”Minns inget, det var en blackout”

Foto: Kanal75
Malin Löfgren tillsammans med Sanity.
TRAV

Malin Löfgren och 136 personer köpte travhästen Sanity för 780 000 på auktion.

Nu har stjärnan tjänat 7,5 miljoner kronor.

– Jag minns inget av auktionen, jag fick en blackout, säger Löfgren till Trav365 och minns tillbaka.

Sanity visade tidigt talang på travbanan och vann första året av RIX-allsvenskan. På höstkanten 2009, när RIX-hästarna skulle gå under klubban på auktion, ville hästens tränare, Malin Löfgren, gärna köpa tillbaka sin stjärna.

Men hon fick mothugg.

Stortränaren Robert Bergh ville ha ett ord med i leken och började bjuda emot Löfgren och de 136 delägare (som nu är 134 delägare då två hoppade av efter första året) i hästen som ville fortsätta med Sanity.

Efter ett långdraget budkrig vann Löfgren ”matchen”.

Priset för Sanity: 780 000 kronor.

Nu har Sanity tjänat nästan tio gånger så mycket som han köptes för, 7,5 miljoner kronor, och räknas som en av Sveriges bästa hästar.

”Dagen var fruktansvärd”

På fredag är dags för årets Rikshästar att säljas på auktion i Eskilstuna. På samma plats som kriget om Sanity utspelade sig för några år sedan. Succétränaren Malin Löfgren minns tillbaka till den dagen.

– Den dagen var fruktansvärd, det var lång väntan, jag var helt förstörd. Jag hade fått indikationer om att Robert Bergh skulle bjuda på honom och jag visste ju att han har kapitalstarka hästägare bakom sig. Jag minns fram till att auktionen startade, men av själva auktionen minns jag inget, jag fick en blackout, säger Löfgren.

– När vi fick honom kom alla känslorna på en gång, det var otrolig lättnad, det går inte att beskriva. Det är en av de värsta dagarna i mitt liv, men en av de bästa kvällarna, när allt var klart.

– Han betydde så mycket för mig och jag visste att Sanity var en riktigt, riktigt fin häst som jag hade matchat otroligt försiktigt, allt fanns kvar. Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att han skulle stå med 7,5 miljoner kronor på kontot i dag, men jag visste att det skulle bli en bra häst. Efter auktionen pratades det mycket om vilket överpris det var, i efterhand kan man väl konstatera att det inte var ett överpris.

Hur ofta tänker du tillbaka på det första året tillsammans med Sanity?

– Man tänker tillbaka ganska mycket på allt han gjort. Han har gett mig så otroligt mycket. Jag kommer i stort sett ihåg varenda detalj från det första året från. Det är nog det året man minns mest. Allt med RIX-travet blev en så otroligt stor grej, jag hade inte räknat med att det skulle bli den stora succé det blev. Det var helt enormt, men tufft för mig som var ny tränare, lite okänd och med 1000 nya delägare och den pressen som var, media följde ju varje steg hästen tog. Det var mycket press, men det gick så himla bra, allt gick vår väg det året kändes det som.

Hur hade ditt liv sett ut i dag, om du inte hade fått hem Sanity på auktionen 2009?

– Det är omöjligt att säga, men han har betytt allt för mig och min rörelse som travtränare. Det var mycket för hans skulle jag fortsatte som travtränare när jag blev mamma, hade jag inte haft ”Svante” (som han kallas) då, så hade jag kanske tagit en time out från travet. Så länge han har funnits har jag inte tänkt på att lägga ner, inte nu heller. Hästens framgångar (sprungit in knappt 1,3 miljoner kronor på de fyra senaste starterna i Frankrike) gör att man får ny energi hela tiden.

Här hittar du alla Rikshästar som säljs på fredag ( Länk till auktionskatalogen)