Edlund: Det är en blivande stjärna...

TRAV

Första stora slaget för treåringar.

En stjärna såg dagens ljus.

Policy of Truth är en blivande topphäst.

Lägg namnet på minnet.

Reijo Liljendahl, som under 35 år var Stig H Johanssons högra hand innan han helt plötsligt slutade i början av 2013, har varit proffstränare i drygt tre år och i går kom hans första storloppsseger med en häst som han format från start när Policy of Truth var suverän i E3-finalen(öppen klass). Det var en insats som man inte ser speciellt ofta på toppnivå och än mer sällan bland treåringar i början av säsongen/karriären. P

olicy of Truth hamnade i dödens och gav på så sätt storfavoriten Makethemark(godkänd som trea)draghjälp men det spelade ingen roll. Policy of Truth var helt överlägsen och korsade mållinjen tio meter före närmaste konkurrent och med full spänst i benen. Intrycket var bedårande och framför allt är hans steg och styrka är lätt att gilla och sen verkar han också ha rätt inställning.

Policy of Truth är urtypen för en häst tränad av Reijo Liljendahl och med en mycket ljus framtid för sig och det är heller ingen vild gissning att Liljendahl kommer att fortsätta skörda framgång även i de stora unghästloppen framöver.

■ ■ ■

Den andra E3-finalen(för ston)blev inte lika färgsprakande och slutade med vinst för Uncertain Age som efter en invändig löpning av Christoffer Eriksson fick chansen mitt på upploppet och spurtade förbi favoriten Undine, som gått en rejäl långspurt kort före mål. Jag har svårt att tro att Uncertain Age eller någon av hennes konkurrenter i går kommer att nå stjärnstatus a la Policy of Truth

■ ■ ■

Mer Reijo Liljendahl blev det i V75-1 där hans Ready For More, som var 30 meter förbättrad jämfört med senast, tog spets direkt när favoriten Sir Ratzeputz galopperade direkt och sedan vann mycket behagligt. Ready for More har kapacitet för att tävla i högsta klassen och kommer nå dit om hans ben håller.

■ ■ ■

Robert Bergh hade en taktik bakom Amaru Boko i V75-2 och det var att hitta ryggen på svåraste motståndaren Alfas da Vinci och inte släppa den förrän slutspurten skulle sättas in. Sagt och gjort. Bergh lyckades perfekt och kunde avgöra loppet 75 meter kvar. Amaru Boko har kunnande för den absoluta eliten men en lekamen som sätter stopp för kontinuerligt tävlande och han kommer inte bli så bra som han en gång lovade.

■ ■ ■

Flemming Jensen har haft ett becksvart år på V75 hittills och inte charmat oss svenskar på det sätt vi vant oss vid. Möjligt att vändningen kom i går när hans Slide so Easy vann V75-5. Med ytterst knapp marginal lyckades han hålla spets från innerspår och sedan med några centimeter tillgodo hålla undan för Whitehouse Express i spurten.

■ ■ ■

”Han är jävligt stark”- Reijo Liljendahls svar på frågan om vad han gillar mest hos Policy of Truth.

■ ■ ■

Spetssegrar blev också för Caesar Sisu och Björn Goop(V75-4) och Othello Face(V75-7) och Jörgen Sjunnesson. Caesar Sisu fick en jobbigare resa men var bara bäst och är undre stark utveckling medan Othello Face dikterade villkoren totalt och var ohotad i mål.

Johan Edlund