Trav

”Jag har väldigt fina hästar att jobba med”

Marcus Melander om laddningen mot storloppshelgen: ”Jag är i fas”

avErik Pettersson

Foto: TR Bild
Marcus Melander.

Marcus Melander, 25, succé i USA fortsätter.

Natten mot tisdag tog han fyra (!) segrar – och nu är siktet inställt mot Hambletonian-dagen.

– Jag har väldigt fina hästar att jobba med, det är klart att det är roligt, säger han till Trav365.

Han lämnade Sverige som 21-åring och har redan slagit igenom som tränare på andra sidan Atlanten.

I fjol körde Marcus Melander in en miljon dollar, eller drygt åtta miljoner kronor, till stallet.

– Det var ett jättebra år, vi tripplade alla nummer vad gäller inkörda pengar och hade fina hästar som levererade, sa han i en tidigare intervju med Trav365 och menade på att han ville slå de siffrorna i år.

– Jag hoppas verkligen det. Det blir ett spännande år.

”Känns så pass fin...”

Nu har säsongen kommit igång på allvar i USA – och Marcus har börjat starkt. Fourth Dimension, som ägs av svenske Unibet-grundaren Anders Ström, blev utnämnd till ”Årets tvååring” i USA i fjol och rankades som favorit att vinna storloppet Hambletonian inför säsongen, nu har han ramlat ned till en tredjeplats där, då listan uppdateras vecka-vecka.

– Han har bara gjort två starter. Han gick väldigt bra som tvåa i första starten, hästen som vann där satte nytt banrekord, men senast galopperade han tyvärr i ett försök till ett större lopp. Han ska starta igen på lördag och han känns väldigt fin, men planen är att han ska vara på topp om en knapp månad (då Hambletonian, världens största unghästlopp körs).

– Jag är i fas med honom, han missade ju visserligen finalen nu när han galopperade, men han känns så pass fin och kommer mer och mer.

”Gick fantastiskt bra”

Och det fylls på underifrån i Melanders stall, som är baserat i New Egypt, New Jersey, på en farm som tidigare tillhörde travlegendaren Stanley Dancer.

Hans tvååringar har redan visat fin kapacitet på banan. 

Greenshoe, som delägs av Anders Ström, Hasse Backe och Lasse Granqvist, vann sin debut överlägset - trots galopp och natten mot tisdagen tog Melander fyra (!) segrar, samtliga med tvååringar, det med Gimpanzee, Expedition, Green Manalashi, som köptes av Anders Ström på svensk hästauktion, Kolgjini Sales, för tre miljoner kronor, samt Gerry.

– Vi har fem-sex riktigt fina tvåårshingstar, det ser bra ut! Men sen vet man inte, det kan bli sjukdomar, men alla har kommit igång på ett bra sätt.

– Greenshoe var lite strulig bakom bilen, han är lite känslig i munnen så han galopperade precis innan bilen släppte, men sen gick han fantastiskt bra. Han är bara två år, men det känns som att det finns en hel del utveckling i honom. Nu på fredag startar han i finalen, eftersom han vann där i sitt försök.

Du är relativt färsk som tränare i USA, var med och högg om fina pengar i Hambletonian i fjol, hade ”Årets tvååring” och nu dessa hästar i stallet, lever du drömmen?

– Ja, det är klart - vi ligger bra på det. Jag har 40 hästar, många fina och hästägare som satsar. Det är väldigt fina hästar att jobba med, det är jättekul.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

USA

Hästar