Opal Viking är tillbaka

TRAV

Sveriges bästa häst 2008 är tillbaka.

I kväll gör Opal Viking comeback hemma på Mantorp.

– Vi gör den här starten med sikte mot Sundsvall Open Trot, deklarerar tränaren Nils Enqvist.

Foto: Nu är det dags för start för Nisse Enqvists Opal Viking.

Opal Viking är den svenska stjärntravaren som nästan bara tävlar utomlands. Under de senaste två säsongerna har hästen startat 27 gånger, men bara två av dessa har varit i Sverige.

Nu är det alltså dags igen när åttaåringen äntrar tävlingsbanan för första gången på tre månader efter ett sommarlov hemma på gården i Kolmården.

– Min tanke från början var att vänta ännu längre, men hästen var så otroligt löpvillig i ett jobb förra veckan att jag bytte till reservplanen. Den går ut på att starta i Sundsvall Open Trot. Då behöver han ett lopp i kroppen först och det passade att ta ut honom på hemmaplan, berättar Enqvist.

Med 4,4 miljoner insprunget är Opal Viking landets särklassigt vinstrikaste travare under 2008. Drygt hälften av pengarna tjänade hästen vid andraplatsen i Prix d'Amerique på Vincennes i Paris i januari.

– Att ta revansch där är fortfarande huvudmålet, det är då han ska vara 110 procentig. Men nu tar vi de här loppen först och även om hästen har varit helt ledig och inte behövt träna på hela sommaren räknar jag med att hinna få honom i ordning till Sundsvall.

Två lopp - sedan ny utflykt

Efter miljonloppet på Bergsåker 30 augusti sticker Nils Enqvist och hans häst på ny utlandsturné. Precis som ifjol planeras starter i, i tur och ordning, Österrike, Italien och Frankrike som uppladdning inför det stora slaget i januari.

Måndagens uppgift tar däremot tränaren lättare på.

– Det förstår nog alla att han är långt från sitt bästa redan nu, jag skulle säga att formen är 75 procent. Loppet blev dessutom betydligt tuffare än jag förväntat mig och eftersom motståndarna lär vara på topp och har bättre utgångslägen kan jag inte ens lova att han vinner.

Bland Opal Vikings motståndare i loppet med 40 000 kronor i förstapris märks bland annat Arras och Harmonic Silvio.

Hela tävlingsdagen på Mantorp håller för övrigt utmärkt klass. Bland godbitarna märks Timo Nurmos obesegrade löfte Yield Boko, samt de högkapabla fyraåringarna Derby Clipper och Raging Fool.

Som ytterligare bonus lockar man med V65-jackpot där en vinnare kan få 3,2 miljoner kronor.

KANAL75