Krossar allting utan trubbel – han spikas

Carlsson: Troublemaker Face har sitt livs chans – tar första segern

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD, ATG LIVE
Ulf Ohlsson kör kvällens spik Troublemaker Face.

Vidöppen Grand Slam 75 i eftermiddag.

Spiken är ingen för de med svaga nerver – men nu har hästen sitt livs chans.

Troublemaker Face är tränare Båth på väg att få fason på och bättre uppgift än i dag att ta en seger får han knappast.


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladets experter på V75 och V86. Här går du med i laget på ATG Tillsammans. [Extern länk]


Eskilstuna är värd för dagens Grand Slam 75 och precis som övriga söndagar den här vintern är det en öppen och tämligen lågklassig omgång överlag. Jag hade att välja på tre olika spikar men fastnade till slut för en av dem.

Troublemaker Face har sitt livs chans att avlägga sin maiden i dag. Enklare uppgift än så här får han knappast. Det handlar mer om att han ska sköta sig. Och äntligen verkar hästen på rätt väg i sitt uppförande. Tränaren Svante Båth har tidigare uttalat sig att om man litar på den här så är det som att ”skicka dagskassan med Clark Olofsson”. Hästen har galopperat nästan varje gång i sin karriär och varvat dessa galopper med nya kvalificeringslopp. 

Men efter ett felfritt kvallopp näst senast skötte han sig exemplariskt i loppet gången efter och gjorde då en stark insats som tvåa. Efter en löpning utvändigt om ledaren knäckte han denne (vilken var Young Love som han nu möter igen och den hästen står 20 meter före) men kunde sedan inte svara en smygkörd häst den sista biten. Det var honom förlåtet och insatsen var helt klart ett steg i rätt riktning.

Nu har han ett femtespår att brottas med i starten, men det är litet fält och Ulf Ohlsson är en av toppkuskarna som kör minst galopp. Jag litar på att han lotsar Troublemaker Face felfritt och krossar allt.

Ihåliga lopp inleder omgången och GS75-1 låser jag på tre streck och hoppas att överleva. Jag tycker att Alan Wadd (snabb ut och har drömläge), Alvena Warrior (lopp i kroppen och kortare distans än senast) och Lunatic Face (gynnas av ett litet fält och prickar kusken från springspåret och når ledningen kan han vinna), höjer sig över de andra i loppet.

I GS75-2 lär favoriten Bye Bye Boy susa till ledningen från ett bra läge, startsnabb som han är. Han har en genomkörare i kroppen efter ett längre uppehåll och det kan mycket väl hålla hela vägen över kort distans här.

Men jag garderar med ett gäng och vurmar för Eblouissant som är jämn och säker och det känns som att en seger kommer när som helst.

Inte startat på två månader

Jag var länge inne på att spika Fonda Boko i den tredje avdelningen. Det är en häst med bra kapacitet som kan matcha betydligt bättre hästar än han stöter på här. Senast vann han ett billigt lopp men gjorde det på ett bra sätt. Läget är perfekt men han har inte startat på två månader och formen kan vara svårbedömd.

Normalt en bra chans men jag dubblar med Vedalia efter att ha pratat med tränaren Reijo Liljendahl i veckan. Han säger att hästen tränar klart förbättrad och kändes fin i onsdagens snabbjobb. Vedalia har tidigare gjort ett par bra lopp på 1.14-tider och kan lägga iväg snabbt från början bakom bilen. Galoppen senast skyller Reijo på den dåliga banan som var den dagen.

Om Vedalia håller upp ledningen eller får en fin resa i den främre träffen vill jag inte spricka på honom över upploppet. Därför dubblar jag systemet.

Det blir ett trehästarslås i den femte avdelningen. Fast Food Hanover har gjort jämna och fina prestationer och har läget för att kunna ta första segern. Enjoy’s Corrida har också visat att hon duger bra i ett sådant här lopp.

Men min vinnare är Andover B.C. som har varit klart uppåt i de två senaste starterna och efter en bra avslutning näst senast hade han krafter kvar gången efter. Det känns som att hästen vinner när som helst och nu kan det mycket väl vara dags.

Får göra favoriten sällskap

Moon Zappa är också ett alternativ till spikförslag i omgången. Det Petri Salmela-tränade stoet har varit duktig i två raka spetssegrar på Solvalla. Hon har ett bra läge bakom bilen för Ulf Ohlsson, öppnar snabbt och hästen har en bra chans till tredje raka segern.

Jag tyckte dock att Sissy Face övertygade stort vid segern senast efter att Tommy Karlstedt sänt fram utvändigt om ledaren inför slutvarvet. Segern blev enkel och hästen har tidigare visat att hon tål tuffa upplägg då hon blev tvåa från dödens för tre starter sedan. Hon får därför göra favoriten sällskap på systemet och jag streckar även Estelle Brodda som har varit klart uppåt i de senaste starterna.

Kan komma flygande till slut

Peder Mykla var ett stort stallskrik på V75 senast efter två raka segrar. Det blev dock en tuff öppning från tillägg när han forcerades till ledningen och hästen var trött och slagen redan i sista sväng. Nu är det perfekta förutsättningar med spår två bakom bilen över kort distans för den startsnabbe norska hästen. Men det finns flera startraketer i det främre ledet bakom bilen och det kan bli en häftig öppning.

Jag garderar och vill främst vurma för New Star Power som avslutade riktigt vasst till segern senast och visade toppform. Hästen är härdad i tuff konkurrens och kommer han till från sjättespåret bakom bilen kan andra raka segern vara ett faktum.

Skrällvarningen i loppet är Mellby Emeralds som är härdad i V75 och har varit ute mot tuffa hästar varje gång under vintern. Han har spurtat bra från då dåliga utgångslägen och kan profitera här på att det blir ett våldsamt tempot i täten om flera startsnabba hästar kör om ledningen. I så fall kan Mellby Emeralds komma flygande till slut och städa av samtliga.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 6–2–1 (7–3)

GS75-2: 2–5–1–4–10 (6–8)

GS75-3: 1–2 (9–4)

GS75-4: 7 Troublemaker Face (2–5)

GS75-5: 1–5–6 (10–9)

GS75-6: 3–5–2 (8–14)

GS75-7: 2–6–4–10 (1–5)

1 080 rader/1 080 kronor

GS75 från Eskilstuna sänds i TV12 klockan 15.30.


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladets experter på V75 och V86. Här går du med i laget på ATG Tillsammans. [Extern länk]


avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar

Spel

Eskilstuna