Stjärnan: ”Det har varit tufft”

TRAV

Toppjockeyn Fredrik Johansson är på väg tillbaka efter de allvarliga skadorna

1 av 2 | Foto: Stjärnjockeyn Fredrik Johansson var tillbaka i sadeln efter över två års paus. Här med hästen Glory Face på Jägersro.

Stjärnjockeyn Fredrik Johansson tvingades avsluta sin karriär på grund av svåra smärtor efter sina allvarliga skador.

Efter två ryggbrott och fyra nackoperationer är han på väg tillbaka igen.

– Det var en härlig kick att rida igen, det här har jag saknat, säger han.

Mars 2014 berättade en av Skandinaviens bästa jockeys, Fredrik Johansson, att hans karriär var över.

Efter 25 år som aktiv tvingades han sluta då han kämpade med smärtor efter allvarliga olyckor som jockey.

Genom åren har Fredrik haft flera tuffa motgångar, 2010 skadade han först axeln i en olycka. Några ritter senare var han med om en ny olycka då han föll av en häst, fick en fraktur i ryggen och fick i samband med det en förlamning i benet.

Nu, två år efter att Fredrik gick ut med att han skulle sluta som jockey, är han tillbaka i sadeln.

I fredags red han för första gången på över två år då han satt upp på Hans-Inge Larsens häst Glory Face på Jägersro.

– Det var härligt att sitta på en häst igen. Just nu har jag en otrolig träningsvärk, jag kan knappt gå. Jag hade inte ridit på över två år. Det var en härlig kick, det här har jag saknat, berättar Fredrik tre dagar efter ridturen.

Fjärilar i magen

Inför fredagens ridtur hade Fredriks läkare gett honom klartecken att han kunde rida.

– Han sa att just nu är det inget som jag kan förvärra. Inget kan gå sönder. När jag vaknade i fredags hade jag fjärilar i magen och var lite spänd. Har man levt det här livet med spänningen och kicken och så tar det plötsligt slut. Det är nog många idrottare som känner så här.

Har du saknat livet som jockey och att rida?

– Åh, ja. Det var ens liv. Det var det jag var bra på och kunde. Det jobbiga var att sluta för att kroppen inte fungerade, det hade varit skillnad om jag var trött på det eller om jag inte var tillräckligt bra längre. Sedan när jag slutade blev allting tyst. När du går på dagen, det är en svår övergång. Det önskar jag inte min värsta fiende.

Så du vill tillbaka och tävla igen?

– Går det så självklart vill jag tävla igen. Men jag har inte satt några mål, då blir jag bara besviken. Vi får ta en vecka i taget. Det är en dröm, jag har inte sagt att jag ska eller att jag kan. Jag får prova mig fram.

– Jag har problem med axlar och nacke, men läkaren säger att kroppen ska komma igång igen. Det kan ta veckor eller det kan ta månader.

Stelopererade en bit av nacken

Just nu är Fredrik sjukskriven, den senaste tiden har han opererat nacken tre gånger.

– Jag har haft mycket skador under min karriär. Två ryggbrott och opererat nacken fyra gånger. Det sliter på kroppen. Jag har mycket värk, huvudvärk. Nu har man satt in lite saker i nacken och nu sista gången stelopererade de en liten bit av nacken.

Fredrik beskriver tiden efter att han slutade som jockey som väldigt tuff.

– Allting blir tyst, ingen behöver dig. Media ringer inte.

Det är som en cirkel som snurrar på. Trillar du ur den så snurrar den på ändå. Det är en väldigt svår övergång, det har varit tufft.

”Kunde inte göra mitt jobb”

Men då, för två år sedan, fanns inget annat alternativ än att sluta tävla.

– Jag kunde inte göra mitt jobb som jockey. Det var jävligt surt. Det hade varit lättare om man var trött på det. Min hand fungerade inte och jag hade sådan värk att jag hade svårt att hålla huvudet uppe. Jag hade stickningar i armarna och min ena hand fungerade inte helt hundra.

Fredrik tar en dag i taget  – men förhoppningsvis kan han ta en ny ridtur på Jägersro inom den närmsta tiden.

– Nu i fredags var jag som ett barn i en godisaffär. Om du tar bort att konditionen och styrkan saknades så var det som att hoppa upp på en cykel. Det sitter i ryggmärgen, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav