men i längden kan det ge dig storkovan tillbaka. Du spelar inte med andra V75-spelare, du spelar emot dem…

Loppanalys

Här har vi en svår punkt som kräver viss travrutin. Kan du räkna ut ungefär hur ett travlopp blir kört, så är det lättare att försöka bena ut vem som kommer sitta var, och därmed kunna hitta en vinnare enklare. Lär du dig här och har en touch så har du kommit långt. Första, och ett viktigt steg: vem tar hand om ledningen?

Våga spika i V75-1

Det faller sig naturligt att alla som spelar på V75 vill vara med chans på alla rätt som möjligt. Det är därför psykologiskt jobbigt att ”gå kort” som det heter i de inledande avdelningarna för gemene man. Tycker du det är svårt? Ta till det klassiska knepet att börja strecka i V75-7 och avsluta i V75-1.

Jämnspelat – våga ta ställning

Det är inte alltid den ultimata lösningen, men vi tycker det är oerhört skönt att kunna beta ut ”tvåhästarsloppen”, där man tror att det bara står mellan två djur.

I dessa fall går vi nästan uteslutande på hästen med bäst läge, eller chans på ledningen. Även om den andre hästen är bättre på kapacitet. Spåren är så pass avgörande i svensk travsport, att det sällan är den bästa hästen som vinner vid sådana förutsättningar.


ANNONS: Sugen att andelsspela med Sportbladets experter på V75 och V86? Nu är det möjligt – här kan du gå med i andelslaget. [Extern länk]


Våga ta bort favoriter

Många spelare streckar alltid favoriterna i alla lopp. Men bara för att spelprocenter är hög innebär det ju automatiskt inte att hästen är bra eller har hög segerchans. Om man spelar för skräll i ett lopp kan man lika gärna ta bort favoriten.

Leta skrällar som körs av kuskeliten

Ofta när man går tillbaka och tittar på svåra V75-omgångar ser man en tydlig trend. De hästar som skrällt i omgångarna är körda av någon ur kuskeliten, alltså någon av Sveriges bästa kuskar. Hittar du en häst som är lite spelad, men körs av våra bästa kuskar, ska du ta tillfället i akt och betala för den. De bästa kuskarna hittar oftast rätt vägar, har respekt med sig i loppen och vet vilken resa hästarna behöver för att skrälla. Kuskarna avgör mycket!

Spela reducerat

Det är ingen lek att reducera system och det kräver sin tid att lära sig upplägget för att få till bra och korrekt viktade lappar. Men när du lärt dig det är du betydligt mer svårslagen med ett sådant system.

Spela med kompisarna

För att få till ett mer slagkraftigt V75-system kan det vara läge att gå ihop med kompisgänget för att på så sätt få mer att spela för.

Det finns bra andelsspel-lösningar via atg.se.

Dessa kriteriet ska en spik/singelstreck uppfylla

Helst ska den köras av en toppkusk. Inte ha alltför mycket galopper i raden/hög galoppprocent. Den ska helst ha dokumenterad form, det är svårt att träna sig till en V75-seger, det klarar knappt ens de stora drakarna av. Läget ska vara bra.


ANNONS: Sugen att andelsspela med Sportbladets experter på V75 och V86? Nu är det möjligt – här kan du gå med i andelslaget. [Extern länk]


Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN