”Inte fungerat på Solvalla på länge”

Publicerad 2016-11-16

Per Lennartsson och Alvena Pele

Alvena Pele är klar favorit i V86-jackpoten på Solvalla.

Läge och distans är perfekt men Per Lennartsson slänger in en brasklapp.

– Normalt är det en bra uppgift men han har inte fungerat på Solvalla på hur länge som helst, säger Lennartsson.

Eskilstunatränaren selar ut två av stallets absolut bästa hästar under onsdagen. Dels den katapultstartande sprintern Alvena Pele, samt unghäststjärnan Gareth Boko. Om vi börjar med den sistnämnde så vann han i fjol Svensk Uppfödningslöpning och blev Årets Tvååring. I år har det dock varit stolpe ut i de stora loppen för den tvåfaldige miljonären.

– När hästen är frisk är han riktigt bra. Får han gå i ryggar och vänta med sin speed kan han flytta på sig, säger Per Lennartsson.

Gareth Boko var kungen i kullen som tvååring och har även i år vid flera tillfällen visat att han tillhör de bästa. Han har övertygat stort vid sina segrar och vann bland annat uttagningsloppen till både Kriteriet och till Breeders Crown. Men i finalerna har det inte stämt.

– Han var tyvärr sjuk i Kriteriet och kunde inte göra sig själv rättvisa då. Senast i Breeders Crown-finalen så rullade han över i galopp i första kurvan av olika anledningar. Banan var lite stum och jag tror att den frös på lite extra senare på dagen. Hästen blev lite känslig för det och spände sig, säger Per Lennartsson.

– Det har inte klaffat i de stora loppen i år och det har varit en mellansäsong. Jag hade förhoppning att han skulle tjäna lite mer pengar om man jämför med i fjol då han fick väldigt bra betalt i alla lopp. Det finns mer utveckling i hästen helt klart och jag hoppas och tror att vi ska locka fram det till nästa säsong.

”Det finns en möjlighet”

Det är jackpot i onsdagens V86-omgång där en ensam vinnare kan ta hem elva miljoner kronor enbart på åtta rätt. Gareth Boko startar i Kriterierevanschen med 200 000 kronor i förstapris. Han har spår nio bakom bilen och möter bland annat kriterievinnaren Deimos Racing. Enligt Per Lennartsson är hästen inte borta om det klaffar.

– Han har ju varit riktigt bra när han är frisk och bra, det har han ju visat många gånger. Vi får hoppas på bättre flyt nu och lite bonus även om det är tuffa hästar med i loppet. Det är ingen lätt uppgift men får han gå med i ryggar och vänta med sin speed kan han flytta på sig.

– Om Erik och Stefans hästar (Donatello Sisu och Deimos Racing) tuggar på där framme så kan min komma på slutet. Då finns det en möjlighet och han är absolut inte borta. Han har gått normala träningsjobb efter förra starten och känns fin, säger Lennartsson.

Hur blir det med balansen?

– Han kommer att gå med skor runt om. Det är inga problem för han har varit otroligt fin med skor tidigare och gjort flera topplopp. Det är bara i de fyra senaste starterna som han har gått utan skor. Det är mer chansartat att köra barfota den här årstiden beroende på väder och bana, menar Per.

”Länge sedan han presterade på Solvalla”

Per Lennartsson har även sin snabbloppare Alvena Pele till start. Den tioårige hingsten har tjänat drygt 3,6 miljoner kronor, och är favorit i V86-2. Läget är perfekt för den startsnabbe hästen och den korta distansen är den rätta. Men tränare Lennartsson slänger in en brasklapp.

– Alvena Pele (V86-2) blev störd till galopp senast i 1100-metersloppet. Det var en konkurrent som tog upp kraftigt och min häst ville framåt och det gick inte att korrigera honom. Han kändes väldigt fin och jag tror att han hade varit med och stridit hela loppet trots att han hängde i tredjespår.

– Nu får vi hoppas på revansch för han möter den typen av hästar som han gillar att möta och brukar kunna slå. De som är snäppet under de bästa. Läge och distans är perfekt men det enda är att han inte har fungerat på Solvalla på hur länge som helst. Om man tittar på hans statistik så ser man att det var länge sedan han presterade på huvudstadsbanan (senste segern är från den 30 mars 2011, red:s anm).

"Bra chans att rinna undan"

– Jag hoppas inte att hästen tänker på det den här gången för normalt är det ett bra snabblopp åt honom. Hade det varit på Mantorp eller Örebro hade jag trott stenhårt på honom men just på Solvalla så har han stressat upp sig och blivit så het. Vi får hoppas att han kan bryta den trenden nu. Om han bara är på rätt humör och inte skenar i väg i ett alltför högt tempo har han bra chans att rinna undan. Han går barfota runt om och med sin vanliga bike, säger Per Lennartsson som är tillfreds med sina 52 hästar i stallet.

– Vi har fantastiskt fina unghästar att jobba med och bra statisk med fin segerprocent i år. Så vi ser framtiden an med tillförsikt.

Michael Carlsson, Kanal 75

Följ ämnen i artikeln