”Han ville knäcka Goop”

TRAV

Johan Edlund om Svanstedts personliga aktion mot Goop

Åke Svanstedt är en av våra bästa kuskar. En av hans storheter är att han inte alltid gör som de andra.

I går lät han dock känslorna styra före förnuftet.

Åke Svanstedts taktik, eller egentligen brist på sådan, i V75-2 bakom Aleva Käll var lördagens mest märkliga agerande.

Svanstedt förlorade loppet redan kort efter start då hans häst tog något galoppsteg och tappade chansen att nå ledningen. Samtidigt fick svåraste och på förhand enda konkurrenten Ninotchka med Björn Goop täten.

Efter startmissen valde Svanstedt, något underligt, att sända fram Aleva Käll utvändigt ledarinnan. Men döm om min förvåning när han valde att börja pressa tufft utvändigt Ninotchka.

Aleva Käll är en häst som mer än en gång visat bristande moral i loppen, hon bara vunnit 3 av 24 starter i karriären och är mer eller mindre beroende av en vilsam resa att för att göra sitt bästa. Nu fick hon i stället göra grovjobbet och se till att tempot skärptes markant. Andra delen av första varvet travades i för klassen mycket raskt 1.11-tempo. Betydligt snabbare än vad som var lämpligt för Aleva Käll. Han skulle såklart ha lagt sig lugn i sin position och försökt hålla nere tempot, inte öka det.

Till saken hör att de här två hästarna möttes förra lördagen på V75, då hade Aleva Käll ledningen i måttlig fart men kunde ändå inte slå Björn Goops häst som smugit med bakom. Trodde Svanstedt att han nu, en vecka senare, skulle kunna slå Ninotchka från dödens efter en startgalopp?

Ville hindra konkurrenten

Nä, så dåligt påläst är han inte. Jag tror att det helt och hållet handlade om en personlig aktion mot Björn Goop. När Åke insåg att han inte kunde vinna loppet själv, så blev hans nästa mål att se till att hans bittraste konkurrent, Björn Goop, inte heller skulle ta hem loppet.

Kosta vad det kosta ville. Åke Svanstedt är en av landets mest oberäkneliga kuskar som ogärna rättar in sig i catchdriver-ledet.

Jag har alltid gillat hans stil och den behövs verkligen men insatsen bakom Aleva Käll i går var riktigt dålig. Det verkar som att det viktigaste för Svanstedt näst efter att vinna själv är att se till att Björn Goop inte triumferar och det håller såklart inte längden.

Vägrade kommentera

Lyckosamt för Svanstedt så blev det ändå vinst till stallet när Lennart Forsgren styrde in Tango Hornline först i mål.

Jag har fått en del sms och mail från folk som påstår att Svanstedt körde som han gjorde för att stallets andrahäst skulle segra. Jag tror inte på den teorin. Jag tror inte att Åke hade koll på var Tango Hornline satt i loppet utan hans fokus var att knäcka Goop.

Vi, i Vinnare V75 i TV4, försökte få en kommentar av Svanstedt efter V75-2 men han vägrade och smällde, bokstavligen igen dörren framför den snopne reportern. Det är givetvis upp till var och en att bestämma om man vill vara med i TV eller inte.

Därför är jag mycket frågande till varför inte Jägersros måldomarnämd, i går förstärkt med en rikstotofunktionär, inte ifrågasatta Svanstedt om varför körde som han gjorde.

När dessutom en häst tränad av Åke Svanstedt vann loppet borde någon i nämden reagerat, men icke.

Johan Edlund