”Han är bättre än Jaded och Triton”

TRAV

Hur bra är Maharajah?

Bara tränaren Stefan Hultman vet.

– Han ligger bättre i puls än Jaded och Triton Sund gör när vi kör jobb, säger Stefan.

Maharajah är trav-Sveriges stora samtalsämne.

Supertalangen som tränas av Stefan Hultman startar nu på onsdag och tar det loppet som ett uppladdningslopp inför Kriteriet som är årets stora mål.

Trav365 besökte Stefan Hultman och Maharajah ute på Menhammar.

Hur hittade du Maharajah?

– Det började med mamman Chili Khan som jag har tävlat mot. Det är en fin märr som jag gillade. Christer Johansson som hade den hästen ringde mig och sa att hon var till salu så jag ringde till Margareta Wallenius-Kleberg och fick henne att köpa Chili Khan. Sen såg jag Maharajah i hagen som fölunge och tänkte att den där hästen vill jag ha. På den vägen är det.

Varför föll du för just honom?

– Han är så exteriört fin. Han har exakt de linjer jag vill att en häst ska ha. Sedan så gillar jag hans spänst och stam.

När märkte du att han var något extra?

– Från dag ett när han kom till mig. Unghästavdelningen hade hela tiden sagt att det var en fin häst. Sedan när jag körde honom första gången så sa jag att det var det värsta jag någonsin kört.

Vad trodde du inför debuten?

– Innan han debuterade hade jag sagt till media att min negativa trend hade vänt. Jag tyckte mig ha en del stjärnämnen i stallet men när han galopperade i debuten så tänkte jag, fan vilket otur. När Jocose åkte dit för doping i Europaderbyt 2006 så hade jag bestämt mig för att lägga av med travet. Men min underbara familj och Menhammar räddade kvar mig. Det är jag tacksam för i dag.

Hur är Maharajah som individ?

– Han är helt underbar. Om man tittar honom i ögonen så ser man att han har så mycket värme. Han är klok och smart den här hästen.

Märker man i träning att Maharajah är något speciellt?

– Absolut. Man ser verkligen att han älskar att springa. Han springer och viftar med öronen och älskar det han gör. När vi kör jobb med honom och de andra stjärnorna så ligger han i bättre återhämtningspuls än vad till exempel Jaded och Triton Sund gör och då ska man tänka på att Maharajah fortfarande bara är tre år.

Hur stor del har skötaren av framgångarna?

– Hon har jättestor del. Det är hon som ska se till att hästen mår bra och att han dricker och äter som han ska. Alla som jobbar här på Menhammar engagerar sig otroligt mycket och att jobba med hästar är en livsstil. Det är inget vanligt 7-16 jobb. När vi når framgång så blir alla lika lyckliga som jag.

Hur känns det att se Maharajah tävla?

– Det är det jag jobbar för. Det är allas dröm att få fram en sådan här häst. När jag värmer honom så känner jag mig stolt som en tupp. Jag vill presentera en fin häst i ett bra skick och hästen ska tycka det är roligt att springa och det gör Maharajah.

Är det jobbigt att hästen får så stor uppmärksamhet?

– Nej, det är inte jobbigt. Men jag har fått lära mig en sak och det är att inget ska få störa hästen. Mellan värmning och lopp så ska ingen utomstående in i stallet. Jag brukar faktiskt hålla mig därifrån då också.

Varför får Menhammar fram så fina hästar?

– Det använder sig av ett otroligt bra avelsmaterial. Sedan satsar de väldigt seriöst och använder sig av bra fölmärrar.

Vad är årets stora mål för Maharajah?

– Det är Kriteriet. Jag laddar för att ha honom på topp till det loppet.

Livets stora mål?

– I år är det som sagt Kriteriet som gäller. Nästa år Derbyt och sedan när han blivit äldre häst så vill jag se honom i Prix d'Amérique. Det är det enda lopp jag inte vunnit. Jag lyckades inte med Naglo men Maharajah känns vassare än Naglo, avslutar Stefan Hultman.