Svensk Travsport: ”En kommunikationsmiss”

1 av 3 | Foto: Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport.
TRAV

Spelarna rasar mot Fabrice Souloys regelbrott på V75 i helgen.

Förbundet Svensk Travsport förklarar:

– I det här fallet var det främst en kommunikationsmiss, säger sportchefen Petter Johansson.

Storspelaren Christer Eriksson kallar det hela ”största skandalen i V75:s historia”.

Här svarar förbundet Svensk Travsport på kritiken kring när Fabrice Souloy i lördags valde att rycka alla skor på sin häst Un Mec d'Heripre i andra heatet av Åby Stora Pris – långt efter spelstopp på V75.

På så vis lurade han hela spelarkåren som omsatt drygt 70 miljoner på ATG:s största spel.

– Först och främst så är det tråkigt att det sker. Men i det här fallet var det främst en kommunikationsmiss. Souloy fick information att han måste meddela balansinformation en timme innan loppet, och det gjorde han inför V75-1. Sen lämnade han ny information en timme innan nästa heat, V75-5, då hade det ju redan varit spelstopp, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport.

Var det mellan Åby och Souloy som kommunikation brast?

– Det vet jag inte men en kommunikationsmiss har det blivit. Samtidigt så är det upp till tränaren att veta om vilka regler som gäller men självklart är det inte bra när det sker.

”Kan inte förbjuda hästen att starta”

Souloy fick 1 500 kronor i böter av måldomaren efter sitt regelbrott, men på kuppen så tjänade hans häst 1,6 miljoner kronor.

Nu menar ST:s sportchef att reglementet är haltande.

– Vi kan inte förbjuda hästen att starta. I vårt reglemente kan vi inte tvinga någon att köra med skor om vi tillåter barfotakörning, vi kan bara bestraffa för att ha lämnat felaktiga uppgifter, och det är något som vi måste se över, hur vi ska hantera det här framöver. Den 12 september skall vi ha ett möte i Reglementskommittén, då kanske vi kommer fram till en gemensam lösning.

– Självklart är det tråkigt för alla spelare som fick felaktig information och det är tråkigt för sporten att det här blir en diskussion, istället för att hylla Un Mec d'Heripres, Björn Goops, skötaren och Fabrices Souloys insatser i lördags.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75