Fernlund: ”Jag tror Propulsion vinner”

TRAV

Expertens krönika inför Extra V75 på Vermo

Elitloppsdrömmen med Delicious U.S. gick upp i rök.

Men Daniel Redén har en annan häst för Solvallas miljonlopp.

Hans namn är Propulsion.

I förra veckan nåddes trav-Sverige av det extremt tråkiga beskedet att Delicious U.S. missar Elitloppet. Hästen som under fjolåret sprang tre världsrekord på mindre än tre månader är svullen i ett knä.

Framtiden är oviss och Daniel Redén är orolig och valde att avstå onsdagens tävlingar på Solvalla – enbart för att ta hand om en av sina bästa vänner.

Medan alla traventusiaster håller tummarna för stoet så har Redén en ny tänkbar Elitloppshäst i stallet.

Propulsion, fem år, ”shoppade” Redén tillsammans med sin hästägare Bengt Ågerup på en auktion i USA under sensommaren 2015. Prislappen blev 1,8 miljoner kronor, och Propulsion har inlett sin karriär i Sverige på bästa vis.

Fem starter – fem segrar och det har gjort honom till en av landets mest intressanta hästar. Han har besegrat sina konkurrenter retfullt enkelt, men det ska sägas att motståndet i de flesta av loppen varit rätt så mediokert.

På söndag är det slut på leken.

Då ska Propulsion ta upp kampen med eliten, och han gör det i Finlandia Ajo som körs på Vermos travbana. Cirka en miljon kronor och en plats i Elitloppet väntar vinnaren, och jag tror Propulsion tar en ny imponerande seger.

Dags för seger igen?

Daniel Redén spar inte på orden när han pratar om sin stjärna. Det låter på honom som att det kan vara en av världens bästa hästar. När jag frågade om prislappen fick jag blixtsnabbt till svar: ”Det var dyrt, det håller jag med om, men jag tror att det var billigt och lönsamt i längden”. När Propulsion kom till sin nye tränare imponerade han inte alls. Han var mest tråkig i träningspassen och i de inledande loppen på svensk mark såg han tung och smått oinspirerad ut men i år har han fått ett helt annat steg då Daniel Redén kört honom med lättare skor på hovarna. ”Om jag någon dag kan ta av honom skorna på alla fyra hovarna och köra utan skydd på benen, ja då vill inte jag vara hans motståndare”.

Ett nytt slagkraftigt citat från tränaren och hästar som Anna Mix, Tycoon Conway Hall och Volstead i all ära – men jag tror Propulsion vinner tillsammans med Örjan Kihlström. Ett drag Redén gör är att han eventuellt tar av bakskorna och kör med ett nytt huvudlag, allt för att hästen ska bli kvickare.

■ ■ ■

Till sist: Jag älskar när nya stjärnor tänds.

Makethemark och Caddie Lisieux gav mig rysningar på Solvalla i onsdags. De är födda till toppindivider, och Caddie Lisieuxs bror, Readly Express, vann Kriteriet under 2015. Jag tror syrran fixar en ny familjefest i år.

Patrik Fernlund